Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Eräs Puolan matka…
<empty> Rohkaisijan armolahja käytössä
<empty> Mikä nimeksi uudelle ruoka-trendille?
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Sana ohjaa vaikeissakin päätöksissä


Erikoishammasteknikko Timo Nieminen on pitkänlinjan yrittäjä ihmisten hyvinvoinnin ja hampaiden kunnossa pitämisen parissa. Mies on saanut todistaa yrittäjäuransa aikana myös monia Jumalan ihmeitä.

Timo Nieminen syntyi Tampereella hämäläisen isän ja karjalaisen äidin lapsena. Perheessä oli myös isoveli, joka sairasti aivokalvontulehdusta ja menehtyi siihen 5-vuotiaana.

– Olin silloin kaksivuotias. Tapahtuma sai todennäköisesti aikaan sen, että muutimme Tampereelta Tukholmaan.

Timo kävi uskovien vanhempiensa kanssa seurakunnassa Tampereella ja sama jatkui myös Tukholmassa, Finska Filadelfia Församlingenissa. Seurakunta oli Niemisen kertoman mukaan hyvin elävä seurakunta, jäsenten keski-ikä oli 35-40 vuotta. Noin tuhannen hengen seurakunnassa myös nuorten osuus oli suuri.

– Meillä oli siellä paljon toimintaa, oli nuorten kuoro, soittokunta jne.

Timo Nieminen muistaa, kuinka hänen puolestaan rukoiltiin seurakunnassa hänen ollessaan 7-vuotias. – Olen kuulemma sanonut silloin, että kylläpä tuntui hyvältä.

Murrosiässä, vaikka kaikki ei ollut kovin helppoa, hän muisti elämässään tehdyn tärkeän ratkaisun.

Hammasteknikka pitkälle käsityötä
Timo Nieminen kertoo huomanneensa jo nuorena koulussa käsitöiden ja piirustuksen onnistuvan varsin mukavasti. Alkuperäinen suunnitelma oli, että hänestä olisi tullut puukäsityönopettaja, mutta kun koulun käsityöopettaja kuuli pojan suunnitelmista, hän pudottikin käsityönumeron.

– Isäni ehdotti, että mitenkäs tämä hammasteknikon ammatti. En tiennyt kyseisestä ammatista oikeastaan muuta kuin, että yhdellä Sundsvallissa asuvalla tuttavaperheellä oli laboratorio.

Isä soitti tuttavalleen ja kysyi pojalleen kesätyöpaikkaa. Ajatus sai vastakaikua, ja niinpä Timo Nieminen vietti kaikkiaan neljä kuukautta Sundsvallissa harjoittelemassa ja tutustumassa ammattiin.

– Hammasteknikon työhön liittyi myös fysiikkaa, kemiaa ja biologia, jotka olivat mieleisiäni aineita koulussa. Kesän jälkeen Tukholmaan palattuani hain sitten opiskelemaan hammasteknikoksi.

Siihen aikaan hammasteknikon ammattia ei vielä tunnettu kovin hyvin Ruotsissa, eli kouluunkaan ei ollut tunkua. Pari vuotta myöhemmin hakijoita oli jo 500-600, joista opiskelemaan otettiin vain parikymmentä. Syynä suosion kasvuun oli lainmuutos, ja Ruotsin Kela eli Försäkringskassa alkoi korvata yli puolet ruotsalaisten hammaskuluista. Työt lisääntyivät valtavasti ja samalla alettiin tehdä kalliita ja monimutkaisia töitä.

Nieminen valmistui luokkansa nuorimpana – luokkansa priimuksena ja pystyi lähes vapaasti valitsemaan tulevan työpaikkansa Tukholmassa.

– Sain tehdä aika vaativiakin töitä aivan alusta alkaen, ja niin perhe ja työ veivät miehen mennessään.

Kaiken takana on nainen
Vaimonkin Timo Nieminen löysi seurakunnasta, vaikka he olivat tunteneet toisensa jo seitsemän vuotta.

– Meillä oli Kirstin kanssa työpaikat aika lähellä toisiaan ja kävimme joskus ruokatunnilla yhdessä lounaalla. Kirsti tuntui olevan vastuuntuntoinen, piti lähiössä pyhäkoulua, lauloi nuorten kuorossa ja piti joskus lyhyitä puheita nuorten tapahtumissa. Ruskeat silmät, ruskeat hiukset – täydellinen, Nieminen muistelee hymyillen.

Siitä se alkoi, he menivät kihloihin, avioituivat ja elämä oli edessä. Perheeseen syntyi kolme poikaa ja yksi tytär.

– Kirsti on aina ollut tukemassa ja rohkaisemassa niin pienissä kuin suuremmissakin suunnitelmissa. Silloinkin, kun on tullut lunta tupaan. Olemme täydentäneet toisiamme.

Kirsti Nieminen jäi jo varhain kotiin hoitamaan lapsia, mutta on tehnyt siinä sivussa etätyötä hoitaen perheyrityksen kirjanpitoa ja byrokratiaa. Näin Timo Nieminen on voinut paneutua täysillä hammastekniikkaan.

On yleinen sanonta, että menestyvän miehen takana on nainen. Nieminen myöntää näin olevan myös heidänkin perheessään.

Otsasi hiessä
Raamatussa todetaan, että Jumala on luonut meidät omaksi kuvakseen.

– Meillä jokaisella on vahvuuksia, mutta emme voi kaikessa olla hyvä tai paras. Jumala on laittanut meihin tietyn dna:n, vahvuudet ja heikkoudet. Tietysti myös ympäristö ja kodin perintö vaikuttavat. Tässä me voimme pyytää Jumalalta apua ja johdatusta elämäämme, että voisimme hyödyntää kykyjämme ja hyväksyä itsemme Jumalan kuvaksi. Että löytäisimme elämäntehtävämme ja kutsumustyömme.

Timo Nieminen kertoo olleensa yrittäjänä lähes 20 vuotta, ennen kuin oivalsi, että kutsumustehtävä voi myös olla yrittäjä, työnantaja.

– Tämän kun oivalsin, niin pitkätkään työpäivät eivät vie loppuunpalamiseen tai työuupumukseen. Kun työ on mielekästä, niin sitä jaksaa, vaikka välillä olisi 80 tuntia viikossa. Jumalalla oli selvästi sormensa pelissä, kun löysin tämän ammatin.

Yrittäjänä eläminen on elämäntapa. Ensimmäinen yrittäjä oli Raamatun Aadam, jolle Jumala sanoi syntiinlankeemuksen jälkeen, että kovalla työllä sinun on hankittava elantosi. Niin kauan kuin elät, maa kasvaa sinulle orjantappuraa ja ohdakkeita, mutta sen kasveista joudut ottamaan ravintosi. Otsasi hiessä sinun on hankittava leipäsi.

– Meille ei ole luvattu helppoa elämää. Kaukana menestysteologiasta. Ohdakkeet ja orjantappurat ovat niitä vaikeuksia ja haasteita, joita tiellemme osuu. Mutta Jumala on kuitenkin luvannut auttaa työssämme eteenpäin, Timo Nieminen muistuttaa.

Sanaan turvaten
Nieminen myöntää uskon vaikuttaneen lähes kaikkiin elämänvaiheisiin ja päätöksiin.

– Jos jotain on päätetty, olen aina mietiskellyt, onko se ristiriidassa Jumalan sanan kanssa. Olen joskus tehnyt aika radikaalejakin päätöksiä, koska minulle tarjotut asiat ovat sotineet omaatuntoani vastaan. Joskus on jopa tullut ajatus, että kaikki loppuu tähän.

Ihmeitä on Nieminen myös saanut seurata uskontaipaleensa aikana.

– Yksi ihme on varmaan se, että olen uskossa vielä näin monen yrittäjävuoden jälkeen, hän naurahtaa.

Perheyrityksessä on tapahtunut moniakin asioita, kun esimerkiksi joku tärkeä asiakas on mennyt kilpailijalla ja on tullut tunne kaiken loppuvan siihen paikkaan. Mutta yllättäen seuraavassa kuussa on tullut uusi, huomattavasti parempi asiakas.

– Vaikka teemmekin pientä markkinointia, se ei välttämättä tule sieltä vaan jotain muuta kautta. Silloin huomaa, että tässä oli Jumalan sormet pelissä, toteaa Timo Nieminen.

Isä meidän -rukous
Niemisen perhe muutti takaisin Suomeen 1980-luvun alussa. Timo Niemistä pyydettiin töihin Poriin varsin mukavaan hammaslaboratorioon, mutta mielessä pyöri oman yrityksen perustaminen, joten perhe päätyi Vaasaan 1985.

– Koimme, että Taivaan Isä oli kanssamme ja saimme kulkea valmista tietä. Alku ei tietenkään ollut helppoa, joten rukouselämä vilkastui, kun huomasin, että kuukausipalkka ei kilahtanutkaan tilille kuin Manulle illallinen. Siitä lähtien on Isä meidän -rukous tullut meille tärkeäksi – varsinkin ”anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”.

Se on ollut kantava voima ja joka-aamuinen rukous, että joka päivä tulisi leipä pöytään. Yrityksessä on ollut töissä kuusi henkeä lähes kaikki nämä vuodet, joten se ei ole mikään itsestäänselvyys, kuinka paljon töitä on saatava, että päivittäisen rumban pyörittäminen onnistuu.

Isä meidän -rukous on Timo Niemisen mielestä täydellinen, siitä on riisuttu itsekkyys ja vaatimukset.

Ei tuputtamalla
Ruotsinkielen taidosta ei ole ollut haittaa Vaasassa, sillä varsin suuri osuus asiakkaista on ruotsinkielisiä.

– Usein tulee juteltua asiakkaiden kanssa vakavammistakin asioista, ja tulee kiitollinen mieli, jos on voinut olla avuksi joillekin näiden elämäntiellä. En pidä mistään tuputtamisesta, vaan sen on tultava ihan luonnollisesti, Nieminen huomauttaa.

Viimeisen vuoden tapahtumia muistellessaan Timo Nieminen kertoo miettineensä ja rukoilleensa, mitä tehdä yrityksen kanssa, kun kaksi hammasteknikkona toimivaa lasta eivät ole halukkaita jatkamaan yrityksen vetämistä. Kaksi viikkoa tuon rukouksen jälkeen tuli tarjous lähteä mukaan Loisto Laboratorit -ketjuun mukaan.

– Vuoden päivät pyöriteltiin ajatusta ja lopulta päätimme lähteä mukaan. Nyt päävastuu on omilta hartioilta pois, ja Kirsti-vaimo pystyy jäämään oikeasti eläkkeelle. Minä vielä jatkan yrityksessä jonkin aikaa, Nieminen lausuu hymyillen tyytyväisenä.

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN