Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Arpa ei langennut Vietnamin sotaan
<empty> Elämän valinnat
<empty> Qatarin moninaiset auttamisroolit maailmalla
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Unelmaloma Savoy PalacessaMadeiran vehreä saari on lisännyt vetovoimaansa suomalaislomailijoiden parissa viime vuosina. Jo noin parilla tuhannella suomalaisella on esimerkiksi oma loma-osake saarella matkatoimistojen kautta tulevista turisteista nyt puhumattakaan.

Pohjois-Atlantilla, noin 580 km Afrikan mantereesta sijaitseva Madeiran saari on yhdistelmä mahtavia jyrkänteitä, kivikkorantoja ja vaikuttavia sumun keskeltä kohoavia vihreitä vuoria.

Madeira koostuu 250 000 asukkaan pääsaaren lisäksi asuttamattomista Desertassaarista sekä 5 500 asukkaan Porto Santosta, joka on kuuluisa yhdeksän kilometriä pitkästä hiekkarannastaan.

57 km pitkä ja 22 km leveä Madeira on pienestä koostaan huolimatta täynnä mielenkiintoisia kohteita, joiden tutkimiseen viikon lomamatka on ehdottomasti liian lyhyt.

Madeira on tunnettu makeasta madeiraviinistään sekä levadoistaan (kastelukanavista), joita riittää saarella 3 000 km. Jokainen miestään rakastava vaimo tietenkin raahaa puolisonsa kävelylle levadoita reunustaville poluille. Ja kävelyreittejä löytyy muutamasta kilometristä yli parinkymmenen kilometrin jotoksiin...

Omasta mielestäni Madeiralla parasta on kaunis luonto ja puhdas ilma. Saari ei ole myöskään mikään biletyspaikka, joten iltaisinkin kadut ovat rauhallisia kävellä. Ja on oikeastaan sama, mihin aikaan vuodesta sinne matkustaa, lämpötila ei pahemmin heittelehdi, vaan on keskimääräisestä 22 asteesta talven 17 asteeseen. Monesti alkusyksystä hätyytellään vielä jopa 30 asteen helteitä.

Luksusta viimeisen päälle
Madeiran pääkaupungin Funchalin pääkadun varrella ammotti vuosikausia suuri monttu, johon vihdoin viimein saatiin rakennettua loppuvuodesta 2019 avattu Savoy Palace -hotelli. Tässä kohtaa voidaan ansaitusti käyttää vanhaa sanontaa, että hyvää kannattaa odottaa. 5-tähden hotelliuutuus ei nimittäin jätä ketään kylmäksi.

Hotelli tarjoaa ihanteellisen vaihtoehdon rentoutumista ja ylellisyyttä hakeville vieraille täydellisenä sekoituksena hienostuneisuutta, modernia mukavuutta ja lämmintä vieraanvaraisuutta. Tällaiselle suomalaistosikolle henkilökunnan ystävällisyys ja avuliaisuus tuntuivat jopa hieman oudolta aluksi. Mutta onneksi kaikkeen tottuu…

17 kerroksisessa hotellissa on 352 huonetta ja sviittiä, kylpylä, kuntosali, 6 uima-allasta (2 katolla), 8 ravintolaa ja baaria sekä konferenssitilat jopa 1 400 vieraalle. Pelkästään puutarhan kokonaispinta-alakin on 23 000 neliömetriä sisältäen runsaat 250 eri kasvilajia.

Sisustussuunnittelusta on vastannut madeiralainen Nini Andrade de Silva ja RH + Arquitectos, joka tunnetaan töistään eri puolilla maailmaa.
Madeiran rehevistä maisemista ja yksityiskohtaisista perinteistä saadulla inspiraatiolla lomakeskus haluaa kunnioittaa saarta ja sen ainutlaatuisia piirteitä. Tarjoamalla upeat merinäkymät ja runsaan puutarhan, muotoilussa yhdistetään rohkeasti modernia tyyliä historiallisiin elementteihin Classic Savoy -hotellin perinnön laajentamiseksi.

Hemmottelua spassa
Hotelli pyrkii tarjoamaan vierailijoilleen ainutlaatuisia ja unohtumattomia kokemuksia. Yksi ehdoton kohokohta on Savoy Palacen vaikuttava kylpyläosasto, jota ovat inspiroineet laurisilva-metsä, vanhat tunnelit ja laguunit. Kylpylässä on 11 hoitohuonetta, jotka tarjoavat laajan valikoiman hierontaa, kasvohoitoja ja rentoutusohjelmia. On myös sauna (suomalaisittain kylläkin liian mieto lämpötila), turkkilainen sauna, poreallas, jäälähde, rentouttavat suihkut, suolahoitohuone, rentoutumishuone, kauneussalongin ja lämmitetty sisäuima-allas.

1 300 neliömetrin spa-alueen pinta-ala tekee siitä yhden suurimmista Euroopassa.

Naapuriulko-ovesta pääsee myös toiseen sisäuima-altaaseen, joka on kaikille hotelliasukkaille ilmainen, mutta siellä ei ole muuta kuin allas ja loikoiluun tarkoitettuja lepotuoleja – ja tavattoman kostea ilma.

Perheyritys takana
Savoy Palace on yksi kuudesta monialaisen AFA Groupin omistamaan Savoy Signature -hotelliketjuun kuuluvasta hotellista ja lomakohteesta.

Vuonna 2015 AFA, joka jo omisti Calhetassa sijaitsevat Savoy Saccharumin ja Savoy Calheta Beachin, osti Siet Savoy S.A:n, johon kuuluivat Royal Savoy, Savoy Gardens, sekä uuden Savoy Palacen rakennushanke. Uusimpia hankintoja on Regency, joka muodostaa valmistuessaan yhteisen puutarha-alueen Savoy Palacen ja Royal Savoyn kanssa.

Jokaiselle hotellille on kehitetty oman, ainutlaatuinen luonteensa. Siinä missä Palacen kohderyhmänä ovat mm. liike-elämän ammattilaiset, hyvin toimeen tulevat eläkeläiset ja lapsettomat pariskunnat, Royal vetoaa enemmän ylellisestä brittiperinteestä pitäviin – monet suomalaiset poliitikot presidenttejä myöten kuuluvat Royalin vakioasiakkaisiin. Gardens puolestaan on vain aikuisille tarkoitettu panoraamahotelli ja Regencyn kohderyhmänä ovat paljon matkustelevat milleniaanit.

Funchalin keskustasta AFA on hankkinut vanhan myllyn, josta on tarkoitus rakentaa boutique-hotelli – rakennustöitä tosin hieman hidasti kesällä sattunut narkomaanin sytyttämä tulipalo.

Madeiralaisten ”betonikeisariksikin” kutsuman José Avelino Farinhan johtamalla, vuonna 1980 perustetulla perheyrityksellä on toimintaa hyvin monella toimialalla.

Kivijalkana yritysryppäälle toimii lähes 1 200 henkeä työllistävä rakennusliiketoiminta, jolla on toimintaa Madeiran ja Portugalin lisäksi myös mm. Mauritaniassa, Senegalissa, Angolassa ja Kolumbiassa. AFA on vastannut esimerkiksi Madeiran uusien tunneleiden ja siltojen rakentamisesta, joilla liikennöintiä saarella on suuresti helpotettu.

Yhtiöllä on myös kaksi radioasemaa, Madeiran eteläosia palveleva Radio Calheta sekä saaren pohjois- ja itäosissa kuultava Radio Santana. Vuonna 2017 yhtiö hankki enemmistön myös Radio JM:stä sekä Jornal da Madeirasta.

AFA Groupilla on myös 9-paikkaisella Hawker 900 XP:lla operoiva madJET -lentoyhtiö, jolla hoidetaan yhteyksiä yhtiön eri maissa sijaitsevien toimipisteiden välillä.

Hotellibusineksen lisäksi AFA:lla on myös kiinteistösijoitustoimintaa Azoreilla, Madeiralla ja Portugalissa sekä mm. jätteidenkäsittelylaitos ja sementtitehdas.

Vacation Club
Loma-osakkeista tulee monelle mieleen takavuosien uutiset mm. Espanjan Aurinkorannikolla toimineista huijareista, joiden tarkoitus oli vain vedättää hyväuskoisia matkailijoita.

Madeiralla tilanne on kuitenkin toinen, esimerkiksi Pestana -hotelliketjulla on kaksi suomalaishenkilökunnan pyörittämää palvelutoimistoa pelkästään suomalaisia matkailijoita varten.

Vastaavasti myös Savoyssa suomalaisia palvellaan selvällä suomenkielellä. Eikä myynnissä ole mitään pakkoviikkoa, vaan uusi joustavampi tapa, ns. floating eli kelluva järjestelmä.

Vacation Clubin jäsenyyden kautta on mahdollisuus valita haluamansa lomaviikko 51 mahdollisuudesta – vuodenvaihde eli viikko 52 ei kuulu tähän.

– Ihmiset pelkäävät aina kaikkea uutta, mikä saattaa johtua myös vääristä mielikuvista, mitä tällaiseen lomailuun liittyy, toteaa suomalaistiimiä vetävä Mika Isoniemi, jo lähes parikymmentä vuotta saarella asunut matkailualan konkari.

Suomalaisia on Savoyn asiakkaista hänen kertomansa mukaan toiseksi eniten heti brittien jälkeen, kolmantena tulevat norjalaiset.

Valtaosa Savoy Palacen huoneista on varattu Vacation Clubin jäsenille. Vain noin viidennes on matkatoimistojen käytössä normaaleina hotellihuoneina. Esimerkiksi Booking.comin kautta yhden hengen viikon asuminen maksaa runsaat 1 600 euroa. Vacation Clubilaisten kohdalla puhutaan tietenkin aivan eri euromääristä. Tarjolla on 3, 9 ja 19 viikon paketteja.

Savoyn tarjontaan on mahdollisuus päästä tutustumaan Funchalin kadulta pyydystettynä tai esimerkiksi Helsingin tammikuisilta Matka-messuilta ostetulla, edullisella tutustumis-voucherilla.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN

aitoavioliitto