Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Soli Deo Gloria
<empty> Sonovia torjuu koronaa
<empty> Raimo Peräkylä:
Ei uskontoa
vaan uskoa
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Raimo Peräkylä:
Ei uskontoa vaan uskoa


Yritystoiminnasta eläköityvä Raimo Peräkylä näkee hengellisten lahjojen olevan äärettömän tärkeitä nykypäivän seurakunnassa ja toivookin jokaisen kristityn rukoilevan itselleen armolahjoja, että Jumalan valtakunnan työ menisi eteenpäin.

Lohjalla vuonna 1955 syntynyt ja siellä vieläkin asuva Raimo Peräkylä kertoo varttuneensa 6-lapsisessa perheessä. Sodan jälkeen suurperheellä oli raha tiukassa, ja lelut tehtiin itse taitavan ompelija-äidin valmistaessa lapsilleen vaatteita. Maansiirtoyritystä pyörittävä isä oli paljon poissa kotoa reissuhommissa ympäri Etelä-Suomea ja oli sodan käyneenä saanut siipeensä niin henkisesti kuin fyysisestikin.

– Vaikka hän pystyikin tarjoamaan niissä olosuhteissa varsin turvallisen kodin, ei isän välittäminen tietenkään ollut aivan toivotun kaltaista. Mutta tietenkin, kun sisin on kipeä, oli meille lapsille varmasti vaikea puhua, Peräkylä kertoo.
Hän muistelee, kuinka kouluajan uskonnonopin kirjoissa vielä siihen aikaan puhuttiin Raamatun asioista, ja hän oli kiinnostunut kaikista Jeesuksen tekemistä asioista.

– Minulla oli hyvä muisti, joten opin ulkoa pitkät pätkät Raamattua. Opettaja olikin todennut äidilleni, että jo on kumma, jos tuosta pojasta ei tule pappia, Raimo Peräkylä naurahtaa.
Vaimon Raimo löysi varsin nuorena, hän oli itse 17-vuotias ja vaimo 15-vuotias, kun seurustelu alkoi.

– Ja vieläkin, lähes 50 vuotta myöhemmin asutaan saman katon alla, mies hymyilee.

Ratkaisun aika
Vaikka Raamattu oli kiinnostanut Raimo Peräkylää jo nuorena, varsinainen hengellinen herääminen alkoi vasta, kun oma terveys alkoi pettää ja mieleen nousivat kysymykset elämän tarkoituksesta. Varsinkin, kun perheen 3 kuukauden ikäinen tytär sai aivokalvontulehduksen.

– Muistan, kuinka veimme tytön Helsinkiin ja hänelle laitettiin antibioottineula päähän. Silloin meni aikuinen mies ensimmäisen kerran polvilleen. Rukoilin, että jos Jumala olet olemassa ja tyttäreni paranee, annan elämäni sinulle.

Tytär parani, mutta Raimo Peräkylä jatkoi kipuiluaan vielä puolisentoista vuotta senkin jälkeen.

– Olimme vaimoni sukulaisten luona Varkaudessa kyläilemässä. Jumala oli minulle jo kuukausi aikaisemmin puhunut, että sinä Raimo tulet kohta uskoon ja lopetat tuon viinan juomisen. Alkoholi ei ollut minulle mikään ongelma, korkeintaan kerran kuussa tuli otettua, hän tarkentaa.

Muiden keskustellessa pöydän ääressä Jumala alkoi puhua miehen sisimmässä hyvinkin voimakkaasti, että nyt olisi Raimon ratkaisun aika, sillä uutta kutsua ei enää tulisi.

– Tuskailin siinä, että mitä pitäisi tehdä ja mitä ystävät ja oma perhe sanoisivat. Loikkasin kuitenkin siitä pystyyn, ja muut katsoivat ihmeissään, että mikä minulle tuli. Sanoin, että minä haluan tulla uskoon. Äimistykseltään toivuttuaan vaimon sukulaiset rukoilivat puolestani. Ja samalla kertaa myös vaimoni tuli uskoon.

Muutos oli valtava, ja sydämeen tullut rauha jotain ainutlaatuista Peräkylän kertoman mukaan.

Koulutyö sydämellä
Kun Raimo Peräkylä toimi nuorisotyöntekijänä Lohjalla, toimenkuvaan kuuluivat myös kouluvierailut.

– Koulutyö on todella tärkeää, koska siellä kohtaa paljon nuoria ja saa välittää heille elämän tärkeimmät arvot. Ja tietenkin se valtava turva, jonka usko Jumalaan antaa, on tänäkin päivänä tärkeä asia. Oikein surettaa tuo suunta, mihin tämä maailma on menossa, kun lapsilta riistetään elämän tukipilari. Jumala oikeasti välittää meistä ja haluaa johdattaa meitä. Hänen yhteytensä on kuitenkin se elämän juttu.

Koulutyötä Peräkylä teki kaikkiaan seitsemän vuotta, ja työ sisälsi monta sataa koulua Etelä-Hämeessä ja Länsi-Uudenmaan alueella.

– Sinä aikana tuli kohdattua toistasataa tuhatta nuorta ja monta tuhatta opettajaa, hän arvioi ja kertoo olleen mahtavaa nähdä, kuinka Taivaan Isä kosketti lapsia.

Peräkylä tunteekin Jumalan antaneen koulutyön hänen sydämelleen ja varustaneen myös tarvittavalla viisaudella.

Rukoileeko opettaja paljon?
Raimo Peräkylä muistelee tapausta, jossa opetettavina oli viitisenkymmentä 1- ja 2 -luokkalaista. Opettaja oli siirtänyt vilkkaan ja muita käytöksellään häiritsevän pikkupojan istumaan muista erilleen.

– Kun aloitin oppitunnin, poika keinui tuolinsa kanssa ja antoi rauhattoman oloisen vaikutelman. Opettaja koetti välillä rauhoitella poikaa, mutta en kiinnittänyt häneen enempää huomiota.

Muutaman minuutin kuluttua poika kuitenkin rauhoittui ja alkoi seurata tarkkaavaisena Peräkylän opetusta.

– Ja niin mentiin tunnin loppuun asti, poika istui etukenossa liikahtamatta ja kuunteli opetustani. Kun vilkaisin opettajan suuntaan, hän tuijotti poikaa suu auki, hämmästyneen näköisenä, Peräkylä naurahtaa muistoilleen.

Ruokatauolla pikkupoika tuli istumaan hänen kanssaan samaan pöytään ja alkoi purkaa sydäntään. Poika kertoi pitäneensä tunnin aikana pitkät rukoukset ja saaneensa sisimpäänsä lämpöisen tunteen. Nyt hän kyseli, mistä oli oikein kyse.

– Minä sanoin, että Taivaan Isä halusi vilkuttaa sinulle ja kertoa, että kaikki on kunnossa eikä ole syytä huoleen.

Välitunnilla poika oli pysähtynyt opettajansa eteen, ottanut tätä kädestä kiinni ja katsonut suoraan silmiin ja todennut, että opettaja rukoilee varmaan paljon. Opettaja ei ollut osannut vastata varsinaisesti mitään, vaan oli kysynyt, että kuinka niin.

– Pikkupoika oli kertonut, että hän on rukoillut päivän aikana tosi paljon ja hänellä on mennyt hyvin. Ja kun poika oli katsonut, kuinka hyvin opettajalla menee, hän uskoi opettajankin rukoilevan paljon.

Ylpeys karisi
Toimittuaan Lohjalla seurakunnan nuorisotyössä muutaman vuoden, Raimo Peräkylä kertoo ajaneensa itsensä täydelliseen burnoutiin.

– Elämä pysähtyi aivan totaalisesti, en pystynyt olemaan töissä. Muutama kuukausi meni ihan vaan katsellessa, ennen kuin olo alkoi helpottaa ja menin töihin veljeni rakennusliikkeeseen. Kaiken kaikkiaan kesti lähes kolme vuotta toipua. Se oli ehdottomasti elämäni rankin kokemus, ja pakko myöntää, että jopa itsemurha kävi mielessä.

Mutta jälleen kerran Jumala kuuli ahdistuneen miehen rukoukset ja toipuminen alkoi. Näin jälkeenpäin miettiessään Peräkylä kertoo ymmärtäneensä, kuinka ylpeä ja omahyväinen hän oli ollut.

– Omat kokemukseni kyllä nostivat empatian tason aivan uudelle korkeudelle, kun tapaan hätää kärsiviä ihmisiä. Pyrin kuuntelemaan ja auttamaan mahdollisuuksieni mukaan.

Uni toteutui
Raimo Peräkylä kertoo Jumalan siunausten seuranneen häntä niin työelämässä kuin yksityispuolellakin. Kun jotkut työt ovat loppuneet, puhelin on soinut ja uusia ovia auennut. Välillä on ruokaa tullut perheeseen yllättäviltä tahoilta.

– Joskus joku on tuonut ison kassin ruokaa ovelle, ja joskus on postilaatikosta löytynyt kirjekuoressa rahaa.

Raimo Peräkylä kertoo nähneensä 25 vuotta sitten merkillisen unen, jossa oli iso kallio ja sen päällä kolme reikää. Kolmen kuukautta myöhemmin tuo kallio tuli yllättäen vastaan Vantaan lentokentällä.

Peräkylällä oli siinä vaiheessa jo työkokemusta maarakennus- ja infrayrityksille tehtävistä laboratoriopalveluista, kiviainestutkimuksista yms. Omien kolmen pojan varttuessa nämäkin tulivat mukaan isän yritystoimintaan. Hän sai kuulla Finavian työmaalla tarvittavan hänen kaltaistaan ammattimiestä.

– Vieraillessani työmaalla ensimmäistä kertaa ajoimme työnjohtajan kanssa kentän toiseen päähän katsomaan murskaamoa, ja siellä se uneni kallio kolmine reikineen kohosi, Peräkylä hymyilee. – Ajattelin, että nyt tässä taitaa olla hieman isompi käsi hoitelemassa asioita.

Testaustoiminta siirtyy sukupolvelta toiselle
Raimo Peräkylä Oy on tarjonnut infrarakentamiseen keskittyvää testaus- ja asiantuntijapalvelua jo neljällä vuosikymmenellä. Ajan kuluessa yhtiö on osallistunut moniin erilaisiin infrarakentamisen projekteihin. Tänä vuonna Raimo Peräkylä on saavuttanut eläkeiän ja näin toiminta aloittaa matkallaan uuden luvun. Raimon jättäytyessä eläkkeelle, on testaustoimintaa jatkamaan perustettu uusi yritys nimeltään, jonka perustajiin kuuluvat Mika, Jani ja Juha-Pekka Peräkylä sekä Juha Nurmi. Testaustoiminta tulee jatkumaan samalla paikalla Vantaan Katriinantiellä kuin aiemminkin. Raimo Peräkylä ei jää eläkkeestä huolimatta toimettomaksi, vaan jatkossakin Raimo Peräkylä Oy tarjoaa asiakkailleen asiantuntijapalveluja vankalla kokemuksella. JLab Oy ja Raimo Peräkylä Oy tulevat hyödyntämään toistensa vahvuuksia tavoitteenaan tuottaa asiakkailleen parasta mahdollista testaus- ja asiantuntijapalvelua.

Eläköityminen ei tunnu kuitenkaan hidastavan miestä, vaan nuorisotyötä tehdään edelleen, ja ensi kevään kunnallisvaaleissa on Raimo Peräkylän tarkoitus olla myös ehdolla KD-listoilla.

Peräkylät ovat normaalien seurakunta-aktiviteettien lisäksi järjestäneet kotonaan hengellisen musiikin konsertteja, joissa esiintyjinä on kuultu niin Viktor Klimenkoa, Pekka Simojokea kuin Niina Åströmiäkin.

Maailma turmion tiellä
Vaikka yrityksen pyörittäminen on työllistänyt miestä, seurakunnan tekemä nuorisotyö on säilynyt sydämelle. Peräkylä on palkannut yrityksensä kautta Lohjalle myös kaksi puolipäiväistä nuorisotyöntekijää. Nuorisoilloissa, varkkareissa käy parikymmentä 8-12 -vuotiasta ja juuri käynnistyneissä keskivarkki-illoissa puolestaan 12-13 -vuotiaita. Lisäksi seurakunta järjestää Peräkylän kertoman mukaan iltoja myös nuorille aikuisille.

Kuten hän jo alussa totesi, tämän sukupolven nuoret tarvitsevan perusturvan elämäänsä.

– Väittäisin, että me olemme kansakuntana tehneet ihmiskunnan suurimman kömmähdyksen, kun olemme vieneet nuorilta todellisen uskon. Jumala toimii uskon eikä uskonnon kautta. Jos me opetamme uskontoa, menemme suohon koko porukka. Ja kyllähän seuraukset näkyvät kaikkialla, rikollisuus rehottaa, pahuus kasvaa, kukaan ei välitä muista kuin itsestään. Kaikessa paistaa omahyväisyys ja itsekkyys. Ja se käy koko maapallolle turmioksi, Raimo Peräkylä huokaisee.

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN