Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> THE OTHER DANISH GUY
<empty> Startup-oppia Moosekselta
<empty> Miestenleiri Bergvikissä
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Mika Niikko:
Ihmiseen investoiminen tärkeää


Mika Niikko istuu nyt ensimmäistä kauttaan perussuomalaisten kansanedustajana, mutta politiikassa hän on ollut mukana vasta vajaa kolme vuotta. Taustalta löytyy parikymmentä vuotta yrittäjänä, joista viimeiset kymmenen vuota aktiivista toimintaa..

Meillä kaikilla on menneisyys elämässämme ja aivan liikaa tuijotetaan historiaan, menneeseen, vaikka tärkeintä olisi mielestäni nykypäivä, missä nyt mennään, Mika Niikko huomauttaa siteeraten Korintolaiskirjettä: ”Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.” (2. Kor. 5: 17)

Hän muistuttaa meidän jokaisen varmasti epäonnistuneen monasti elämässämme, varsinkin jos emme ole tunteneet Jumalaa.

Mika Niikko kertoo syntyneensä Lahdessa vuonna 1967 perheeseen, jossa äiti oli ravintolatarjoilija ja isä rakennusinsinööri. Vanhempien alkoholiongelmien takia hän tottui kahden sisaruksensa kanssa hyvinkin nuorena tulemaan toimeen omillaan. Mikan ollessa 12-vuotias vanhemmat erosivat ja lapset joutuivat lastenkotiin, jossa useimmat samanikäiset opettelivat tupakanpolttoa ja kaljoittelua.

Äidin mentyä uudelleen naimisiin oli edessä muutto Vantaalle korsolaiseen vuokralähiöön, jossa asui useita päihdeperheiden lapsia.

– Ei ole nuorille hyväksi, kun 13–14 -vuotiaat poikaporukat tottuvat kaljoittelemaan joka viikonloppu. Ja kuten arvata saattaa, tutuksi tulivat myös virkavallan edustajat, Niikko muistelee.

Rauha sydämeen
Bilettämistä jatkui 24-vuotiaaksi asti. Hän myöntää oman henkisen elämänsäkin olleen siinä vaiheessa todella rappiolla. Rinnalta ehti moni ystävä kuolla ja Niikko kertookin alkaneensa miettiä oman elämänsä mielekkyyttä.

Hän vietti aikaansa seurakuntien pitämissä teetuvissa 14-vuotiaasta lähtien ja käyneensä monia varsin syvällisiäkin keskusteluita teetä hörppiessään.

Mikan ollessa 24 -vuotias uskoon tullut ystävä sai mukaansa Korson helluntaiseurakunnan kokoukseen eräänä talvisena torstai-iltana.

– Oli todella pelottava kokemus lähteä hengelliseen kokoukseen, Mika Niikko naurahtaa. Toisaalta takana oli pelastuminen kuolemalta, joten hän muistaa olleensa varsin pienellä paikalla.

Kyseisen helluntaiseurakunnan kokouksen jälkeen Niikko tapasi Joosua Mission johtajan Timo Valtosen, joka kysyi, halusiko hän saada rauhan sydämeensä.

– Tuon lähes 20 vuotta sitten tapahtuneen rukouksen aikana koin aivan kuin musta kivi olisi otettu sisältäni ja tilalle tuli aivan käsittämätön rauha ja ilo, Mika Niikko kertoo liikuttuen vieläkin muistoissaan.

Omatunto puhtaana
Siitä tilanteesta Jumala lähti korjaamaan 24-vuotiaan nuoren miehen elämää.

Vain muutaman kuukauden kuluttua, 1990-luvun laman keskellä Jumala ohjasi tuolloin vielä työtä vieroksuvan, sähköalan ammattitutkinnon suorittaneen Mika Niikon yrittäjäksi.

– Lainasin kaverilta poran, ja rahat riittivät poranterän ja parin ovisilmän ostamiseen. Olen aina ollut aika hyvä supliikkimies, joten lähdin kiertämään polkupyörällä – myös lainatulla – ympäri Korsoa kauppaamaan ovisilmiä.

Ja kun kaupanteon makuun oli päästy, seuraavana tulivat kuvaan turvalukot, sälekaihtimet ja viimeisenä parvekelasit.

Varsinkin alussa kauppaa tehtiin useimmiten käteisellä, jonka ansiosta alalla vallitsi varsin yleisesti ns. harmaa talous.

– Minä kuitenkin ilmoitin alalla työskennelle työkavereille, että minä haluan pitää tuloistani tarkan kirjanpidon ja hoitaa velvoitteeni myös verottajan suuntaan. Halusin pitää uskovana omatuntoni puhtaana, mitä toiset hieman ihmettelivät, Niikko toteaa.

Yksilöön panostaen
Vuonna 2000 hän ajoi alas parvekelasiyrityksensä ja perusti nuorisojärjestön Takaisin Elämään ry, auttaakseen kokopäiväisesti avun tarpeessa olevia nuoria ”takaisin elämään”.

– Olin jo pitkään miettinyt asiaa, ja tavallaan sellainen sisäinen palo ajoi eteenpäin, halusin tehdä töitä nuorten hyväksi.

Takaisin Elämään yhdistyksessä työskennellään alle 29 -vuotiaiden lasten, nuorten ja nuorten aikuisten hyväksi. Yhdistys toimii kristillisen lähimmäisenrakkauden arvopohjalta, mutta ei ole sitoutunut mihinkään seurakunnalliseen tai uskonnolliseen suuntaukseen.

– Tavoitteena on ohjata ja tukea kohderyhmän nuoria kohti päihteetöntä, rikoksetonta ja itsenäistä elämää. Yhdistys tarjoaa vankilasta vapautuville, laitoshoidon päättäneille tai muuten tuen tarpeessa oleville räätälöityjä tukiohjelmia. Tukea annetaan päihteidenkäytön lopettamiseen, asunnottomuuteen ja kriiseihin, Mika Niikko luettelee.

Yhdistyksen toimintaan osallistuvien nuorten parissa työskennellään pitkään, jopa vuosia. Järjestön nuorisotyön tarkoitus onkin selkeästi panostaa yksilöön, esimerkiksi turvallista aikuisena olemista ja rinnalla kulkemista.

Politiikkaan mukaan
Viime kunnallisvaalien alla perussuomalaisten puoluejohtaja Timo Soini haastoi Niikon mukaan itse muuttamaan yhteiskuntaa, eikä ainoastaan pyrkimään vaikuttamaan sivusta. Suinpäin hän ei kuitenkaan lähtenyt mukaan vaalitaistoon, vaan kertoo asetelleensa Jumalalla jopa villoja saadakseen varmuuden ratkaisulleen.

– Politiikka on pohjimmiltaan arvovalintoja, jotka vaikuttavat elämäämme enemmän kuin aiemmin käsitinkään. Järjestöjohtajana olin kahdeksan vuotta koettanut saada esimerkiksi Vantaalle ensimmäistä skeittipuistoa nuorille, mutta en onnistunut. Kun tulin valituksi Vantaan kaupunginvaltuutetuksi sain puolentoista vuoden luottamustyön jälkeen aikaiseksi päätöksen, että Vantaalle rakennetaan neljä skeittipuistoa ja skeittihalli, Niikko naurahtaa.

Vähässä uskollinen
Jumala on koetellut Mika Niikkoa monin eri tavoin elämäntaipaleella, ja hän uskookin Jumalan halunneen hänen tekevän oikeita ratkaisuja, olipa sitten kyseessä verojen maksaminen pienyrittäjänä tai muuten omantunnon äänen kuuntelu.

– Jumala haluaa meidän olevan vähässä uskollisia ja elävän Raamatun periaatteiden mukaisesti vaikka yhteiskunnassa olisi meneillään minkä tahansa kaltainen ”maan tapa”.

Hän huomauttaa, ettei onnellisuutemme suinkaan riipu siitä, paljonko meillä on omaisuutta, vaan siitä kuinka hyvä suhde meillä on Jumalaan ja lähimmäisiimme.

– Hyvin usein rukoilen Jumalaa ratkaisuja tehdessäni, että vaikuta tahtooni ja tekemiseeni, että sinun tahtosi toteutuu.
Mika Niikko toivookin voivansa jatkaa Jumalan osoittamalla tiellä ja pystyvänsä omalta osaltaan vaikuttamaan kansanedustajana mm. kristillisen arvorappion pysäyttämiseen maassamme.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN

aitoavioliitto