Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Virusvapaata ilmaa
<empty> Maailman parasta lakritsia
<empty> Kuinka paljon Jumala meitä rakastaakaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Mistä alkoi Tosimiehen taival
20 vuotta sitten


Pakkasten keskellä monen tosimiehen röörit ovat tukossa, eikä ilma tahdo kulkea toivotulla tavalla. Toisaalta Maailman Terveysjärjestön WHO:n mukaan yhdeksän kymmenestä ihmisestä maailmassa hengittää saastunutta ilmaa, ja hengitysongelmat ovatkin voimakkaasti kasvava ongelma maailmassa.

Kimmo Janas perusti Samuel Saresvirran kanssa syksyllä 1998 Suomeen amerikkalaisen Christian Men’s Networkin paikallisyhdistyksen Kristittyjen Miesten Verkosto ry:n. Oppia oli käyty hakemassa kristillisen miestyön isänäkin tunnetun Edwin Louis Colen tyttären Joann Websterin Kööpenhaminassa pitämältä kurssilta.

Kun miestyötä oltiin käynnistämässä täällä Suomessa seuraavana keväänä, iski haimatulehdus Janakseen.

– Sappikiven aiheuttama haimatulehdus, ei alkoholin aiheuttama, Kimmo Janas haluaa täsmentää hymyillen.

Sairaalassa ensimmäiset lähes kolme viikkoa kuluivat letkuissa teho-osastolla, josta Kimmo Janas pääsi seuraavaksi pariksi viikoksi normaaliosastolle ennen kotiutusta.

Samaan aikaan CMN järjesti Teksasissa kansainvälisen miestenkonferenssin Lions Roar 99, johon kansallinen johtaja ei tietenkään päässyt, mutta varapuheenjohtaja Samuel Saresvirta hoiti suvereenisti suomalaisedustuksen.

Miestä väkevämpää
Tuliaisina matkaltaan Saresvirta toi amerikkalaisen kristillisen miestenlehden New Man.

– Kun selailin lehteä sairasvuoteellani, aloin pohdiskella, miksi meillä Suomessa ei ole omaa hengellistä lehteä miehille, kaikki lehdet tuntuivat koskettavan etupäässä naisia, ja artikkelit olivat pitkälti naisnäkökulmasta kirjoitettuja, Janas muistelee.

Hän oli siihen mennessä kustantanut jo 15 vuotta puusepänteollisuuden ammattilehti Puutekniikkaa, joten kustantajan mielessä alkoi välittömästi pyöriä idea uudesta lehdestä.

– Täytyy tunnustaa, että vaimoni pisti aina välillä jäitä hattuuni, kun mopo meinasi karata käsistä tuotekehittelyrintamalla, Kimmo Janas naurahtaa.

Vuonna 1999 syntyi useita miesten yleisaikakauslehtiä, Cosmoksen lisäksi Men’s Healthin suomalaisversio sekä MG eli Miesten Gloria. Vuoden 2001 syksyyn mennessä ne kaikki olivat kuitenkin lopettaneet. Viimeisenä löi hanskat tiskiin MG toteamalla, että suomalaiset miehet eivät oppineet lukemaan elämäntapalehtiä.

Pari vuotta ajatus kristillisestä miestenlehdestä pyöri Kimmo Janaksen mielessä, kunnes hän kuuli syksyllä 2001 järjestettävän Miestä väkevämpää -miestenkokous Helsingissä Hartwall Arenalla. Järjestäjinä olisivat Helsingin evankelisluterilaiset seurakunnat.

– Mikä olisikaan parempi tilaisuus lanseerata uusi tuote kuin monta tuhatta miestä vetävä miestenkokous? Janas kertoo ajatelleensa.

Todellinen miehuus
Niin Kristittyjen Miesten Verkoston ydinryhmä lähti ideoimaan lehtikonseptia. Tavoite ei ollut tehdä kloonia amerikkalaisesta New Manista, vaan lähdettiin rakentamaan kristillistä miestenlehteä suomalaisista lähtökohdista.

– En myöskään halunnut, että tyylimme olisi liian päällekäyvää, sellaista Raamatulla päähän hakkaamista, koska suomalainen mies ei tunnetusti pidä siitä, että hänelle tyrkytetään jotakin, Kimmo Janas selvittää. – Idea oli tehdä miestenlehteä mutta ilman niitä perinteisiä tyttöjen kuvia.

Eli miehiä kiinnostavia artikkeleita eri osa-alueilta. Ja henkilöhaastatteluita uskovista miehistä elämän eri alueilta. Ajatuksena osoittaa, että mies voi olla uskossa olipa hän urheilija, ammattijohtaja, yksityisyrittäjä, eläkeläinen jne.

Mutta mikä lehdelle nimeksi? Edwin Louis Colen yksi iskulause oli ”Todellinen miehuus ja Kristuksen kaltaisuus ovat synonymejä”. Todellinen miehuus oli liian pitkä lehden nimeksi, joten miksei ”Tosimies”.

– Siinä vaiheessa emme ymmärtäneet, kuinka paljon tuo nimi herättäisi erilaisia, täysin vääriäkin, mielleyhtymiä, Janas naurahtaa.

Naiset tilaajina
Kun Miestä väkevämpää -tapahtuman järjestelytoimikunnalta saatiin lupa osaston pystyttämiseen Hartwall Arenan käytävälle, ei kun lehteä painoon.

Lopulta ensimmäiseen kansalliseen miestentapahtumaan kokoontui noin 8000 miestä eri puolilta maata, ja Tosimiehen näytenumeron sai mukaansa lähes 6000 miestä.

– On mielenkiintoista, että kun olen käynyt sen jälkeen puhumassa miestenkokouksissa tai seurakunnissa, aina on joku vanha karvapää tullut kertomaan, että minä sain tuon lehden näytenumeron silloin Hartwall Arenalla vuosia sitten, Kimmo Janas kertoo.

Hyvän palautteen kannustamana päätettiin ryhtyä julkaisemaan Tosimiestä kuusi numeroa vuodessa.

– Yllättävää on ollut huomata, että varsin suuri osa lehden tilaajista on naisia. Eli naiset tilaavat lehteä aviomiehilleen, isilleen, veljilleen ym. läheisille miehille. Onpa mukana ollut pitkään kaksi naista, joista kumpikin on vuosia tilannut lehden kahdeksalle sukunsa miehelle.

Moni nainen on kertonut, että he uskaltavat tilata lehden miehelleen, koska mukana on esimerkiksi autojuttuja, jotka kiinnostavat miehiä – olivatpa he uskossa tai ei.

Veli Johansén


Yhteistyössä
CMN