Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> ICCC Suomi
30 vuotta
<empty> Sana ohjaa vaikeissakin päätöksissä
<empty> Tuli terrorismin ja sodankäynnin välineenä
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Terveyttä nokkosista


Puolangalla sijaitsevat maamme suurimmat nokkospellot. Siellä myös Ärmätti Oy tuottaa suurimman osan Suomen nokkosesta.

Matti Veijola on pitkänlinjan yrittäjä, jonka työnäkynä on ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin ylläpitäminen. Hänen vetämänsä Ärmätti on toiminut jo kolmekymmentä vuotta. Aluksi viljeltiin osuuskuntana ryvässipulia, jonka jälkeen siirryttiin nykyiseen nokkosen viljelyyn.

Hinku uutta polkua tekemään
Ärmätti hyödyntää nokkostuotteissaan nokkosen lehtiä. Yrityksen kehittämän erityistekniikan ansiosta varsiaines voidaan poistaa lähes kokonaan. Matala kuivauslämpötila on optimoitu niin, etteivät vitamiinit tuhoudu.

Ärmätin tuotevalikoima koostuu ihmisille ja eläimille jalostetuista nokkostuotteista; puristeista, rouheista ja pelleteistä. Puristeet sisältävät kuivatun nokkosen lisäksi kuivattua mustikkaa tai karpaloa. Nokkossiemenpuriste sisältää puolestaan kuivatun lehden lisäksi nokkossiementä.

Jos valmista polkua ei ole löytynyt, Veijola kertoo kokevansa mielenkiintoiseksi uuden polun kehittäminen ja ajatella asioita eri lailla kuin aikaisemmin.

– Yleensä tuo hinku on johtanut siihen, että työtapoja on sitten muutettu tehokkaampaan ja mielekkäämpään suuntaan, hän toteaa. – Meillä Ärmätissä paneudutaan nokkosen ainesosien säilyttämiseen. Tämä vaatii innovatiivisia ratkaisuja nokkosen korjuussa, kuivatuksessa ja säilytyksessä. Pitkäjänteisen ja ainutlaatuisen tuotekehittelyn ansiosta Ärmätin nokkonen lähtee kuluttajille puhtaana, ravinteikkaana ja maukkaana.

Apua moniin vaivoihin
Nokkos-mustikkapuristeet ovat auttaneet monien asiakkaiden vatsantoimintaan, ja jopa ummetustapauksista ollaan päästy eroon. Myös naisasiakkailta on tullut hyvää palautetta nokkoskarpalosta naistenvaivojen hoidossa.

– Yksi mielenkiintoinen ongelma ovat ns. levottomat jalat, johon ei kukaan tunnu tietävän syytä. Minulta kysyttiin kerran, että auttaako nokkonen siihen vaivaan, mutta sanoin, että pakko on kokeilla, en uskalla sanoa mitään siihen. Palaute on ollut todella hyvää. Eräskin sairaanhoitaja kertoi nukkuneensa viimeksi selällään vuonna 1978 ja nyt vaiva on nokkospuristeita syötyä helpottanut, Veijola kertoo.

Myös moni mies on saanut hänen kertomansa mukaan avun eturauhasvaivoihinsa Ärmätin nokkos-karpalopuristeista ja voinut ajan mittaan jättää kaikki muut lääkkeet pois.

Usein erilaiset vaivat johtuvat joko siitä, että elimistö ei toimi kunnolla, tai siellä on ravinteiden tai vitamiinien puute. Nokkosella on kyky saada elimistö toimimaan ja saada elimistö jopa ottamaan tarvitsemiaan aineita muusta ruoasta. Kun elimistö toimii kunnolla, se korjaa itse itsensä.

Hemoglobiiniarvot ylös
Nokkonenhan on tunnettu runsaasta rautasisällöstään. Rautaa on kahdenlaista, hemoglobiinia ja varastorautaa. Nokkonen pystyy nostamaan kummankin pitoisuutta veressä. Kemiallisesti valmistetut rautavalmisteet nostavat hemoglobiinia mutta eivät niinkään raudan varastoarvoja, vaikka ne ovat yhtä tärkeitä. Nokkosen sisältämä hyvien ainesosien määrä lieneekin syynä, että se auttaa niin moniin vaivoihin.

– Toivoisin lääkärien olevan sen verran valveutuneita, etteivät ensimmäisenä tarjoa teollisia valmisteita raudan puutteeseen, huomauttaa Matti Veijola.

Hän muistuttaa, että me kaikki olemme yksilöitä ja vaikutukset ovat yksilöllisiä. Jos ryyppää pari kuppia nokkosteetä viikonloppuna, se ei välttämättä vaikuta vielä mihinkään, mutta päivittäinen käyttö alkaa näkyä jo muutoksina. Henkilöillä, joilla on alhainen hemoglobiini, kahden kuukauden nokkostuotteiden nauttimisen jälkeen hemoglobiiniarvo voi Veijolan kertoman mukaan nousta kymmeniä yksikköjä.

Pitkäaikaista käyttöä ja säännöllisyyttä helpottamaan Ärmätti Oy on kehittänyt nokkospuristeet, jotka on helpompi nauttia kuin esimerkiksi ruokaan sekoitettava jauhe.

Laajempi kuva
– Toivoisin, että asioita katsottaisiin laajemmin. Usein tutkitaan vain yhtä asiaa ja pyritään suuriin pitoisuuksiin esim. uuttamisella ja puhdistamisella. Mutta se ei välttämättä toimikaan, koska se on vain yksi elementti.
Esimerkiksi nokkosessa on paljon erilaisia happoja ja flavonoideja sekä myös kivennäisiä ja vitamiineja. Kun sanotaan jossakin kasvissa olevan merkittävä määrä jotain ainetta, se tarkoittaa, että jos tuoretta kasvista syö 100 g, niin saa 15 % päivittäisestä tarpeesta eli merkittävän määrän. Marjoissa on enimmillään kaksi eri ainesosaa, pinaatissa viisi ja nokkosessa 12 ainetta, jotka ylittävät tuon merkittävän määrän, Veijola luettelee.

Ensi talvena on Ärmätissä tarkoitus tutkia nokkosuutteiden vaikuttavuutta. Uuttaminen tehdään hieman eri tekniikalla kuin mitä se on perinteisesti tehty. Hankkeessa on mukana myös yliopisto.

Eläimien viisautta
Yksi Ärmätti Oy:n toimintalinja on porotalous, jossa etsitään parhaillaan nokkosesta lisäravintoa poroille. Veijola uskookin porojen elimistön toiminnan paranevan nokkosen käytöstä. Ruokintakokeiluissa oli murskattu nokkosta kaupalliseen tuotteeseen ja pienen totuttelun jälkeen kyseinen seos oli saanut poroilta hyväksynnän.

– En tiedä, onko poroilla samanlainen vaisto kuin monilla eläimillä, että ne osaavat hyötykäyttää sitä, mitä ne tarvitsevat, arvelee insinööri Matti Veijola.

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN