Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Haifan Karmel-vuorella “jälleen-rakentumisen“ mahdollisuudet
<empty> Jeesus on paras joululahjamme
<empty> Seppo Kurkola lensi reitin nuoremmille lentäjille
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Haifan Karmel-vuorella “jälleenrakentumisen“ mahdollisuudetTalvisen vuodenajan lähestyessä oli varsin ymmärrettävää etsiytyä lämmön ja valon olosuhteiden ”alkusijoille”...

Israelinmaa on monessakin suhteessa tätä. Samoin loppusyksyn 2022 harmautta elävöitti arjesta poikkeavat olosuhteet vapaaehtoistyön toimissa, joista voi ammentaa hyvää monille tasoille lähitulevaan. Yhteistyön herättämisen avulla oli hieno luoda Jumalan maailmoissa tulevaisuutta, edesauttaa sydänten maaperän elpymistä öljypuuhun liittyneiden oksien kesken. Haifan kokemukset olivat tosi rohkaisevat, Jumalan näkymät ja mahdollisuudet ovat silmiemme edessä.

Että he yhtä olisivat
Raamatun alkulehdillä törmäämme ajatukseen, jossa Jumala haluaa luoda yhteistyön ilmapiiriä. Sellainen syntyy, kun toiminnassa on mukana kaksi osapuolta. Nooan arkkiin kerättiin tahoja kaksittain. Elämän jatkumisessa on kyse kumppanuudesta, kahden tahon yhteydestä. Mies ja nainen, niin – ihmiselämän alkuun tarvitaan kaksi. Jumalan tahto on vankasti kiinni tällaisessa kumppani asetelmassa. Näin myös, kun on kyseessä Jumalan suunnitelmassa kumppanuus – Israel ja seurakunta, joiden välillä hedelmällinen kanssakäyminen on ollut liian pitkään unohduksissa. Hän haluaa luoda meistä yhtä.

Ymmärrätkö sinäkin
Odotamme sulhasen saapumista, mutta... onko morsian valmis?
Uudelleen järjestäytymisen - juutalaisten ja pakanoiden yhteistyö – aikaa on syytä edesauttaa ja tukea, siinä meillä kansakunnilla (pakanoilla) on vastuullinen tehtävä.

Messiaan ruumiin saattaminen entiseen loistoonsa johtaa tulevaan, taivaalliseen kirkkauteen. Jälleenyhdistymisellä (juutalaiset ja pakanat) on aikakaudessamme merkittävät henkisen ja hengellisen tapahtuman seuraukset. Jumala puhuu tästä asiasta monissa yhteyksissä, joka on syytä ymmärtää oikein. Tässä eräs:
”...että he olisivat täydellisesti yhtä, niin että maailma ymmärtäisi, että sinä olet minut lähettänyt.” Joh. 17:23. Siis ketkä he?... aivan oikein juutalaiset ja pakanat - molemmat saman yhden ruumiin jäsenet, Jeesuksessa Kristuksessa.

Salaisuuden merkitys
Ennenkuin tähän pitkään unohduksissa olevaan harmonisen työyhteyteen pääsemme, niin täytyy läpikäydä prosessi. Molempien osapuolien on käsiteltävä yhteyden merkitys ja prosessin on oltava tasatapainossa. Tämä vie oman aikansa, mutta ensihedelmät ovat jo näkyvillä. Apostolisen ajan tunnelmat ja tapahtumat voimme lukea uudesta testamentista, joten tätä aikakautta on syytä tutkia tarkasti ja ottaa sieltä elementtejä mukaan nykyhetkeemme.

Unohdettu, ikäänkuin salassa pysynyt, yhteistyön elvyttäminen aikaansaa tulevia siunauksia. Aamos 9:11 kertoo tästä: ”Sinä päivänä minä pystytän jälleen Daavidin sortuneen majan ja korjaan sen repeämät ja pystytän sen luhistumat, ja rakennan sen sellaiseksi, kuin se oli muinaisia aikoina.” 

Mikä valtava sanan kohta tulossa olevasta tapahtumasta. Ja tässä saamme me ”vasten luontoa oksastetut” pakanat olla mukana, elvyttämällä uudelleen osapuolten yhteistyön näkymiä. Antamalla itsemme palvelemisen valmiuteen. Ottamalla askeleita eteenpäin niin, että menemme rohkeasti keskelle ”luonnollisten oksien” elämää ja arkea.

Vapaaehtoisuus lukkiutuneisuuden avaimena
Tällaiseen vaiheeseen astuminen mahdollistui itselleni vapaaehtoistyön toiminnan kautta. Sain olla kahden viikon ajan Haifassa Karmel-vuoren seurakunnan (Kehilat HaCarmel) keskuudessa, näkemässä, tekemässä, syömässä, rukoilemassa, Sanaa oppimassa, ja ennenkaikkea ystävyyden siltoja luomassa. Pyhän Hengen ilmapiiri vaikutti arjen rajapinnoilla.

Se tuli esiin ihmisten kesken hymyinä, tervehdysten kosketuksissa, päivittäisten arkiaskareiden aktiivisissa toimissa. Pyhä Henki toi meitä (juutalainen ja pakana) yhteen, ikäänkuin tavalla kuin se toi yhteen Korneliuksen (pakana) ja Pietarin (juutalainen) Apt. 10. luvussa. Joppessa, nykyinen Jaffa, Pietari hurmostilassa näki asioita, jotka selvenivät hänelle Kesareassa paikan päällä, häntä hakemaan tulleiden miesten myötävaikutuksella. Piti siis lähteä.

Jumala kuulee ja vastaa
Joitakin vuosia sitten rukoilimme Oulussa pienryhmässä läheisemmän yhteyden löytymisestä Israelin messiaaninen liikkeeseen. Ja näin nyt tapahtui. Jumala toimi ajallaan ja johdatti eteenpäin, meidän on oltava omalla paikalla kärsivällisiä ja vastata Hänen kutsuunsa, kun aika tulee.

Vapaaehtoistyön Haifa-aika osoitti, että nyt on otollinen aika toimia ja edetä. Paikallisen seurakunnan vastaanotto ja mahdollisuudet yhteyden esiin nostamiselle ovat olemassa. Työmuodot seurakunnan keskuudessa olivat perin arkisia; palvelua puutarhassa, keittiöaskareiden ympärillä olevaa toimintaa tai siivousapuna seurakunnan ylläpitämän majatalon sisätiloissa. Matka mahdollisti lisäkontaktien luomisen sekä tervehdyksen holokaustista selvinneiden vanhusten luona. Kätten tai peräti jalkojen avulla palvelu vapaaehtoisena sulattaa taatusti sydämiä. Myös alkoholi ja narkomaanien palvelukeskuksessa käynti jätti puseron alle tunteen...tänne uudelleen. Auta ja huomioi hädässä olevat lähimmäiset, tällöin etenet taatusti Jumalan tahdon hyvällä tiellä.

Eikä siinä vielä kaikki

Edellä esilletulleiden elementtien lisäksi, onpa vapaaehtoistyöhön tuleville tahoille mahdollisuudet myös rakentaa lyhyitä päivämatkoja raamatullisella paikoille ja saada niihin mukaan paikallinen messiaaninen juutalainen Sanaa opettamaan. Haifassa vaikuttavan messiaaninen juutalaisen raamatun opettajan ja kirjailijan Andrey Teplinskyn kautta näkymät meille suomalaisille pakanauskoville yhteyden rakentumisessa ovat merkittävät. Nyt toteutuneen vapaaehtoistyön matkan jälkeen omasta kokemuksesta näen edessä vain positiivisia näkymiä. Ja tottakai, uudelleenyhdentymisen hengessä, vastavuoroisesti voimme kutsua Israelinmaan kansalaisia vapaaehtoistyön toimiin myös meille koti-Suomeen. Nuorten keskuudessa uskoisin tällaiselle olevan tilausta.

Mielisuosion siunaus
Lopuksi ajatus, joka ennen Haifan matkaani vahvasti oli mielessä.

Meillä suomalaisilla on kädentaitoja moneen. Etenkin naisväki on ahkeraa käsityön harrastajaporukkaa ja kontaktoinkin muutamaa tuttua tahoa...oisko kauttanne saatavana lämpimiä villasukkia Israeliin vietäväksi? Talvi tulee sinnekin.

Kun sana lähti kiirimään, niin olipas merkittävä määrä lämmintä jaettavaa eri tahoille kahden viikon Haifa-aikanani. Köyhien perheiden lapsille (juutalaisille kuin arabeille), seurakunnan majatalossa asuville pakolaislapsille (Ukraina), holokaustista selviytyneille vanhuksille, elämän nurjat puolet nähneille. Ja jopa perheelle, jonne oli juuri pieni vauva tulossa. Tälläkin tavalla voimme suomalaisten ystäviemme käden taidot mukaan ottamalla rakentaa yhteyttä. Mitä hyvää voisitkaan tehdä, ketä sinä voisit kutsua mukaan yhteisen tulevaisuuden rakentumiseen, joka on taatusti Jumalalle mieleen? Vapaaehtoisuus kannattaa, sille on tilausta ja taivaallisen mielisuosiollisia näkymiä.

Ja niin, se mielisuosio, josta saamme olla kiitollisia juutalaisille, löytyy mm. efesolaiskirjeen 3. luvusta:”...jota menneiden sukupolvien aikana ei ole ihmisten lapsille tiettäväksi tehty, niinkuin se nyt Hengessä on ilmoitettu hänen pyhille apostoleilleen ja profeetoille: että näet pakanatkin ovat kanssaperillisiä ja yhtä ruumista ja osallisia lupaukseen Kristuksessa Jeesuksessa evankeliumin kautta”.

Vesa Liljamo

 


Yhteistyössä
CMN