Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Soli Deo Gloria
<empty> Sonovia torjuu koronaa
<empty> Raimo Peräkylä:
Ei uskontoa
vaan uskoa
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Sonovia torjuu koronaa


Koronarokotteita odotellessa kannattaa vielä turvautua muihin suojamenetelmiin. Israelilainen start-up Sonovia Ltd on lanseerannut markkinoille uuden, erilaisia viruksia – myös koronavirusta – tuhoavan tekstiilien käsittelymenetelmän.

Shay Hershcovich ja hänen isänsä Shuki Joshua Hershcovich perustivat Sonovia Ltd:n vuonna 2013 Ramat Ganiin Nano Textile -nimisenä start-upina, kun yritys oli saanut Bar Ilanin yliopistolta kansainvälisen lisenssin kaupallistaa kemian professoreiden Aharon Gedankenin ja Ilana Perelshteinin kehittämä bakteereita torjuva tekstiilien pinnoitusmenetelmä.

Sonovia perustettiin onnistuneen tutkimus- ja kehitysvaiheen jälkeen, joka rahoitettiin 12 miljoonan euron investoinnilla Euroopan komission seitsemännen puiteohjelman aloitteesta.

Viime vuoden elokuussa Sonoavia Ltd sai Euroopan Unionilta 2,4 miljoonan euron apurahan Horizon 2020:sta, EU:n tutkimus ja innovaatio-ohjelmasta.

Ultraääniä ja nanopartikkeleita
Sonovian teknologia uuttaa metallioksidien nanohiukkasia tekstiileihin ultraääniavusteisen kyllästysprosessin aikana, joka suojaa tekstiilit erittäin tehokkaasti bakteereja ja sieniä vastaan.

– Menetelmä perustuu fyysiseen ilmiöön, jota kutsutaan kavitaatioksi. Nesteessä olevat ääniaallot saavat aikaan erilaisia ilmataskuja, jotka räjähdyksen yhteydessä luovat metallioksidien nanopartikkeleita ja suurnopeuksisia suihkuvirtoja itse nesteeseen, joka puolestaan pakottaa nanohiukkaset kankaan pinnalle, selvittää Sonovian tutkija, tri Jason Migdal.

Teknologiaa voidaan hyödyntää kasvomaskeissa, suojavaatteissa, sairaaloiden vuodevaatteissa ja kylpytakeissa sekä muissa tekstiileissä pysäyttämään sairaalainfektioiden leviäminen.

Nopea liikkeellelähtö
Sonovia aloitti SonoMask -hengityssuojaintensa valmistuksen maaliskuussa Nahariyan lähellä sijaitsevassa tehtaassaan ja lahjoitti suuria määriä maskeja Israelin ja Saksan sairaaloille sekä eri hyväntekeväisyysjärjestöille Israelissa, Ranskassa, Saksassa, Etelä-Afrikassa ja Australiassa. Yrityksen maskin valitsi äskettäin myös Tour De France 2020 -kilpailuun osallistunut israelilainen pyöräilytiimi, sillä pyöräilytapahtumassa oli tänä vuonna erittäin tiukat turvamääräykset koronan varalta.

– Kun koronaepidemia räjähti käsiin maaliskuussa, meillä oli jo vuosien tutkimus takana, joten maskien suunnittelu oli ainoa tehtävä. Tiimimme työskentelee ympäri vuorokauden teknologian toteuttamiseksi muissakin henkilökohtaisissa suojavarusteissa, koska uskomme tekniikkamme tarjoavan tehokkaan ja ympäristöystävällisen suojan, kertoo Sonovian toimitusjohtaja Joshua Hershcovici.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet
Vaikka yrityksen päätavoite on tarjota antibakteerisia nanopäällystyspalveluja sairaalatekstiilien valmistajille, tekniikka antaa mahdollisuuden pinnoittaa kaikenlaista pintaa lasista keramiikkaan ja polymeereihin asti. Teknologialla on sovelluksia myös maataloudessa, esimerkiksi elintarvikkeiden pakkaamisessa.

Sonovia osallistui myös kokeisiin Adler Plasticin kanssa Italiassa aiemmin tänä vuonna ja pyrki luomaan ratkaisun matoille ja muille kankaille. Yhtiö ylsi testikierroksen aikana 99,999 prosentin hyötysuhteeseen bakteereja vastaan.

– Näemme tekniikkamme muuttavan jokapäiväistä elämäämme. Sitä voi hyödyntää kaikissa tekstiileissä: vaatteissamme, kodin tekstiileissä, julkisten tilojen tekstiileissä, julkisissa liikennevälineissä ja tietysti suojatoimenpiteenä työpaikoilla ja lääketieteellisissä laitoksissa – tavalla, joka takaa turvallisemman ympäristön näinä epätavallisina aikoina, huomauttaa Sonovian teknologiajohtaja Liat Goldhammer.

Yrityksen on tarkoitus lanseerata piakkoin mukavat, pestävät, uudelleen käytettävät käsineet. Sonovia on solminut myös kumppanuuksia maailmankuulujen muotimerkkien, autonvalmistajien ja julkisen liikenteen kanssa. Esimerkkeinä mainittakoon Bruckner-Textile Technology GmbH ja Adler Automotive.

Vahvaa tutkimusnäyttöä
Sonovia käyttää edullisempia metallioksidin nanopartikkeleita, mukaan lukien sinkkioksidi ja kuparioksidi, antibakteerisen suojan saamiseksi. Tutkimuksessa, joka suoritettiin EU:n tuella yhdessä 16 kumppanin kanssa 10 Euroopan maasta, havaittiin ultraäänisäteilytyksen saavan aikaan antimikrobisten metallioksidien nanopartikkeleiden muodostumisen ja kyllästävän ne aktiivisesti tekstiilikuituihin.

Sonovian SonoMask on käynyt läpi lukuisia laboratoriotestejä, jotka vahvistavat maskin kyvyn neutraloida uusi koronavirus 99,34 prosentin tehokkuudella kansainvälisesti akkreditoidun ATCC-testauslaboratorion kokeissa. Viimeisimmän testikierroksen tulokset osoittivat, että maski kykenee neutraloimaan SARS-COV-2:n jättämät jäljet 30 minuutin kuluessa kosketuksesta kankaan kanssa. Yritys suosittelee pesemään maskin käsin kerran viikossa noin 30-asteisessa vedessä öljyjälkien ja lian poistamiseksi. Parhaan tuloksen saavuttamiseksi suositellaan ympäristöystävällisen, neutraalin pH:n, ionittoman pesuaineen käyttöä. Pehmennysaineita ja valkaisuaineita tulisi välttää. SonoMaskin on osoitettu säilyttävän suojaominaisuutensa jopa 55 pesukerran ajan. Maskeja myydään Sonovian nettisivulla 69 dollarin yksikköhintaan eli noin 58,70 euroa/maski, joka saattaa tuntua kovalta hinnalta verrattaessa marketeissa myytäviin kertakäyttömaskeihin. Mutta on muistettava, että SonoMaskia voi käyttää jopa yli vuoden, jolloin päiväkohtainen hinta tippuu alle 0,50 euroon.

Testit ovat vahvistaneet myös, että Sonovian maski on 98 % tehokas suodattamaan 5 mikronin hiukkasia sekä sisään- että uloshengityksestä WHO:n ohjeiden mukaisesti. Vertailun vuoksi mainittakoon, että normaali N95-luokan maski yksinkertaisesti suodattaa viruksen sen sijaan, että poistaisi sen luonnosta, mikä luo riskin käsittelylle.

Testin suorittaneiden laboratorioiden luettelossa ovat Euroopan unionin valtuuttama laboratorio Hygcen Itävallasta ja Israelin akkreditoima laboratorio Taryag Labs.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN