Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Eräs Puolan matka…
<empty> Rohkaisijan armolahja käytössä
<empty> Mikä nimeksi uudelle ruoka-trendille?
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Mikä nimeksi uudelle ruokatrendille?”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”. Tämä tuttu sanonta pitää paikkaansa myös monien lempiruokien suhteen. Suomeen rantautuneella uudella ruokatrendillä, jonka englanninkielinen nimi on ”sandwich”, ei kuitenkaan ole yhtään täysin kuvaavaa suomenkielistä nimeä.

HKScan selvitti kansallisilla voileipäkyselyillä suomalaisten mieltymyksiä. HKScanin teettämään ja Taloustutkimuksen toteuttamaan Leivänpäälliset-kyselyyn osallistui viime vuoden helmikuussa 1155 Suomessa asuvaa henkilöä. HKScanin teettämään ja Crowst Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 1000 Suomessa asuvaa henkilöä. Kysely toteutettiin tammikuussa 2022.

Suosituimmat leipätyypit ovat tutut ruispalaleipä, sämpylä, paahtoleipä ja patonki, myös muun muassa ciabatta ja bagel keräävät mainintoja. 

Proteiinipohjaisten täytteiden suosituimmuusjärjestys on kalkkuna- ja kanaleikkeleet, kinkkuleikkeleet ja meetvurstit. Kananmunan ja lohen suosio jää vain hieman meetvurstin suosiosta.

Ohut vai paksu?
Myös tähän kansaa jakavaan kysymykseen saatiin kyselyissä selvä vastaus. Leikkeleiden suosikkipaksuus jakaa kansan tasan kahtia. Puolet haluaa kinkkusiivunsa ohuen ohuena ja puolet valitsee normaalipaksuisen siivun. Leikkelesiivujen on oltava siistissä rivissä ja tärkein paketista tarkistettava asia on kyselyn mukaan pitkä päiväys.

– Näiden perinteisten ohuiden ja normaalipaksuisten siivujen lisäksi on uutena tullut vielä kolmas vaihtoehto, reilusti paksummat siivut. Näissä erityisesti maku ja suutuntuma pääsevät oikeuksiinsa. Reilusti paksumpien siivujen koko eli ympärysmitta on yleensä hiukan pienempi ja ne valmistetaan pääosin fileestä. Nämä uudet tuotteet, kuten Helsingin Kauppiaiden Leipäbaari Porsaan Pippurisisäfilee, sopivat loistavasti sandwichien valmistamiseen, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Lisätäytteistä suosituin on tuore kurkku (72 %), tomaatin (60 %), salaatin (50 %) ja paprikan (50 %) seuratessa kannoilla. Suola- ja maustekurkkuja on 30 prosentilla vastaajien leivistä. Muiden lisätäytteiden lista on pitkä ja suosio vaihtelee 5 prosentin molemmin puolin. Tällä listalla ovat muun muassa avokado, idut, pikkelöidyt sipulit sekä tietysti sinappi ja ketsuppi.

Miltä ”sänkkäri” kuuulostaa?
Maailmalla sandwich on paitsi herkullisia täytettyjä kerrosleipiä, aamiaisia, välipaloja, lounaita ja kokonaisia aterioita, niin myös tuhansittain reseptejä ja inspiraation lähteitä, ravintoloita, baareja ja oikeastaan kokonaan oma ruokakulttuurinsa. 

– Sandwich-sana kääntyy sanakirjoissa usein suomen kielelle sanaksi voileipä. Samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Nyt rakennetaan monista erilaisista kasviksista, leikkeleistä, täytteistä, levitteistä ja kastikkeista ihan kokonaan uudentyyppisiä täytettyjä leipiä, joiden resepteissä maistuvat niin Aasian kuin Amerikankin maut, ja mielikuvitus on vain rajana näiden herkkujen kokoamisessa. Ammattikeittiöissä ja street food -ruokalistoilla sänkkäri on jo tuttu sana. Mikä muu sana sopisi kuvaamaan tätä uutta trendiä, kysyy Järvinen. 

Leipäbaari
Sandwich laajana ruokatrendinä ja siihen liittyvät leipäbaarit ja -ravintolat olivat esikuvina, kun HK lähti ideoimaan Helsingin Kauppiaiden Leipäbaari -konseptia, jossa annetaan reseptejä, vinkkejä ja inspiraatiota erilaisten leipien valmistamiseen sekä tietysti tarvikkeet niihin. Kape Aihinen on ollut mukana ideoimassa Helsingin Kauppiaiden Leipäbaari -reseptejä. Tavoitteena on tarjota inspiraatiota, uusia ideoita ja vinkkejä erilaisiin sandwich-hetkiin.

– Kolmioleipä, toasti, patonki tai bageli. Leffaillan purtavat, lounasleipä tai jotain hyvää evääksi. Kasviksina marinoitua punakaalia ja pikkelikurkkuja. Valmiiksi mietityt sandwich-reseptit ja vapaus inspiroitua lisuke-, kastike- ja leviteideoistamme. Tarjoamme herkullisimmat ideat päivän kaikkiin leipähetkiin, kiteyttää Mikko Järvinen Helsingin Kauppiaiden Leipäbaarin filosofiaa.

Kapen leffaillan broilerin paahtofilee bagelit
4 annosta, 15 min

Miten olisi leffailta perheen tai ystävien kesken? Kata esiin herkullisten Broilerin paahtofilee bageleiden ainekset ja anna jokaisen täyttää bagelinsa juuri omaan makuun sopivaksi. Kape vinkkaa, että tuorejuustoon saa raikkaan ja herkullisen maun, kun pilkkoo sekaan vähän tuoretta basilikaa.

1-2 pkt HK Helsingin Kauppiaiden Leipäbaari Broilerin paahtofilee á 180g
4 bagelia
2 avokadoa
2 buffalo mozzarellapalloja
150 g basilika tuorejuustoa
40 g baby pinaattia
2 rkl seesaminsiemeniä koristeeksi

Basilikatuorejuusto:
150 g tuorejuustoa (maustamaton)
2 ruukkua basilikaa
1 valkosipulin kynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna basilika veitsellä ja murskaa valkosipuli.
Yhdistä basilikatuorejuuston ainekset tasaiseksi levitteeksi.
Mausta levitettä tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla.

Halkaise bagelit, viipaloi avokadot ja mozzarella ohuiksi siivuiksi.
Kata lisäksi broilerin paahtofilee siivut, baby pinaatit sekä basilikatuorejuusto pöytään ja ei muuta kuin bageleita rakentamaan.

Kape tykkää hieman fiilistellä ja tässä reseptissä viimeisen silauksen antaa ripaus seesaminsiemeniä täytteiden joukkoon.

Kimmo Janas

 


Yhteistyössä
CMN