Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Onko mies kadoksissa?


Helsingin NMKY:n juhlasalissa järjestetään marraskuun 20. päivänä Mies 2011 -tapahtuma, teemalla "Mies, oletko kadoksissa?". Tapahtuman yhtenä puhujana on kansanedustaja Timo Soini, jonka kanssa keskustelimme jo etukäteen suomalaismiehen kadoksissa olosta.

Miehen perinteistä reviiriä pyritään Timo Soinin mukaan supistamaan nykyään.

– Se vanha jääkiekkopelikin on pitänyt piilottaa ullakolla, hän naurahtaa.

– Miehen pitäisi saada olla mies. Eikä se tarkoita mitään räkä poskella örveltämistä, vaan ihan tavallisia asioita, kuten urheilua, autoilua, metsästystä jne. Miehellä pitäisi olla lupa tehdä mieluisiaan asioitaan ja jopa syödä lihaa…

Miehen mallia imetään usein omasta isästä. Soinikin muistelee kaiholla lapsuusvuosiaan, jolloin sai käydä oman isänsä kanssa mato-ongella.

– Kyllä naisetkin haluavat tosimiehen, eivätkä mitään perässä vedettävää.

Perinteisen perheen nakertamista
Miesten ja naisten väliset erot korostuvat Soinin arvion mukaan myös avioliittomarkkinoilla. Hyvin koulutetut miehet tuntuvat olevan jo kaikki varattuja, kun taas koulutetut naiset liikkuvat vielä vapaina. Ns. samalla tasolla olevat eivät tunnu hänen mielestään kohtaavan.

– Varsin monelle miehelle on kova paikka, jos nainen on korkeammin koulutettu. Ja siinä myös eroriski kasvaa.

Avioliitto on jo käsitteenäkin Timo Soinin mielestä alennustilassa. Kun hän on kertonut, ettei aio allekirjoittaa avioliittolain muutosaloitteita, häneltä on kysytty, onko hänellä ongelmia seksuaalisuutensa kanssa.

– Se nyt tästä vielä puuttuisi, että siinäkin olisi ongelmia, Soini tuhahtaa.
– Minusta avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja muu on poikkeavaa.

Yhteiskunta on muuttunut viime vuosina, eikä elinikäistä parisuhdetta pidetä enää tavoiteltavana, vaan moni pitää normaalina useiden peräkkäisten avioliittojen sarjaa.

– Helposti ajatellaan, että maailma on täynnä mielenkiintoisia ihmisiä, joten turhahan sitä on nyhjätä yhden ja saman kumppanin kanssa elämän aamusta ehtooseen, Timo Soini toteaa.

Järjestäytyneen yhteiskunnan sekä ehyiden ihmisten ja varsinkin lasten kannalta avioliitto on kuitenkin osoittautunut vuosituhansien kuluessa varsin hyväksi malliksi.

Seireenit laulavat
– Suurinta kadoksissa olo on varmaan silloin, kun ei itse edes tajua sitä. Tietysti on muistettava yhteiskunnan asettamat paineet – nykyäänhän on oltava kuin tuulitunnelissa tuotettu bulldog, joka jaksaa juosta pitkään ja tehdä 18 tunnin päiviä ilman sairaspoissaoloja jne. Eihän se nyt näin saisi olla.

Mutta mistä terve itsetunto muodostuu? Sen pitäisi Timo Soinin mielestä löytyä sisäisestä minästä.

– Muita vertailemalla se tuskin kuitenkaan löytyy. Aina voisi olla laihempi tai tienata enemmän jne., hän huomauttaa.

– Kadoksiin voi joutua, kun seireenit laulavat. Liian paljon petetään ja jätetään. Harvemman eron syynä on yhteensopimattomuus, kyllä niissä usein on joku sivupolku. Kiusauksia tulee, se on selvää. Sortuihan Daavidkin Batsebaan. Mutta ei se tee sitä oikeaksi, Soini painottaa.

Asioista ei kuitenkaan puhuta enää niiden oikeilla nimillä. Huorintekokin on nykykielessä pelkkä aviorikos.

– Retorisestikin asiat loivenevat ja lievenevät. Ei puhuta homoliitoista, se on nykyään parisuhdelaki. Avioliitto ei merkitsekään enää samaa kuin aikaisemmin, Timo Soini huokaisee.

Ei-toivottujako?
Ihmisarvokysymykset ovat lähellä Timo Soinin sydäntä.

– Yksi asia, jota en ymmärrä, on se, että jotakin lasta kutsutaan ei-toivotuksi lapseksi. Sehän on täysin naurettavaa! Jos sinä olet lapsena ei-toivottu, olet sitä koko elämäsi ja se on todella raskas taakka kantaa, hän toteaa. – Jumalan näkökulmastahan kaikki ovat yhtä toivottuja.

Tässä tuleekin Soinin mielestä esille elämän pyhyyden kunnioitus ja ehdottomuus.

– Periaatetasolla se pitäisi mielestäni olla jokaiselle kristitylle selvä. Ihmisarvo tulee jokaiselle syntymästä lähtien.

Nettimaailman lojaalisuus
Toinen asia, jota haastateltavamme kansanedustaja ei ymmärrä nyky-yhteiskunnassa, on nettiyhteisöjen syntyminen. Miten on mahdollista, että netissä syntyy lojaalisuutta ja solidaarisuutta sellaisten ihmisten kesken, jotka eivät ole edes tavanneet toisiaan.

– Kun ajattelen omalla kohdallani kavereita, joita tapaan vapaa-ajallani, niin nehän ovat niitä, joiden kanssa olen potkinut palloa pikkupoikana, Soini arvioi. – Tämä nettiporukka on ihan uusi ilmiö. Että syntyy verkkokavereita ilman fyysistä kontaktia.

Pelkän kottaraispöntön tuijottaminen tunnista toiseen on korvaamassa oikeat ihmissuhteet, jotka Timo Soinin mielestä ovat kuitenkin tärkeitä ihmisen henkisen tasapainonkin takia.

– Kun äijät lähtevät yhdessä kalaan tai vaikkapa miestenkokoukseen, syntyy todellista lojaalisuutta. Tietysti, jos miehet ovat kunnolla kadoksissa, mahtavatkohan ne löytää edes sinne NMKY:n juhlasaliin miestapahtumaan?

Katolisuus antaa turvan
Omaan taivallukseensa Timo Soini kertoo saavansa tukea katolisuudestaan.

– Kaikki katolisethan ovat lapsellisia. Se on sellaista hyvää uskoa, ja sieltä saan selvät normit elämääni. Katolinen kirkkohan on opillisesti varsin tiukka, mutta muuten hyvin armahtavainen.

Niin katolisissa kuin muissakin kristillisissä ympyröissä viime aikoina paljastuneita seksuaalisia hyväksikäyttöjä ja ylilyöntejä hän pitää pyöristyttävinä.

– Mutta jos minä olisin saatana, niin minäkin pyrkisin mahdollisimman lähelle alttaria, Soini huomauttaa.

Mutta astuupa katoliseen kirkkoon missä päin maailmaa tahansa, se on aina turvallinen ja sama kaikkialla. Siellä hän tuntee olonsa turvalliseksi.

23 vuotta sitten katolisuuteen kääntynyt Timo Soini kertoo käyvänsä toki muissakin kristillisissä tilaisuuksissa, mutta suosivansa hieman konservatiivisempia suuntia.

– Jos joku puhuu kristinuskosta, mielestäni silloin pitää puhua Jeesuksesta ja Jumalasta eikä vaan, että oliko tänään kiva päivä. Perusta pitää olla pelastusoppi.

Eikä hän koe mahdottomana, että miehetkin puhuvat uskosta – tosin useimmiten kuitenkin vasta tiukan paikan tullen.

– On muuten aika huikeata, että vaikka maapallo on ollut olemassa ties kuinka kauan ja pyörii täällä aamusta iltaan, niin joku voi julistaa, ettei Jumalaa ole olemassa! Minusta se vaatii jo normaalia paremman itsetunnon laukoa sellaisia mielipiteitä, Timo Soini naurahtaa.

Kimmo Janas

Yhteistyössä
CMN