Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Pohjanmaan Mahdollisuus Muutokseen Missio


Pohjanmaalla käynnistyy maaliskuussa maassamme kaikkien aikojen mittavin mediamissio, joka kokoaa yhteen varsin laajalti seurakuntia yli kirkkokuntarajojen.

Seinäjoen helluntaiseurakunnan johtavan pastorin Markku Tuppuraisen kertoman mukaan jokainen, joka on lähtenyt mukaan Mahdollisuus Muutokseen Missioon, on myös kokenut muutoksen itsessään. Kun omassa elämässä on tapahtunut muutos, osaa antaa sille arvoa.

– Minun muutokseni tapahtui 1982 Sukevan keskusvankilassa. Olin kapinallinen vihainen nuorimies, jonka elämässä oli paljon sellaisia asioita, joiden kanssa en ollut sinut. Vankilaan tuli vanha vankilakaveri, muuttunut Korhosen Ville. Kun häntä katsoi, se muutostarina, joka Villessä oli tapahtunut, vakuutti minutkin, että muutos on mahdollinen. Siitä alkoi prosessi, ja annoin yhdessä hartaustilaisuudessa elämäni Jeesukselle. Siellä kysyttiin, kuka haluaa muuttua, eikä kysytty, kuka haluaa liittyä. Sen tilaisuuden jälkeen puolestani rukoiltiin. Itselle oli uusi löytö, kun kaikki oli ennen tullut ulkoa sisäänpäin, päihteet ja kaikki mitä maailma antaa. Nyt kaikki tulikin sisältä ulospäin. Raamattu sanoo, että elämä lähtee sydämestä, hän muistelee.

Sitä seurasi varsin erikoinen aika, Sukevan herätys. Siitä on julkaistu pikkukirjanenkin, kun 30 vankia ja 10 henkilökuntaan kuuluvaa tuli uskoon ja koko vankilan ilmapiiri muuttui. Tuppurainen oli kolme vuotta uskossa vankilassa ja vapauduttuaan meni samalla viikolla naimisiin. Iisalmen helluntaiseurakunta kutsui hänet Timoteus-oppilaaksi.

– Sen keskellä pystyin sitten näkemään tämän muutoskuvion, myöskin sen, mitä se arkielämässä oli.

Nyt kuuluu hyvää, tässä on ollut monenlaisia vaiheita ja nyt alkanut neljäs vuosi täällä Seinäjoella. Nyt päästään siihen, mikä minulle on ollut ominaista eli sielujen voittaminen. Ihmisten tavoittaminen on ollut aina sydäntäni lähellä. Jotenkin tässä seurakunnan johtajan tehtävässä pikkasen irtaantuu todellisuudesta, Markku Tuppurainen naurahtaa.

Onko kaikki Pohjanmaan seurakunnat kutsuttu mukaan?
– Kaikki on kutsuttu, mutta jokainen tekee tietenkin oman valintansa itse. Kutsu on kuitenkin otettu vastaan hyvin ja täällä Pohjanmaalla hengelliset asiat otetaan tosissaan.

Mukaan on lähtenyt yli 70 seurakuntaa. Mukana on luterilaisia seurakuntia, helluntaiseurakuntia, vapaaseurakuntia, baptistiseurakuntia, adventistiseurakunta ja vastaavia ruotsinkielisiä seurakuntia.

– Tämä on todella laaja tapahtuma, jos ajattelee vaikka Helsingin tapahtumaa, jossa olin myös mukana. Siellä näkyi selvästi, etteivät luterilaiset seurakunnat päässeet niin mukaan. Yksittäiset kirkkoherrat kyllä tulivat hienosti mukaan. Täällä ovat kirkkoherrat yhdessä tekemisen meiningissä. Minulla on ollut pointtina YTM eli yhdesssä tekemisen meininki. Tässä on rukousvastaus ja saadaan liikkeelle joukkovoima. Kun kristityt tekevät yhdessä töitä, se on suurta voimaa yhteisölle ja ympäristölle, Tuppurainen toteaa.

Tässä ajassa on myös hyvät ja huonot puolet. Ennen katsottiin enemmän eroavaisuuksiin, mutta nyt monikulttuurisuuden lisääntyessä nähdään ehkä enemmän hyviäkin asioita.

– Brutaali esimerkki; jos terroristi olisi täällä ja haluaisi teloittaa kristittyjä. Ei hän kysyisi, mihin seurakuntaan kuulut, miten karismaattinen sinä olet tai millä kasteella sinut on kastettu. Kysymys olisi, uskotko Jeesukseen?

Paljonko halutaan tavoittaa ihmisiä?
Seinäjoelta sadan kilometrin säteellä on n. 400 000 ihmistä. Mission tavoite on Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ruotsinkielisiltä rannikkoalueilta ihmisten tavoittaminen. Seinäjoelta kahdensadan kilometrin säteellä on lähes miljoona ihmistä.

– Ei voida yksistään ajatella, että Helsinki on joku ihmepaikka, missä on paljon ihmisiä. Tällekin alueelle tulee paljon ihmisiä ja meillä on niistä vastuu. Pohjanmaan näkökulmasta on tärkeää, että täällä vielä ajatellaan, arvostetaan ja suhtaudutaan asioihin ihan eri tavoilla kuin etelässä. Voi sanoa, että etelä on ihan eri maa ja kulttuuri. Täällä jotkut asia ovat juurevia ja niistä asioista pidetään kiinni. Ne näkyvät ihmisten arjessa ja käyttäytymisessä ja toiminnassa oikealla tavalla. Pyrimme tavoittamaan tällä mediamissiolla ihmisiä. Eikä ainoastaan median kautta, vaan jokainen seurakunta omalla toiminnallaan ja tavallaan tekee Jeesusta tunnetuksi, Markku Tuppurainen selvittää.

Kohtaamisen perimmäinen tarkoitus?
Ihmisten uskomisen ja ymmärtämisen lisääminen ja tahdon lisääminen siihen, että Jumalalla on hyvät suunnitelmat ja tarkoitusperät jokaista ihmistä kohtaan. Tuppurainen muistelee, kuinka Helsingin mission aikana Helsingin Sanomien toimittaja kysyi, miksi otsakkeet olivat ihmisistä lähteviä. Miksi ei ole, että Jumala pelastaa, Jeesus pelastaa ja oletko valmis? Miksi ei ole Jumalaa julisteissa?

– Me emme lähde teologia edellä, vaan ihmisten tarpeet edellä ja jokainen muutostarina, joka on valittu, kertoo ihmisen elämäntarpeista, avioliitosta, sairaudesta, päihteistä yms. muutoksista elämässä. Hesari kirjoitti ison jutun ja otsikkona oli ”Muutos on Jeesuksen kampanjan nimi”, Tuppurainen kertoo.

Miten seurakunnat ovat valmistautuneet jatkohoitoon?
– On hienoa, että tekninen toimija on IRRTV, jolla on monia kokemuksia tällaisten missioiden järjestämisestä ulkomailla ja Suomessa. Missio on koko ajan kehittynyt ja siinä tuetaan suurakuntaa monin tavoin ohjaamaan ja opastamaan. Nyt ei ole jotain keskusjärjestöä, joka hoitaisi kaikki hommat. Nyt jokainen seurakunta itse ja tämä oli myös sellainen avainajatus, että tämä rakentaa myös sitä paikallisseurakuntakulttuuria kohdata ihmisiä. Kohdata ihminen, kohdata ihminen hänen arkipäivässään ja hänen haasteissaan. Kohdata evankeliumin sanoma, ja kun sen on kohdannut, hoitaa se prosessi loppuun asti. Ettei se ole vain julistaminen tai saavuttaminen. Hienoa on myös se, että me emme mene vain ulospäin, vaan tämä rakentaa meitä myös sisäänpäin. Seurakunnan kesken tulee uusia asioita, jotka jäävät elämään ja rakentamaan seurakuntaa.

Missiohan alkaa rukouksesta, miten pitkään tätä on suunniteltu?
– Ehkä jo Niilo Yli-Vainion ajoista lähtien on varmaankin ollut sellainen kaipuu, koska on nähty mitä Jumala voi tehdä yhden ihmisen kautta ja nähty millainen muutos on ollut koko maassa kulttuurissa, tavoissa ja tottumuksissa. Luulen, että sen ajan ihmiset, jotka ovat tulleet silloin uskoon, kaipaisivat samanlaista herätystä ja juurtumista niihin asioihin, jotka ovat tehneet tämän maan. Itse olen tullut uskoon tuon ajan jälkeen. Olen vain kuullut siitä ajasta. Suomen historia ja perusta on siinä, että on ollut rukoileva ja Raamatun arvoja puolustava maa. Se rukous on noussut, eikä sitä tarvitse personoida. Seurakunnissa on rukoiltu yhdessä ja erikseen. Nyt ollaan tässä vaiheessa, että työntekijät ovat oppineet tuntemaan toisensa, ja se on ollut osaltaan poistamassa raja-aitoja. On vaan huomattu, miten se on vaikuttanut koko ilmapiiriin ja lehdistökin on mukana, Markku Tuppurainen iloitsee.

Minkälainen budjetti tällä missiolla on?
– Tällä hetkellä se on noin hieman yli 400 000 euroa, siitä vielä puuttuu vähän. Tämähän rakentuu niin, että jokainen seurakunta jäsenmääränsä mukaan osallistuu kustannuksiin. Sitten kerätään eri tilaisuuksissa uhreja ja on liikemieslahjoituksia. Nyt ei tarvitse miettiä, kuka tässä tienaa. Kaikki menee tämän Mission toteuttamiseen.

Kuinka paljon tarvitaan vapaaehtoisia?
– Toivoisin, nyt kun mukana on yli 70 seurakuntaa, että jokaisella olisi esimerkiksi 10 aktiivia ja heillä taas 10 aktiivia vapaaehtoista. Tässä on vähän sellainen opetuslapseuttamisen teema. Ihmiset kyselevät jo miten voi osallistua missioon, Tuppurainen kertoo. – Tässä on seurakunnan paimenille ja vastuunkantajilla iso vastuu.

Koska on H-hetki?
– Se on maaliskuun aikana, valmistellaan ennen ja hoidetaan jälkeen, Mahdollisuus Muutokseen -teemaa esillä pitäen. Maakunnan Muutostarinat ovat myös mukana. Tässä on hyvä, kun pääsiäinenkin on mukana. Kristillinen näkökulma tulee silloin hyvin esille. Myös helluntain-, joulun sanan ja arvojen nostaminen on tärkeätä.

Missioita on järjestetty jo useita. Onko tässä erityisesti
”Pohjanmaan lisää”?

– Pohjanmaan lisä on myönteinen asia tässä tarkoituksessa. Pastoritiimissä on hyvä henki ja kun se on myös seurakunnissa, niin tässä on samaa henkeä – mitä tehdään, tehdään se tosissaan. Kyllähän tämä ajattelutapa Pohjanmaalla on, vaikka vähän trossailevakin, että se mitä meillä ei ole, se tehdään. Tässä on sellainen tekemisen meininki, Tuppurainen naurahtaa.

Tämä vuosi 2018 voisi olla hänen mielestään henkilökohtaisen todistamisen vuosi ympäri koko Suomea. Todistaminen nostettaisiin ihan uusiin mittasuhteisiin. Uskoontulot, jokainen on aivan ainutlaatuinen kertomus, mitä on tapahtunut omassa elämässä. Usko tulee kuulemisesta ja kuuleminen Jumalan Sanan kautta.

Iikka Löytty


Yhteistyössä
CMN