Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Hauholla ei mokia hävetä


Vuonna 1998 perustettu Hämeen Mokia ry on kristillisellä pohjalla toimiva yhteisö, joka haluaa auttaa elämän syrjäpoluille harhautuneita lähimmäisiä.

Jouni Heinonen kertoo olleensa armoton juoppo vuoteen 1994 asti. Hän kierteli nuorena ison teräkauppayhtiön asennushommissa ympäri Suomea ja asui hotelleissa. Alkoholin käyttö lisääntyi pikku hiljaa, kunnes tuli seinä eteen.

1990-luvun alussa Heinosella oli yritys Eestissäkin ja tuli harjoittaneeksi kertomansa mukaan myös kaikenlaista laittomuutta.

1990-luvulla perhe myös muutti Espoosta Hauholle.

– Oli joku vuosi ns. raittiina oloa, mutta ei varsinaista raittiutta, joten ei kestänyt. Pohja petti, kun varsinaista sisältöä ei ollut. Ei tullut tyydytystä, hän muistelee.

Kertaheitolla irti

Heinonen kertoo kyllästyneensä erilaisiin ryhmiin, joissa jäätiin loppuiäksi ”raittiiksi alkoholisteiksi”.

– Raitis alkoholisti sitoo perhettä tavattomasti – jankkaa vuodesta toiseen. Siinä eletään koko ajan ns. sairaan ehdoilla. Syntihän siellä on takana, eikä mikään sairaus, Jouni Heinonen huomauttaa.

– Jos Jumala on luonut omaksi kuvakseen, eli Hänellä on se manuaali ja minun kohdallani siellä on joku kosmeettinen häiriö. Pyysinkin, että tuo häiriö korjattaisiin ja voisin vapautua kokonaan tällaisista päihteistä. Ja se kävi kerralla, hän selvittää.

Jouni Heinonen oli myös kova tupakoimaan, yli 2 askia päivässä, kävi jopa yöllä tupakalla. Kahdeksan päivää uskoontulonsa jälkeen hän kokeili Jumalaa ja pyysi antamaan voimaa.

– 3 päivän kuluttua en enää edes muistanut, kummalla kädellä olin pitänyt tupakkaa, hän naurahtaa. – Eikä ole viinaakaan tehnyt mieli 1994 jälkeen.

Perusarvot kuntoon
– Aloin ensiksi saarnata juovuspäissä, muistelee Jouni Heinonen uskoontuloaan. – Minulle tuli tieto, että me pojat tehdään väärin. Ryyppyporukka ei tietenkään jaksanut kuunnella moralisointiani. Sanoin, että me eletään ihan oikeasti väärin.

Kun juopon omatunto alkaa painaa, ei sellaisessa porukassa ole mukava ryypätä.

Näin kävi Heinosellekin. Hän tajusi ettei elämäntyylissä ollut järkeä, mutta viinan himo oli niin kova, ettei sieltä lähdetty niin vain.

– Ja kun aletaan juoda, ei ole mitään järkeä juoda vain yksi ilta, vaan sitä jatketaan niin kauan kuin jaksetaan, hän tarkentaa.

Sitten kun menee pohjasta läpi, ei enää millään ole väliä, sellaiset kaverit eivät Heinosen mukaan tunne morkkista, he hyväksyvät vallitsevan tilanteen. Pää pehmenee ajan mittaan. Minuus juodaan pois.

– Vasta uskoontulon myötä tuli minullekin rauha ja sain perusarvot kuntoon, hän kertoo.

Jeesusta oudoksutaan
– Ajattelin uskoontultuani, ettei tarvitse enää olla näiden päihdeasioiden kanssa tekemisissä, mutta toisin kävi, hän hymähtää.

Jouni Heinonen pääsi vuonna 1995 työharjoitteluun Toivolan kotiin, jossa oli 15 vankilasta vapautunutta miestä. Seuraava rasti oli A-klinikka, Hämeenlinnan kaupungin päihdehuolto.

– Olin tukiasuntohoitaja ja piti saada miehille tekemistä.
Hän alkoi kehittää tällaista työmuotoa, josta kehittyi vuonna 1998 perustettu Hämeen Mokia ry.

Aluksi ei kaupungilla kuulemma haluttu edes ottaa vastaan, kun Heinonen kertoi tulevani julistamaan Jeesusta.

– Matti Hämäläinen oli silloin johtajana ja hän ymmärsi. Kertoi nähneenä muutoksia ihmisissä, joita ei kukaan osaa selittää, Heinonen muistelee.
Kaupungin koneistossa pyritään auttamaan virallisesti ilman hengellisiä viittauksia. Toisaalta siellä on esim. akupunktiota, mutta sitä ei nähdä uskomuksina.

– Kun puhut Pekasta ja Paavosta, kaikki on OK – mutta kun mainitset nimen Jeesus, tulee syvä hiljaisuus ja ihmetys, hän hymähtää.

Hämeenlinnan kaupunki onkin ollut erittäin hyvä yhteistyökumppani, eikä mitään ongelmia ole ollut. On nähty, että Mokiassa tämä kuvio toimii.

Kristillinen sisältökokonaisuus

Mokia ei ole minkään seurakunnan järjestö, mutta motto ”Jeesus auttaa” kertoo arvomaailman varsin selvästi. Työsuhteessa olevilta toivotaan myös kristillistä vakaumusta.

– Ilmoitin toiminnan alussa, että meidän työkuva on julistaa Jeesusta Kristusta ja ihmisen elämänmuutos tapahtuu uskoontulon kautta. Silloin pystytään rakentamaan tulevaisuutta, Jouni Heinonen kertoo. – Meillä on lyhyt terapia; aloita alusta, mitä Raamattu sanoo ja pyydä anteeksi. Tulevaisuutta lähdetään kirjoittamaan puhtaalle paperille.

Sen aikaisen päihdehuollon kanssa oli sovittu, että saadaan tehdä hengellistä työtä, mutta jos sitä tehdään helluntaiseurakunnan tai luterilaisen kirkon kanssa, siellä on maksaja.

– Jos me teemme päihdetyötä kristillisessä sisältökokonaisuudessa, niin sen kaupunki hyväksyy yhtenä muotona, Heinonen toteaa.

Vuosien saatossa noin tuhat ihmistä on kulkenut Mokia toiminnan kautta.

– Tämä on tila, jossa voi pysähtyä miettimään muutosta. Tavallisia ihmisiä, jotka pysähtyvät tähän omassa elämäntilanteessaan – kuka
pidempään, kuka lyhyempään.
Vuodessa noin 100 miestä ja naista käy Mokiassa.

Jeesus auttaa
Hämeen Mokia ry toimii yhteistyössä Hämeenlinna kaupungin, ELY-keskuksen, TE-toimiston ja Työvoiman palvelukeskuksen kanssa. Rahoitusta on saatu niin kaupungilta, ELY-keskuksen hankeista kuin oman sosiaalisen yritystoiminnan kautta. Mokian saamilla avustuksilla maksetaan lähinnä palkkoja, mutta mistä saada varat tilakustannuksiin, laitteistoihin jne.

Hyvien yhteistyökumppaneiden lisäksi on Heinosen kertoman mukaan Jumalan johdatusta nähty monasti Mokia toiminnassa, mm. tilojen hankinnassa.

Yhdistyksen toiminnot ovat keskittyneet Hauhon keskustassa sijaitseviin toimipisteisiin.

Keskuspisteessä sijaitsevat yhdistyksen ruokala, jossa päivittäisten ruokailijoiden määrä liikkuu 60-80 välissä.

Kino Wanhakop
Samassa yhteydessä on yhdistyksen toimistot sekä nuorisotoiminnan tilat.

Nuorisohanke on nimeltään Kino Wanhakop, koska tilat sijaitsevat vanhoissa KOP:n tiloissa. Toimintaa varten on rakennettu editointihuone ja levytysstudio.

Nuoria ollut mukana projekteissa Heinosen kertoman mukaan parikymmentä henkeä puolen vuoden jaksoissa. Nuoret säveltävät omia kappaleita ja tekevät musavideoita jne. Musiikki- ja videotuotantoon on varustettu myös kaksi 9-paikkaisia Mercedes-Benz Sprinteriä.

– Nuoret järjestävät konsertteja. Mukana on ollut nimekkäitä artisteja kuten Musta Barbaari, Jusuf, Harri Marstio ja Kari Peitsamo. Ollaan yhdessä ja suunnitellaan uraa jne. Mukaan tulevien nuorten on saatava kokea, että ollaan tosissaan ja välitetään. Siksi olemme panostaneet esimerkiksi musiikki- ja kuvauskalustoon, Heinonen painottaa.

Rekvisiittaa löytyy savukoneista ja kumiveneistä golf-välineisiin ja peruukkeihin.

Kino Vanhakop -nimellä löytyy YouTubesta paljon filmejä. Filmejä tehty mm. Hämeenlinnan kaupungille.

Auppa ilman K:ta

Entisen K-kaupan tiloihin on perustettu 600 neliön kokoinen Auppa -kirpputori, jossa tukiyritys Aikomus myy myös uutta tavaraa.

Lahjoituksia saadaan eri tahoilta. Mukana on toki myös vuokrapöytiä. Vielä 2013 kirpputorin kauppa oli kannattavaa, nyt kuitenkin pikkuhiljaa hiipunut.

– Kirpputori on kuitenkin tärkeä kylän sosiaalisena keskuksena, Jouni Heinonen huomauttaa.

Vaatteita ja robotteja

Mokia osti nelisen vuotta sitten kaupungilta ränsistyneen varikon, joka on nyt kunnostettu – valettu betonilattioita, lämpöeristetty halleja jne. Omaa työtä on saatu korjauksiin, maalauksiin jne.

– Hyötynä on, että saamme näin miehille tekemistä. Emme tehdä ulkopuolisille, joten ei tule sanomista ja saadaan kunnolliset tilat toimintaa varten, Heinonen selvittää.

Varikon autokorjaamossa on lähdössä remonteerattu Mercedes-Benz Vito Bulgariaan romaniseurakunnalle, jota Mokia tukee säännöllisesti.
Varikon suurimmassa hallissa lajitellaan Fidalta tulleita ylijäämävaatteita ja paalataan ne 250 kg painoisiksi paaleiksi. Heinonen kertoo juuri lähteneen 25 tonnin kontti kesävaatteita Arabi-Emiraatteihin.

– Yhdessä vaiheessa asiakkaita oli jopa 22 maasta, mutta toiminta alkoi mennä businekseksi. Hävisi hengellisyys ja 23 työntekijän kanssa tuli työnantaja/työntekijä-kiista, joka kaatoi homman, Heinonen naurahtaa.

Talvivaatteet ovat kuitenkin ongelmana, koska niitä ei saada menemään eteenpäin kesävaatteiden tyylillä.

– Olemme miettineet lahjoittavamme ne Ukrainaan, jos vain löytyisi taho, joka veisi ne perille.

Varikkoalueella toimii myös nuorille tarkoitettu robopaja, jossa tutustutaan erilaisiin arkipäivän asioihin fysiikan ja tekniikan näkökulmasta. Vetäjä Mika Koskunen tosin valittelee, että nuorilla ei riitä välttämättä innostusta sitoutua pitkäksi aikaa johonkin projektiin.

Eteenpäin eläväisen mieli

– Haluaisin viedä näitä ihmisiä myös erilaisille elämysmatkoille. Pari extreme-matkaa onkin tehty esim. Siperiaan ja kotimaassa Ilomantsissa on käyty porukalla poimimassa marjoja. Matkoilla aina aamunavaus ja puhutaan myös Jeesuksesta, Jouni Heinonen kertoo.

Näitä matkoja varten on 10 hengen makuupaikoilla, keittiöllä ja wc:llä varustettu bussi odottamassa varikon kaarihallissa.

Hieman Hauhon keskustan ulkopuolella, Pälkäneen tien varressa sijaitsevalla vanhalla sahan alueella sijaitsee lisäksi nuorten rakentama paintball-rata, puuvarasto sekä toinen autokorjaamo.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN