Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Tavoittamattomien tavoittaja
<empty> 2024 Vainoraportti
<empty> Immanuelin paluu
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Automuseon helmiä


Kangasalalla sijaitseva Mobilia on tieliikenteen valtakunnallinen vastuumuseo.

Mobilia auto- ja tiemuseota pitää yllä Mobilia säätiö, jonka taustavoimina on 29 auto- ja tiealan yhteisöä. Säätiössä mukana olevat yhteisöt vastaavat säätiön sääntömääräisestä toiminnasta edustajisto- ja hallitustyöskentelyn kautta.

Mobilia säätiön tehtävänä on suomalaisen tieliikenteen historian tallentaminen, tutkiminen ja esittäminen. Tehtäväänsä säätiö toteuttaa sääntömääräisesti:

  • tallentamalla tieliikenteen historiaan liittyvää esineistöä, valokuvia ja asiakirjamateriaalia
  • harjoittamalla tieliikenteen esineistön historiaan ja perinteeseen liittyvää tutkimustoimintaa
  • järjestämällä näyttelyjä, joissa esitetään suomalaisen tieliikenteen ja tieliikenteeseen liittyvän esineistön historiaa
  • harjoittamalla julkaisutoimintaa
  • konservoimalla ja entisöimällä esineitä.

Mobiliassa on yhdistetty sekä automuseo että tiemuseo, mikä on konseptina harvinainen – jopa kansainvälisesti.


Mobilian elämyspalveluihin kuuluu vuosittain vaihtuvat näyttelyt, museokaupan palvelut, kokous- ja juhlapalvelut, oheisohjelmat sekä tapahtumat. Ympäri vuoden auki oleva Mobilia palvelee vuosittain noin 45 000 vierasta.

Rallimuseo
Mobilian näyttelytoiminta koostuu pysyvistä ja vuosittain vaihtuvista näyttelyistä.

Kerran vuodessa täydellisesti vaihtuva suurnäyttely käsittelee tieliikenteen historiaan kuuluvia aiheita erilaisista näkökulmista. Näyttelyssä on esillä näyttelyteemaan liittyviä ajoneuvoja ja muuta esineistöä. Suurnäyttelyn lisäksi tutustuttavana on pienempiä vaihtuvia näyttelyitä.

Pysyviin näyttelyihin kuuluvat Rallimuseo, Mobilian klassikot sekä Tarinoita siirtotyömailta -ulkonäyttely. Pysyviin näyttelyihin tehdään vuosittain muutoksia, joten joka vuosi myös pysyvät näyttelyt tarjoavat jotain uutta nähtävää.Suomalaiset ovat tunnetusti rallikansaa, onhan meillä enemmän maailmanmestareita kuin missään muualla maailmassa – uusimpana Kalle Rovanperä. Niinpä juuri Rallimuseo onkin yksi Mobilian jalokivistä.
Yhteistyössä
CMN