Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Kansallinen makkarakysely:
Uunilenkki on suosituin makkararuoka


Tosimiesten kestovihannes eli HK Sininen – tuttavallisemmin HK Blöö – on tullut aikuiseen ikään ja viettää 60-vuotissynttäreitään tänä vuonna.

HK Sininen Lenkki täyttää tosiaankin tänä vuonna 60 vuotta. Tätä legendaarista lenkkimakkaraa syödään Suomessa vuosittain yli kahdeksan miljoonaa pakettia. Tammikuussa 2023 Bilendi Oy:n suorittaman makkaratutkimuksen mukaan tärkeimmät syyt ostaa Sinistä Lenkkiä ovat hyvä maku, tuttuus, helppous arjen ruoanlaitossa sekä vahvat perinteet. Tutkimuksen kohderyhmä oli 18–75 -vuotiaat, ja kyselyyn vastasi 1000 suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Uunilenkki juustolla on suosituinta makkararuokaa
HK Sininen Lenkki maistuu 83 prosentille suomalaisista. Miehet ovat tietenkin suuria lenkin ystäviä, sillä vain 10 prosenttia miehistä ei syö ollenkaan Sinistä Lenkkiä. Naisistakin vain 23 prosenttia jättää lenkkiruoat väliin. Eri ikäryhmistä 55 – 64 -vuotiaat syövät eniten Sinistä Lenkkiä. Maantieteellisesti innokkaimmat lenkkiherkuttelijat ovat Itä-Suomessa. Eri käyttötilanteista yleisintä (63 % vastanneista) on valmistaa lenkistä ihan tavallista arkiruokaa.

– Ylivoimaisesti suosituin makkararuoka on uunilenkki. Noin puolet kertoi sen olevan Sinisen Lenkin suosikkiresepti. Sininen Lenkki menee harvoin uuniin ilman juustoa, sillä 81 prosenttia kertoi valmistavansa uunilenkin aina juustolla, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Toiseksi suosituinta lenkkiruokaa on makkarakastike, pronssisijan nappaa makkarakeitto. TOP 5 listalle pääsevät myös makkaraperunat ja ruisleipä makkaraviipaleilla.

– Odotamme tästä vuodesta hyvää lenkkivuotta, onhan Sininen Lenkki nyt todella trendikäs raaka-aine. Edulliset perusarkiruoat ovat nyt suosittuja ja resepteissä näkyvät lapsuuden makumuistot, jatkaa Järvinen.

Uusi lenkkisukupolvi vaihtaa sinapin ketsuppiin
Peruna, ruisleipä ja sinappi ovat yleisimmät Sinisen Lenkin kaverit. Poikkeus löytyy nuorten aikuisten lautaselta, sillä 18 – 24 -vuotiaat töräyttävät lenkin mausteeksi useammin ketsuppia kuin sinappia. Vain joka kymmenes ei käytä kumpaakaan. 54 prosenttia syö Sinistä Lenkkiä sekä kylmänä että kuumana.

– Vaikka uunilenkki tulee varmasti jatkossakin olemaan suosituin makkararuoka, niin aina kannattaa kokeilla jotain uutta. Olemme tehneet nettisivuillemme juhlavuoden kunniaksi paljon uudenlaisia lenkkireseptejä. Suosittelen kokeilemaan Gnocchivuokaa, Lenkkicurrya tai Tacot al Pastoria, vinkkaa Järvinen.

Juhlavuoden uutuusmaku on sinihomejuusto
HK Sinistä Lenkkiä ostetaan vuodessa yli kahdeksan miljoonaa pakettia.
Tämä tarkoittaa, että joka päivä suomalaisista kaupoista ostetaan keskimäärin noin 22 000 pakettia Sinistä Lenkkiä. Kansallismakkaran perinteinen versio on ylivoimaisesti suosituin. Makkaran tuttu maku sekä sileä rakenne ovat tämän HK:n kaikkien aikojen myydyimmän tuotteen tavaramerkkejä. Sen rinnalle on vuosikymmenten aikana tullut erilaisia makuvaihtoehtoja sekä Sinisen Lenkin kevytversio. Juhlavuoden uutuus on Valio Aura sinihomejuustolla maustettu Sininen.

– Voisi sanoa, että kansa on puhunut. Kysyimme suomalaisilta, mikä uusi makuvaihtoehto olisi mieluisin. Ylivoimaiseksi ykköseksi tuli sinihomejuustolla maustettu lenkki, kertoo Järvinen.

Vuosi 1963 on Sinisen Lenkin syntymävuosi
Makkara on aina kuulunut suomalaisten ruokakulttuuriin, ensimmäisiä merkintöjä makkarasta löytyy jo 1500-luvulta. Nykyaikaisen makkaran tarina juontaa juurensa 1950-luvulle, jolloin ensimmäiset versiot Siniselle lenkille olivat käsityönä valmistetut Halpa- ja Suomimakkara.

Makkaran teollinen valmistus kehittyi, ja HK:n palvelukseen astui uusi makkaramestari Urho Hirvonen, jota pidetään HK Sinisen isänä. Vielä 1960-luvun alussa jokaisen lenkkimakkaran päähän sidottiin käsin alumiininen sinetti, joka kertoi tuotteen laatunimen. Vuonna 1963 käyttöön otetun Naturin-keinosuolen myötä siirryttiin koneellisesti kiinnitettäviin niitteihin ja alumiinisinetit poistuivat käytöstä. Mutta koska elintarvikeasetus vaati yhä tuotteeseen tiedon makkaran laadusta, kuoren sisäpintaan painettiin sana ”lenkkimakkara” sinisellä elintarvikevärillä. Sisartuotteessa komeili puolestaan sana ”kiuaslenkki” punaisella.

Sininen painatus erotti HK-lenkkimakkaran kilpailijoistaan. Niinpä kauppiaat alkoivat ennen pitkää tehdä tilauksensa lyhyesti ”20 lenkkiä sinistä ja kymmenen punaista”. Myöhemmin tapa siirtyi myös tiskin toiselle puolelle, kansan suuhun ja nimeksi pakettiin asti. Vuotta 1963 pidetäänkin aina suomalaisesta lihasta valmistettavan Sinisen Lenkin syntymävuotena.

Kun siirryttiin vakuumipakkauksiin vuonna 1973, tuotenimeen ui mukaan jo kauppiaiden suussa muovautunut ”Sininen”. HK:lla laitettiin brändin rekisteröinti vireille vuonna 1976 ja hyväksyntä tuli jostain selittämättömästä syystä vasta 1980.

Alkuperäinen maku
HK:n Sinisessä käytetään vain kotimaista lihaa sekä rasvaista naudan jauhelihaa että koneellisesti erotettua porsaanlihaa. Lisäksi joukossa on mm. kamaraemulsiota. Vaikka makkara usein tulkitaankin äijäruoaksi, HKScanin ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen muistuttaa naisille, että kamara on luontainen kollageenilähde eli makkara ruokkii ihoa sisältäpäin.

Usein puhutaan jopa halventavaan sävyyn jauhomakkarasta, ja kyllähän HK Sinisessäkin on jauhoa – perunajauhoa, joka yhdessä tärkkelyksen ja fosfaattien kanssa tekee makkaran rakenteen. Lisäksi mukana on suolaa, lisäaineita mm. natriumklutamaattia. HK Sininen onkin tällä hetkellä lähes ainoa tuote, jossa HKScan vielä käyttää natriumklutamaattia. Ja syynä on halu pitää HK Sinisen maku mahdollisemman alkuperäisenä. Muutenkin käytetyt mausteet ovat samoja kuin mitä Unto Hirvonen käytti makkaralegendaa luodessaan.

TARTE FLAMBÉE SINISESTÄ LENKISTÄ
Tarte flambée tai toiselta nimeltään Flammekueche on Ranskan Alsacesta lähtöisin oleva pizzaa muistuttava lätyskäleipä. Ranskalaisten suureksi hämmästykseksi tarte flambée onnistuu mainiosti myös supisuomalaisesta HK Sinisestä Lenkistä, varsinkin kun reseptin on luonut maailman kovimmassa kokkikilpailussa Bocuse d’Orissa hienosti kuudenneksi sijoittunut huippukokki Johan Kurkela. Vaikka huippuravintoloista tuttu keltuaiskreemi saattaa tuntua vaikeatekoiselta, on se kaiken vaivan arvoinen, eli siinä kohtaa ei kannata reseptiä oikoa.

Ainekset
0,5 pkt HK Sininen Perinteinen
8 kpl pieniä perunarieskoja
200 g ranskankermaa
100 g pizzajuustoraastetta

Keltuaiskreemi
4 kpl keltuaista
suolaa maun mukaan
minigrip-pussi

Pikkelöity punasipuli
1 kpl punasipuleita ohueksi viipaloituna
1 dl Rajamäen pikkelilientä
1 dl vettä

Viimeistelyyn
kirvelinoksia
raastettua sitruunankuorta
rouhittua mustapippuria

Valmistusohje
Lämmitä vesi kattilassa 65-asteiseksi digitaalisen mittarin avulla. Erottele keltuaiset minigrip-pussiin tai mikäli omistat vakuumikoneen, laita keltuaiset vakuumipussiin ja vakumoi. Hauduta keltuaisia pussissa noin tunnin ajan pitäen lämpötila koko ajan mahdollisimmin lähellä 65 astetta. Jotta minigrip-pussin sulku ei päästäisi vettä läpi, on hyvä kikka laittaa pussi kattilan reunaan kiinni pyykkipojalla. Siivilöi keltuaiset tiheän siivilän läpi ja jäähdytä. Mausta jäähtynyt keltuaiskreemi suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Jos taloudesta löytyy pursotinpussi, niin kreemi kannattaa laittaa pussiin, jolloin annoksen saa viimeisteltyä huippuravintolatyyliin.

Kiehauta pikkeliliemi ja vesi. Lisää mukaan punasipuli. Ota kattila pois liedeltä ja jäähdytä. Säilytä sipuli liemessä, jolloin se säilyy viikon hyvänä.

Kuori ja leikkaa lenkki sormenpään kokoisiksi kuutioiksi. Voitele rieskat ranskankermalla. Ripottele pintaan juustoraaste ja lenkkikuutiot. Paahda 225-asteisessa uunissa grillivastuksen alla noin 6 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja makkarat saaneet hieman väriä.

Asettele punasipulit rieskan pinnalle. Pursota keltuaiskreemistä sormenpään kokoisia pisaroita annoksen päälle. Viimeistele kirvelillä, raastetulla sitruunankuorella ja vastarouhitulla mustapippurilla.

Ja ei kun herkuttelemaan!

Kimmo Janas

 


Yhteistyössä
CMN