Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Virusvapaata ilmaa
<empty> Maailman parasta lakritsia
<empty> Kuinka paljon Jumala meitä rakastaakaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Virusvapaata ilmaaIsrael on niittänyt mainetta koronataistossa ripeällä rokotusvauhdillaan. Mutta toki myös israelilaiset keksijät ja tiedemiehet taistelevat koronavirusta vastaan. Joulukuun Tosimiehessä kerroimme Sonovian kehittämistä tehokkaista kasvomaskeista, nyt on vuorossa ilmanlaatuun panostava Aura Air.

Samaan aikaan kun pyrimme sinetöimään itsemme turvallisesti sisätiloihin mm. tiivistämällä ikkunat ja ovet, sisäilman laatu on noussut yhä tärkeämmälle sijalle. Liian tiiviit rakennukset homehtuvat ja ilmaantuu muitakin ilmanlaatua huonontavia tekijöitä, kuten bakteereita ja viruksia.

Vuonna 2019 WHO:n tutkimuksessa selvisi, että sisäilma voi olla jopa viisi kertaa saastuneempaa kuin ulkoilma. Samana vuonna myös YK huomautti, että sisäilman epäpuhtaudet ovat maailmanlaajuinen, meitä kaikkia koskeva ongelma.

Kokonaisvaltaista puhdistusta
Veljekset Aviad ja Eldar Shnaiderman työskentelivät takavuosina isänsä ilmanvaihtoyrityksessä ja näkivät huoltotöitä tehdessään, kuinka likaisiksi ilmanvaihtokoneet tulivat käytössä.

Muutama vuosi sitten he päättivät perustaa yrityksen ja löytää ratkaisun ilmanvaihto-ongelmiin. Aviadilla oli takanaan runsas vuosikymmen armeijan erikoisjoukoissa, jonka ohessa hän oli suorittanut MBA-tutkinnon. Vanhempi veli Eldar oli puolestaan opiskellut sähköinsinööriksi.

Perinteiset ilmanvaihtolaitteet tekevät vain yhtä toimintoa, kierrättävät ilmaa. Veljesten idea oli, että ilmanlaatua pitäisi hoitaa kokonaisvaltaisesti. Laitteessa pitäisi yhdistää neljä eri toimintoa; ilman kierrätys, puhdistus, desinfiointi sekä ilmanlaadun tarkkailu ja analysointi realiajassa.

Shnaidermanien Tel Avivissa sijaitseva Aura Air järjesti varainkeruukampanjan vuonna 2019. Tavoite oli kerätä 15.000 dollaria, mutta kampanja tuottikin lähes 300.000 dollaria, jonka lisäksi yksityiset bisnesenkelit sijoittivat vielä 1,5 miljoonaa dollaria yritykseen. Niin pääsi maailman älykkäimmän ilmanpuhdistuslaitteen kehitys liikkeelle.

Nelivaiheinen puhdistus
Aura Air pystyy tunnistamaan samanaikaisesti niin sisä- kuin ulkoilmankin epäpuhtaudet. Laite tarkistaa ilmasta kaikenlaiset vaaralliset kaasut ja hiukkaset: savun, hiilimonoksidin, propaanin, butaanin ja muut syttyvät kaasut, jotka voivat vuotaa, samoin kuin VOC-yhdisteet (haihtuvat orgaaniset yhdisteet), kuten formaldehydi, maalit ja asetonit, sekä toimiston koneiden päästöt (esimerkiksi kopiokoneen haju).

Laite voi suodattaa pienet hiukkaset – bakteerien, virusten ja siitepölyn kokoon saakka. Se puhdistaa ilman homeesta, sienistä ja PM2,5:stä, hiukkaset, joiden koko on vain kaksi ja puoli mikronia, ja jotka voivat levitä keuhkoihin, mikä johtaa yskimiseen, aivasteluun, hengenahdistukseen ja pitkäaikaisessa altistuksessa vakavampiin ongelmiin. Laite toimii myös palovaroittimena – jopa ennen savun muodostusta.

Aura Airin teknologia perustuu neliportaiseen ilmanpuhdistukseen. Ensimmäisenä on karkeasuodatin, joka poistaa suurimmat partikkelit kuten tomu, siitepöly, hyönteiset ja vaikkapa kissan karvat. Seuraavana on vuorossa Aura Airin patentoima Ray Filter, jonka kolme osaa suodattavat viruksia, bakteereita, hajuja yms. Kolmantena on Sterionizer -komponentti, jonka teknologia perustuu kahdensuuntaiseen ionisaatioon tuottaen positiivisia ja negatiivisia ioneita eli samanlaisia, joita löytyy luonnostakin. Ionit puhdistavat ja raikastavat sisäilmaa tuhoten haitallisia epäpuhtauksia ja saasteita. Viimeinen vaihe on UVC-valon hyödyntäminen, joka neutralisoi bakteereja, viruksia ja loisia tuhoamalla niiden solukalvon proteiineja.

Heidy vastaa
Aura Air ohjaa ja valvoo ilmanlaatua useiden älykkäiden sensoreidensa avulla. Laite toimii yhdessä älypuhelimeen ladattavan applikaation kanssa. Heidy on yhtiön ainutlaatuinen ilmanlaatua tarkkaileva järjestelmä, jonka avulla loppukäyttäjä voi räätälöidä laitteen asetukset omien tarpeiden ja terveysvaatimusten mukaisesti, eli laite ottaa huomioon erilaiset allergiat, onko henkilö raskaana jne. Kun käyttäjä on syöttänyt älypuhelimeensa vastaukset Auran esittämiin kysymyksiin, laite antaa suositukset ja toimii käyttäjän antaman henkilökohtaisen profiilin mukaan. Laitteen tietoja ilmanlaadusta voi seurata reaaliajassa joko tietokoneelta tai älypuhelimen sovelluksen avulla.

Järjestelmä parantaa energiatehokkuutta jakamalla raikasta ilmaa reaaliaikaisten CO2 -mittausten avulla. Ilmastointi ohjautuu aina tilassa olevan henkilömäärän mukaan.

Uudet markkinat aukeavat
Maailman johtaviin sairaaloihin kuuluva israelilainen Sheba Medical Center on käyttänyt Aura Air -järjestelmää jo ennen koronapandemiaa.

– Sairaaloissa on paljon erilaisia tartuntoja, sairaalabakteereita yms., mutta kun pystymme analysoimaan ilmanlaatua, on helpompi selvittää monia ongelmia, kertoo Aviad Shnaiderman.

Koronaviruksen iskiessä maailmaan, havaittiin Sheban tutkimuksissa, että Aura Air pystyi puhdistamaan ilman Covid-19 viruksesta peräti 99,9 -prosenttisesti eli laitteelle avautuivat aivan uudenlaiset markkinat.

Viime vuoden maaliskuussa Aura Airilla oli asiakkaita vain kolmessa maassa. Joulukuussa lukumäärä oli jo ohittanut 50, ja samassa kuussa yhtiö allekirjoitti 30 miljoonan dollarin sopimuksen japanilaisen yhtiön kanssa. Japanilaiset tulevat käyttämään Aura Airin ilmanpuhdistusteknologiaa maan karaokebaareissa, jotta ne voidaan pitää auki pandemian aikana.

Iso-Britanniassa ja Irlannissa on asennettu Aura Airin laitteet 400 turistibussiin, ja myös Israelissa Sar-El Toursin 25 linja-autossa on uudet ilmanpuhdistuslaitteet. Hotellipuolella mm. Hilton ja Sheraton -ketjut kuuluvat jo myös Aura Airin tyytyväisiin asiakkaisiin.

Ja viimein ovat Suomenkin markkinat avautumassa, kun vaasalainen Tabita Products Oy sai ensimmäisen erän Aura Air -laitteita maahan maaliskuun alussa. Miten maahantuoja Fredrik Ekholm näkee uuden tuotteen mahdollisuudet Suomessa?

Suomi on tunnettu puhtaasta ja raittiista ulkoilmastaan. Eikö nyt olisi aika puhdistaa sisäilmakin?

– Kuultuani Aura Air -tuotteista, tiesin heti, että tätä tarvitaan täällä Suomessakin. Halusimme ryhtyä tuotteiden maahantuojaksi, koska ihmisten terveys on tärkeää ja infektioriski todella pienenee näiden tuotteiden avulla, niiden tuhotessa myös mm. Covid-19 viruksia tehokkaasti. Tuote on CE merkitty, Ekholm toteaa ja kannustaa lisätiedon tarpeessa vierailemaan heidän kotisivuillaan www.tabitaair.fi.

Eikä tässä vielä kaikki
Varsinainen Aura Air -laite on 37,5 x 37,5 cm kokoinen ja painaa 5,5 kiloa. Suositeltava huonekoko laitteen puhdistusteholle on 55 neliötä. Seinälle tai kattoon kiinnitettävä laite ei kuitenkaan sovi jokaiseen tilanteeseen, joten yritys on kehittänyt pienemmän version, Aura Air Minin, joka painaa vain alle puoli kiloa. Mini pystyy käsittelemään ympärillään 10 neliön tilan, eli se on helppo laittaa vaikkapa työpöydän nurkalle varmistamaan henkilökohtaisen työpisteen ilmanpuhtauden vaikkapa avokonttorissa.

Shnaidermanin veljeksillä on vielä suuria suunnitelmia yrityksensä varalle.

– Itsestään steriloivat lakanat ja pyyhkeet, jotka auttavat virusten ja bakteerien tappamisessa, ovat pian tulossa, Aviad Shnaiderman lupailee.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN