Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Virusvapaata ilmaa
<empty> Maailman parasta lakritsia
<empty> Kuinka paljon Jumala meitä rakastaakaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Luottamus Häneen riittää


Toimitusjohtaja Jari Haarnio johtaa yli 50-vuotiasta Haarnio Oy:tä. Hän ei koe rakentavansa työssään ”Jarin valtakuntaa”, vaan näkee tietyllä tavalla, että elämässä ollaan tekemässä hyvää sillä leiviskällä, joka on annettu.

Jari Haarnio syntyi vuonna 1966 Helsingin Roihuvuoressa, joka oli siihen aikaan kehittymässä kovaksi ja rauhattomaksi paikaksi asua. Haarnio kertoo eläneensä onnellisen lapsuuden nelihenkisessä perheessä, johon myös otettiin koira. Myöhemmin perhe muutti turvallisempaan ympäristöön lasten kasvaa eli Vihtiin.

Perheen isä Pekka työskenteli 1960-luvulla rautakaupassa. Vanhemmat myyjät pyrkivät napsimaan ns. rusinat pullasta, eikä nuoremmalle myyjälle jäänyt tarpeeksi asiakkaita kunnon ansioihin. Jossain vaiheessa Pekka patentoi puhelinkeskusten hoitajille tarkoitetun viivaimen (System Velvo), jonka avulla yrityksen puhelinkeskus tiesi, missä yhtiön henkilöt milloinkin liikkuivat. Kun kauppa alkoi käydä, hän ryhtyi laajentamaan tarjontaa erilaisilla opasteilla, tarroilla ja kylteillä. Niin käynnistyi A&P Haarnio Ky vuonna 1969, nykyinen Haarnio Oy.

Valmiiksi viitoitetulla tiellä
Juuri kun Jari oli lähdössä Kauppakorkeakouluun tarkoituksenaan suunnata perheyhtiön ulkopuolelle, isä kuoli vuonna 1988 Jarin ollessa 22-vuotias. Jari päätti neljä vuotta vanhemman veljensä kanssa, että he yhdessä äitinsä Annelin jatkavat pientä perheyritystä. Näin veljekset saavat ylläpidettyä isän työllään aikaansaaman goodwill-arvon ja tuettua perheen äitiä.

– Voi sanoa, että olen saanut elää hyvän elämän valmiiksi viitoitetulla uralla, vaikka koenkin työn vieneen aivan liikaa energiaani ja aikaani.

Rukouksiin vastattiin
Jari Haarnio kertoo olleensa reilu parikymppisenä alkoholisoitumassa ja rukoilleensa itselleen raitista tyttöystävää, että pääsisi eroon ”raskaat työt, raskaat huvit” -elämäntavastaan.

– Tuota elämänvaihetta leimasi myös lyhyen eliniän ennuste. Lääkäri huomautti minun polttavan kynttilääni molemmista päistä, joka ei tietenkään luvannut hyvää pitkällä tähtäyksellä.

Ja niin löytyi nykyinen vaimo Kristiina, jonka kanssa Haarnio avioitui kolmikymppisenä. Perheen lapset ovat tänä päivänä 24, 20 ja 14-vuotiaat.

– Jumalan armosta olemme saaneet kasaan varsin hienon ja mallikelpoisen perheen, Jari Haarnio toteaa tyytyväisenä.

Hän kertoo olleensa aina tietynlainen Hannu Hanhi -tyyppi ja myöntää jopa jossain vaiheessa luulleensa kaiken koskettamansa muuttuvan kullaksi. Siperia on tässäkin miestä koulinut.

Kutsuttu työhön
Tavallaan vasta Jari Haarnion toisen uskoontulon jälkeen Jumala on alkanut muovata miestä enemmän omaksi kuvakseen. Tämä uskon uudistuminen tapahtui elämän haaksirikoissa.

Jeesus kutsuu meitä opetuslapsikseen, ja Hän on antanut Jari Haarniollekin hengellisiä tehtäviä.

– Ehkä tärkein hengellinen tehtävä on varmaankin ollut oman itsensä pienentäminen, egon kuolettaminen ja turhan suurien haaveiluiden lopettaminen. Jumala kutsui minut parantumaan erilaisista asioista ja vapautumaan eri sidoksista. Ja sitä kautta auttamaan myös muita ihmisiä.
Oman avioliiton parantamisen ohella Haarnio on osallistunut myös mm. avioliittotyöhön, vapauttamiseen ja sielunhoitoon. Parhaillaan hän opiskelee vaimonsa kanssa seurakunnassaan mentoriksi.

– Merkittävin ja selkein kutsuni tapahtui noin vuonna 2010, kun rukoilin Jumalalta, että Hän näyttäisi mitä minun pitäisi elovainiolla tehdä. Sain Afrikasta kutsun Gideon-työhön. Se on ollut hieno järjestö yrittäjälle, ja työsarkaa on riittänyt, toteaa Gideon-järjestön kansallisena kappalaisena toimiva Haarnio.

Tällä hetkellä viimeistä vuotta kolmivuotisessa tehtävässään toimiva Jari Haarnio kertoo kyseisen Gideon-työn kasvattaneen häntä merkittävästi.

Ota mitä annetaan ja nauti elämästä
Haarnio ei koe rakentavansa arjen työssään ”Jarin valtakuntaa”, vaan näkee tietyllä tavalla, että täällä ollaan tekemässä hyvää sillä leiviskällä, joka on annettu.

– Ja sitä leiviskää tulee tietenkin hoitaa ja huoltaa, mikä on välillä kivuliastakin, kun yrityksen pitämiseen liittyy omalla tavallaan sen mammonankin huomioiminen, ja saa olla aika tarkkana, ettei kumarra mammonalle ja pyllistä Jumalalle. Ei pidä tavoitella kuuta taivaalta vaan ottaa vastaan sen, mitä annetaan ja nauttia elämästä niin paljon kuin yrittäjä voi. Helpompi sanoa kuin toteuttaa, vain armossako mahdollista?

Elämään on mahtunut myös erilaisia haitallisia voimanlähteitä, jotka eivät ole suinkaan olleet mukavia.

– Olen joskus kysellyt Jumalalta, että miksi et ota pois minulta tätä luonteenpiirrettä tai ajavaa voimaa. Olen tuntenut hengessäni vastauksen, että sinä et olisi tehnyt, mitä sinun pitää ilman tuotakin driveriä. Koen, että meidät ihmiset on varustettu siihen, että teemme sen, mitä pitää tehdä.

Joillakin ihmisillä on vähemmän virtaa ja jotkut tarvitsevat enemmän yöunta kuin Jari Haarnio.

– Se on jopa vähän kipeäkin asia, kun joskus haluaisi vaan nukkua, hän hymähtää elän ihmeellisyyttä ihmettelevänä Jumalan rakkaan lapsen identiteetissä.

Jumalan ihmeitä
Jari Haarnio kertoo hänellä olleen 35-vuotiaana neljä kroonista sairautta, mutta oltuaan tarpeeksi tekemisissä Jumalan Sanan kanssa, hän huomasi sairauksien yllättäen hävinneen. Jumala on myös vastannut esirukouksiin mm.lasten puolesta. Paljon hän on kertomansa mukaan saanut todistaa ihmeitä ympärillään.

– Kerran istuessani uimahallin saunassa ovelta tokaisi mies hyvin vihaisesti, että ”Se toimi”. En ymmärtänyt lainkaan, mistä kaveri puhui ja mikä oli toiminut. Mies kuitenkin vastasi kysyttyäni, että ”Se viime syksyn rukouksesi, ei ole ollut enää selkä kipeä”, naurahtaa Haarnio muistellessaan. – Tuollaisia aina tapahtuu, kun rukoilee vaan rohkeasti eri tilanteissa.

Tänä päivänä Jari Haarnio kertoo kantavansa huolta Herralle nykymaailman tilanteesta.

– Tietyllä tavalla on ajallisuuden loppua, kaikki järkkyy. Miten tulisi toimia oikealla tavalla ja keskittyä puhumaan oikeista asioista? Miten pitää katse Jeesuksessa enemmän kuin maailman tapahtumissa?

Tämän päivän yrittäminen on sen verran hektistä, että se pyrkii viemään kaiken huomion mukanaan. Digitalisaation ja muutosten kehitysvauhti on tällä hetkellä niin huima, että joka siinä on päättänyt pysyä mukana, saa Haarnion mukaan juosta todella kovaa.

Älä piiskaa itseäsi
Suomalaisille tosimiehille Jarilla on myös rohkaisun sanoja:

– Oletpa nyt polullasi missä tahansa kohtaa, muista että Jumala ei ole mykkä. Jos Hän haluaa sinulta jotakin, Hän kyllä kertoo sen selvästi ja Hän tietää, mistä olet lähtenyt ja kuinka pitkälle sinun on tarkoitus elämässäsi päästä. Kuuleminen toki edellyttää usein, että kunnioitat Häntä viipymällä Hänen edessään. Jumala on elämäsi varustaja, ja jos vietät aikaa Hänen kanssaan, luet Sanaa ja olet seurakuntayhteydessä, niin luottamus Häneen riittää. Ehkä osasi on olla lähetyskentillä tai nyt yksin Hänen sylissään. Älä suotta piiskaa itseäsi. Joskus meidän on vaan kärsittävä joku asia, jotta osaisimme kohdata lähimmäisen, joka tarvitsee ymmärrystäsi ja Jumalan apua asiassaan. Olkaa siunatut, kuten jo olettekin.

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN