Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Ilmaherruus taivaan ylivoimaa
<empty> Keren Kayemeth LeIsrael katsoo tulevaisuuteen
<empty> Lähetyslentäjät ilmastotalkoissa
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Lakeuden Ristissä hengellinen ja maallinen valta yhdessäPaula Risikon järjesti perinteiset seurat Lakeuden Ristissä Seinäjoella maaliskuussa ja oli kutsunut mukaan Espoon piispan Tapio Luoman. Tilaisuudessa oli moninkertaista iloa, sillä Paula Risikko oli valittu juuri eduskunnan puhemieheksi ja Tapio Luoma oli valittu arkkipiispaksi.

Tapio Luoma kiitti Paula Risikkoa kutsusta ja kertoi, että olisipa arkkipiispan vaaleissa käynyt miten vaan, lohtuseuratkin Pohjanmaalla olisivat tuntuneet hyviltä.

– On hyvä olla näissä seuroissa ja on hyvä olla myös täällä Lakeuden Ristissä, kirkossa jossa sain itse palvella 10 vuoden ajan Seinäjoen seurakuntaa. Tältä paikalta lukuisia puheita pitäen. Kirkonpenkissä kohdata monia monia katseita. Kun tuota kaikkea muistelee, niin on merkillistä se kiitollisuus, miten Taivaan Isä niitä johdattaa. Elämä ei ole sitä, että kylmä kohtalo vain tunteettomasti vie sitä eteenpäin. Tai sokea sattuma jollain tavalla sanelee, mitä elämä pitää sisällään. Vaan, että saisi kokea miten Rakastava Jumala kulkee rinnallamme ja johdattaa, raivaa tietä ja antaa joskus mahdollisuuden valita useammasta vaihtoehdosta. Ja sitten kun sen vaihtoehdon valitsee, siinäkin Jumala kulkee vierelläni, kesällä virkaan astuva arkkipiispa totesi.

?Varsinaisten seurojen jälkeen pääsimme jututtamaan tulevaa arkkipiispaa hieman tarkemmin.

Voisitko kertoa aluksi omasta kutsustasi uskon tielle, papin, piispan ja arkkipiispan tehtäviin ja sen vaikutuksesta elämääsi?

– Olen pienestä pitäen uskonut Jumalaan, vaikka omat epäilyn kauteni on minullakin ollut. Kotona opin iltarukouksen ja sieltä ohjattiin seurakunnan poikakerhoihin. Sitä kautta pääsin mukaan seurakunnan toimintaan. Rippikoulun jälkeen tempauduin mukaan seurakunnan nuorten toimintaan ja moneen muuhun kirkolliseen rientoon. Pappiskutsumukseni oli minulle selvä jo varsin varhain.

Halusin papiksi eteläpohjalaiselle maaseudulle, ja niinpä runsas kolmekymmentä vuotta sitten aloitin Peräseinäjoen apupappina. Tuossa seurakunnassa opin kirkon elämää monipuolisesti. Ilmajoen kautta siirryin Seinäjoen kirkkoherraksi vuonna 2002. Kymmenen vuotta tässä tehtävässä syvensivät käsitystäni siitä, mikä on seurakunta Jumalan lasten yhteisönä.

Kutsu Espoon hiippakunnan piispaksi oli minulle hienoinen yllätys, mutta siinäkin koin Jumalan johdatuksen. Valinta seuraavaksi arkkipiispaksi merkitsee vastuun laajenemista ja samalla omien rajojen selvempää näkemistä. Rohkaisuna toimii kuitenkin ymmärrys siitä, että yksin ei uudessakaan virassa tarvitse aloittaa vaan tukena on laaja esirukoilijoiden ja muiden kannustajien joukko.

Mitä saamme odottaa sinulta ja kirkolta arkkipiispan valinnan johdosta?

– Minulle paikallisseurakunnan todellisuus on tärkeä näkökulma, kun mietin kirkon kokonaisuutta. Seurakuntia, niiden työntekijöitä, luottamushenkilöitä, muita vastuunkantajia ja seurakuntalaisia haluan rohkaista iloitsemaan omasta kristillisestä uskosta ja siitä toivosta, jonka se tuo mukanaan.

Mitä voimme antaa ja tukea sinua tässä tehtävässä?

– Kuten edellä totesin, pidän tärkeimpänä sitä, että kirkkoamme ja sen johtajia muistetaan esirukouksissa. Niiden varaan haluan itsekin heittäytyä.

Keskitien kulkeminen on Jeesuksen tie, keskellä ihmisiä, onko?

– Jeesus kulkee kaikkialla, keskitiellä ja laidoilla. Kun olen sanonut olevani pohjimmiltani ”keskitien kulkija”, olen tarkoittanut sitä, että paimenen tehtävänä on pitää huolta koko laumasta. Se onnistuu paremmin keskeltä kuin laidoilta käsin.

Muuttuuko kirkkomme vahvemmin meidän ihmisten, kansan kirkoksi?

– Ajan muutokset ovat aina heijastuneet kirkkoon. Onkin tärkeää muistaa, että meitä on kutsuttu luottamaan Jumalaan, ei pysyvyyteen. Yksi myönteinen muutos olisi se, että kirkostamme tulisi yhä enemmän seurakuntalaistensa kirkko, jossa seurakunnan jäsenillä olisi yhä enemmän mahdollisuuksia toimia ja saada rohkaisua oman arkisen kutsumuksensa näkemiseen Jumalan palvelemisena.

Mitä haluat kertoa nyt meille suomalaisille?

– Meillä suomalaisilla on kirkossamme mittaamaton voimavara arkista elämäämme ajatellen. Jokaisessa seurakunnassa kautta maan rukoillaan ja toimitaan oman paikkakunnan hyväksi. Tavallisen suomalaisen elämäntilanne on tuttu seurakuntien vastuunkantajille, koska he itse elävät seurakuntansa mukana. Kirkon viesti on täynnä toivoa: armollinen Jumala on Kristuksessa lähellä jokaista meitä.

Varsin moni seuroihin osallistunut halusi myös kertoa mielipiteensä uudesta arkkipiispasta. Joten otetaanpa tähän loppuun vielä muutama kommentti.

– Viitisen vuotta sain olla samassa työpaikassa. Kirkkoneuvoston kokouksissa sain olla esittelijänä ja sihteerinä. Sain seurata läheltä Tapion hallinnollista työskentelyä ja kaikkea miten hän johti työpaikalla alaisiaan tasavertaisesti, kannustaen ja mukana eläen. Tapio on valtavan hyvä saarnaamaan ja julistamaan. Hän on selkeäsanainen. En voi kuvitella, että olisi parempaa kirkon päämiestä, kuin Tapio on. Hänellä on ne kaikki hyvät ominaisuudet, mitä arkkipiispalta odotetaan. Uskon, että kun Tapio astuu arkkipiispan virkaan, hän näyttää selkeästi kirkon suuntaan. Hän vie kirkkoa siihen suuntaan mikä on hänen näkynsä.
Esa Perttu

– Tapio Luoma on erinomainen teologi. Arvostan häntä siinä ja hyvä puhuja ja laulaja, lisäksi hän on sosiaalinen. Aito Ihminen, sovitteleva ja kansanomainen, tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen. Kerta kaikkiaan loistava valinta arkkipiispaksi, kansanmies. Myös kirkolliskokouksissa on aina tavattavissa ja tulee siellä kansan pariin. Tavallinen, jota ihmiset arvostavat.
Ilmari Ylä-Autio

– Tapio on varmasti aivan ehdoton arkkipiispaksi. Hänellä on kokemusta näkemystä ja nykyajassa elävä, suvaitseva.
Juhani Hihnala

– On hienoa, että meille on tulossa arkkipiispaksi Tapio Luoma. Monien seinäjokisten toive on täyttynyt. Me oltiin yhtä aikaa Seinäjoen seurakunnan hallinnossa. Oli tosi mahtavaa, että näin kävi. Hän oli aivan ylivoimainen sekä ihmisenä ja hän on erittäin lahjakas puhuja, loistava laulaja ja ulosanti aivan erinomainen. Toivotamme hänelle siunausta ja menestystä.
Heikki Koivisto

– Tapio Luoma tuli jälkeeni Lapuan Tuomiokapitulin asessoriksi. Silloin jo aavisteltiin, että Tapiolla on enemmän resursseja kuin vain seurakunnan virkaan. Etukäteishaastatteluissa tuli esille, että hän esiintyi myös hienosti näissä polttavissa kysymyksissä. Hän lupasi kuunnella kirkon kantaa ensin. Kärsivällisesti odottaa sitä ja ratkaista sitten oman sopeutumisensa viran hoitoon. Tässä järjestyksessä pitää järkevän päättäjän ja puheenjohtajan toimia.
Ossi Haaramäki

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN

aitoavioliitto