Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Qatarin moninaiset auttamisroolit maailmalla


Qatar, tuo Arabian niemimaan kaakkoisosassa sijaitseva pääosin autiomaan peittämä rikas öljyvaltio. Asukkaita tuossa pikkuvaltiossa on 2,4 milj. (2018). Qatar rajautuu maantieteellisesti Saudi-Arabiaan ja Persianlahteen, ja on pienuudestaan huolimatta yksi maailman rikkaimmista valtioista. Maan pinta-ala on 11 586 km2.

Maa on monarkia, jota hallitsee emiiri Tamim bin Hamad Al-Thani (s.1980), nähty myös Hamasin vieraana Gazassa. Bruttokansantuote on 63 505 $ /asukas (2017) ja elinikäennuste on arabimaaksi
varsin korkea 78 v (2016).

Qatarin pääkaupunki on Doha, jonka väkiluku on 590 000 (2015), alueella on kansainvälinen lentokenttä ja Hamadin lentoasema, josta liikennöi maailmalle hulppean matkustajakonelaivaston omaava Qatar Airways, vuonna 1993 perustettu kansallinen lentoyhtiö, lentäen yli 150 kohteeseen ympäri maailmaa. Matkustajakapasiteetti oli vuonna 2017 noin 38 milj. matkustajaa.

Maassa toimii maailman suurin arabiankielinen tv-yhtiö Al Jazeera, myös satelliittikanavilla maailmanlaajuisesti. Yhtiö perustettiin 1996 emiiri Hamad ibn Khalifalin 150 milj $ alkupääomalla, joka jatkuu edelleen rahoituksena kanavalle. On esitetty arveluja kanavan riippumattomudesta.

Itsenäisyyden Qatar sai vuonna 1971 ja maalla on ollut naapurimaa Bahrainin kanssa joitain kiistoja raja-alueista. Emiirikunnassa on ollut useita vallankaappauksia jopa perheenjäsenten kesken vuosina 1972, 1995 ja 1996. Valta on keskittynyt kuitenkin Al-Thanin suvulle. Hallintoa on pyritti demokratisoimaan ja perustuslaki uusittiin 2005.

Maan valtauskonto on islam 68 %, kristityt 14 %, hindut 14 % ja buddhalaiset 3 % (2010). Hindujen ja buddhalaisten osuus liittyy maan suureen siirtotyöläisten joukkoon. Etnisesti maassa on ei-qatarilaisia n.88 % ja qatarilaisia n.12 %.

Jännitteitä syntyy
Qatar on luonut toimillaan jännitteitä muiden arabivaltioiden välille ja mm. Egyptin armeijan syrjäyttämä (2013) muslimiveljeskunnan kannattaja, presidentti Mohammed Mursi oli Qatarin tukema.

Qatarin tiedetään tukeneen libanonilaista terroristijärjestö Hizbollahia ja Gazassa toimivaa Hamasia, joten monet arabimaat katkaisivat suhteitaan 2014 Qatariin terrorismin tukijamaan epäilyn kohteena. Osa arabimaista liittyi maan saartoon, vaikka Qatar pyrkii pyristelemään irti terroristien tukijamaan maineesta.

Qatar on vanhoillinen maa ja wahhabilainen-islam toimii uskontona, joka on fundamentaalisempi sunni-islamin suuntaus. Uskonnossa pyritään palaamaan ns. islamin juurille, jolloin sen kerrotaan olleen puhtaimmillaan. Koraani ja profeetta Muhammedin perimätiedon hadithat ovat kirjaimellinen uskonnon ohjenuora nykypäivän muslimeille. Tavoitteisiin kuuluu vain ja ainoastaan islamilainen valtio, ja tunnettu wahhabiitti oli mm. Osama bin Laden.

Gazan jälleenrakennusta
Vähemmälle huomiolle on jäänyt Qatarin läheinen suhde Gazaa hallitsevaan terroristijärjestö Hamasin johtoon. Vaikka kansainvälinen yhteisö lupasi 2014 Gazan sodan jälkeen ns. jälleenrakennusrahaa lähes 5 miljardia $, on jälleenrakennuskorjaus sodassa tuhoutuneiden asuntojen kohdalta luvattoman hidasta, josta myös YK:n Lähi-idän edustaja Nikolay Mladenov on tuonut huolensa esille.

Näkyvintä ”jälleenrakennusta” on tapahtunut hulppeille asuntoalueille Qatarin rahoituksella, joihin tavallisilla gazalaisilla ei ole mitään mahdollisuutta muuttaa, ainoat hyötyjät ovatkin Hamasin aseellisen siiven varakkaat edustajat.

Qatar on toki ainut arabimaa, joka on ns. lunastanut lupaustaan tuesta ”Gazan jälleenrakentamiseen”, mutta Hamas, joka valvoo alueella kaiken toiminnan, on hyötynyt asiasta ujuttamalla omia ”asiantuntijoita” kansainvälisten avustusyritysten ”jälleenrakennusprojekteihin”. Kansainväliset yritykset ovatkin joutuneet Hamasin rahastusten/korruption kohteeksi. Vaikka avustukset saapuvat Israelin rajan yli, ne ottaa hallintaansa valtaapitävä Hamas, usein mm. YK:n silmien alta.

Tämän ovat kohdanneet isot avustusjärjestöt mm. Worldvision ja UNDP (YK:n jälleenrakennus toimija). Miten on muuten selitettävissä, että Hamas saa rakennusbetonia tunneleihinsa, joita Israel tuhosi 2014 yhteensä 32 tunnelia ja 2018 vielä 18 tunnelia lisää. Nämä tunnelit ovat jo yhteenlaskettuina maksaneet rakennustarpeineen reippaasti toistasataa miljoonaa dollaria, joka on kaikki pois gazalaisasukkaalta, joka tarvitsisi rakennusapua asuntoonsa. Paljonko tuolla summalla olisi rakennettu kouluja, terveysasemia ja koteja?

Kolmen valtion malli
Qatar on maksanut Hamasin virkailijoiden palkkoja viime vuosina, ja herää kansainvälisesti kysymys, miksi Qatar tekee näin, onko Hamasilla näin enemmän rahaa kiinnittää raketteihin ja sotilastarpeisiin sotiessa Israelia vastaa, peruskirjansa opein. Qatar kiistää syytökset asian tiimoilta.

Apuun rientänyt Qatar on eräänlainen ”hyväntekijä” joka korvaa Hamasille PLO:n kautta Länsirannalta ”suljetun rahahanan”, koska Länsirannan hallitseva Fatah on presidentti Abbasin määräyksestä estänyt varainsiirrot Gazan alueen palestiinalaisille. Abbasin tarkoitus onkin kiristää Gazaa hallitseva Hamas ruotuun. Samoin Abbas on vähentänyt Gazaan polttoaineen jakelua sähkölaitokselle samoista syistä, joissa Qatar auttaa.

Hamasin ja Fatahin suhteet ovat lähes täysin poikki ja Egypti käy ns. välimiehenä sopuneuvotteluja, mutta näyttää vahvasti, että Qatarin apua tullaan tarvitsemaan, ja tuleeko Gazasta lopuksi oma ”valtio” ja puhutaanko ”kolmen valtion mallista”. Toki Hamas on vahva vaikuttaja myös Länsirannalla ja seuraavat vaalit alueella voi keikauttaa voimatasapainon kuten kävi Gazassa.

Kalliita asuntoja, mutta kenelle?
Qatar on aloittanut vierailujen sarjan Gazaan jo 2012 ”jälleenrakentamistukena” gazalaisille asuntoja varten, summa oli tuolloin 250 milj $. Hamasin tuolloinen pääministeri Ismail Haniyah otti Qatarin valtiovieraat vastaan, jotka olivat saapuneet Siinailta Rafahin ylityspaikasta Gazaan, kansan liputtaessa vieraita Qatarin lipuin.

Seuraavalla vierailulla 2016 oli jo mukana sheikki Tamim bin Hamd al-Thani, vallanvaihdon jälkeen hallitsijana. Tuolloin alkoikin isompi Hamasin virkamiesten, joita on n. 40 000, palkkojen maksaminen julkiselle sektorille, 31 milj $. Rahansiirroilla oli tuolloin jo Abbasin ja israelilaisviranomaisten lupa. Samalla luvattiin Qatarin taholta jälleen n. 1000 uutta asuntoa Gazaan ja lisää rahaa.

Vaikka israelilaisrajaviranomaiset myöntävät luvat suuremman rakennusbetonimäärän toimittamiseen Gazaan rakennustoimintaan, herää kysymys, mistä Hamas saa betonin hyökkäystunneleihin. On selvinnyt, että Hamasilla on ollut alueella oma betonielementtitehdas, josta saatiin tunnelin betonielementtikaaret tuotettua.

Gazaan Qatarin rahoittamat, nyt jo lähes miljardin dollarin asunnot ovat GRC (Gaza reconstruction Committee), Gazan jälleenrakennuskomitean valvonnassa. Organisaatio on perustettu 2012 valvomaan jälleenrakennusta länsimaiden vaatimuksesta, mutta arvatenkin Hamasilla on omat edustajansa mukana organisaatiossa.

Pakolaisilla, joita leireissä n. 1,3 miljoonaa ja alueen riivaaman 40 %:n työttömyyden myötä, ilmetellään, kuka asuntoja todellisuudessa ostaa. Arvatenkin salakuljetuksista rikastunut Hamasin sotilaallinen siipi pystyy hankkimaan Qatarin rakentamia asuntoja. Qatar kieltää kaikki sotilaalliset kytkökset Hamasiin ja kertoo haluavansa auttaa asuntoapua tarvitsevaa gazalaista pyyteettömästi, uskokoon ken tahtoo.

Puhtaampaa islamia
Asia, josta ei juuri puhuta, on Qatarin halu sijoittaa rahaa maailmalle mm. rahoittamalla moskeijoita Eurooppaan. Qatarin tiedetään rahoittavan oppikirjoja ja moskeijoita, joissa opetetaan ”puhtaampaa islamia” wahhabilaisittain, kuten myös koulukirjat 6-, 8-, 9- ja 12 -luokkalaisille, joita MEMRI-järjestö on tutkinut (2018-2019). Kirjat kertovat islamin kieltämisen olevan rangaistavaa ja Allah kieltääkin kaikki liitot uskottomien (kristittyjen ja juutalaisten) kanssa. Uskonnon kerrotaan olevan ylivoimainen muihin uskontoihin nähden.

Qatarin emiiri sheikki Hamad bin Khalifa al-Thani vahvisti opetussuunnitelman 2011 Muhammed Ibn Abdul Wahhabin opetuksista (1703-1792) ainoana ”puhtaana islamina”, salafismina.

Megamoskeijoita
Ruotsiin Qatar on sijoittanut rakentamalla Malmöhön ”kulttuurikeskuksen”, nuorille ja Rosengårdin alueelle 3 milj. eurolla, tilaa on n. 2 000 m2 ja rukoilijoita sopii 2 000 henkeä, suurin lajissaan Skandinaviassa. Ruotsin viranomaiset ovat olleet varsin vaitonaisia rakennuksesta, ja painopiste on ollut sen ”kulttuurikeskustoiminnassa” – megamoskeijan olemassaolosta on pidetty matalampaa profiilia.

Vuonna 2016 Qatar investoi Ranskaan moskeijoihin 50 milj. euroa lähinnä kaupunkien esikaupunkialueille, joissa alueet alkavat islamisoitua väestörakenteeltaan. Väestö on Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä muuttaneita muslimeja. Wahhabi onkin levinnyt Ranskan slummeissa ja sharialaki saa kannatusta alueella. Ranskassa asuu n. 5-6 milj. muslimia, ollen täten laajin yhteisö EU:n alueella.

Sveitsiin on rakennettu 250 moskeijaa, mutta viranomaiset eivät tiedä virallisesti rahoittajia, mutta investoinnit ovat miljardeja frangeja Sveitsiin mm. Credit Suisse-pankin kautta. Entisen Qatarin emiirin pojan tiedetään olleen pankin johtokunnassa. Qatarilla on pankki Sveitsissä QNB Banque Privee Suisse, Genevessä.

Sveitsin poliisi suoritti ratsian 2015 Geneven suurimpaan moskeijaan, joka on avattu jo 1978 ja rahoittajan tiedetään olevan ainakin Saudi-Arabian. Ratsiassa radikalisoituja nuoria pidätettiin ja epäiltyjä jihadisteja on maassa arviolta jo 480, joista osa onkin lähtenyt ISIS:n sotimaan Syyriaan.

Entä Suomi?
Yleinen huoli Euroopassa onkin lisääntynyt, kuinka viranomaistahot valvovat moskeijoita ja niiden rahoitusta, ja mitä niissä ylipäänsä saarnataan. Hallituksilla ei ole toimivaltaa ja lainsäädäntöä, joka
sallisi valvoa muslimiliittojen ja säätiöiden kautta tapahtuvia rahojen siirtoja Eurooppaan. Puhutaanko kuten Ruotsissa jo tapahtui ns. ”kultturikeskuksien” nimellä tapahtuvista ulkomaisrahoitteisten megamoskeijoiden rakentamisesta tulevaisuudessa myös Helsinkiin?

Lähteet:
• Gatestoneinstitute.org: Qatari School Books: What is Being Taught by Judith Bergman/March 26.2019.
• Gatestoneinstitute.org: Sweden: A Qatari Protectorate by Judith Bergman/May 17.2017.
• Gatestoneinstitute.org: Switzerland: Cholocate, Watches and Jihad by Judith Bergman/February 2,2017.
• Israel news & Israel updates artikkelit: Israel -Gaza.
• Wikimedia: Qatar.

Arto Perämäki


Yhteistyössä
CMN