Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

SodaStream ja BDS-boikotti


Maailmanlaajuisesti tunnettu hiilihappo-juoma valmistaja SodaStream on joutunut kansainvälisen painostuksen kohteeksi, koska heidän tehtaansa Israelissa sijaitsee Mishor Adumimissa, itään Jerusalemista ja Länsirannan alueella. Alue sijaitsee ns. Area C:llä, eli täysin Israelin hallitsemalla alueella, Oslon sopimuksien mukaisesti.

SodaStream tehdas sijaitsee kiistellyllä Länsirannan alueella, ja on siten joutunut kansainvälisen BDS-kampanjan kohteeksi. BDS, joka tulee sanoista boycott, divest, sanction eli boikotoida, vetää pois investointeja ja sanktioida israelilaisia tuotteita. Tunnetuin sanktioiden kohde on ollut Jaffa-hedelmät, joita boikotoijat pyrkivät tekemään tunnetuksi kuluttajille. Kyse on edelleen kiistanalaisilla alueilla tuotetuista hedelmistä, joiden alkuperäksi pitäisi merkitä ”palestiina”, vaikkakaan sen nimistä valtio ei vielä tunneta. Toisaalta voi ihmetellä, miksi SodaStream on kampanjan kohde, koska monia tunnettuja “made in Israel” teknologiatuotteita mm. tietokoneisiin on käytössä runsaasti EU:n ja USA:n markkinoilla? Liittyykö asia jotenkin palestiinalais-kysymykseen?

Vasemmistolle tärkeää
BDS-kampanjassa on mukana jo EU:n jäsenmaita mm. liikelaitoksia ja investoijia. Pohjoismaissa toimiva Nordea pankki on ollut näkyvästi vetämässä pois investointeja Israeliin ja ottaa samalla kantaa palestiina-asiaan. Voidaan perustellusti sanoa, että BDS-kampanjan yksi tarkoitus on ottaa kantaa ”Palestiinan valtio” asiaan. Asia on mm. vasemmistolaisille poliitikoille kautta Euroopan tärkeä asia, joka ilmeni aiemman hallituksemme ulkoministerin agendana, aktiivisena BDS-allekirjoittajana Suomen osalta.

Siirto Negeviin
SodaStream International Ltd (Nasdag:SODA), kertoi noin vuosi sitten syksyllä 2014 sulkevansa Mishor Aduminin tehtaan Länsirannalla, ja siirtävänsä tuotannon Negeviin. Lehavim Negevissä on beduiinikaupunki, ja sillä tulisi olemaan työllistävä vaikutus alueelle.

SodaStream alkoikin keväällä 2015 siirtää tuotantoaan Negevin laitokseen, samalla alasajaen Mishor Adumimin tuotantolaitosta.

SodaStreamillä on Israelissa kahdeksan tuotantolaitosta ja Mishor Adumimin 1300 työntekijästä 950 on arabeja (450 Israelin arabia ja 500 palestiinalaista), loput 350 ovat Israelin juutalaisia. Laitoksessa työskentelevillä arabeilla on samat palkat, työedut, huomioiden kansalaisuus ja etninen tausta. Työlupa-asiat on hoidettu ja palestiinalais-työntekijöille on järjestetty bussikuljetus työmatkoihin.

SodaStreamin toimitusjohtaja Daniel Birbaum ei myönnä BDS-boikotoinnin olleen syy tuotannon siirtämisestä Negeviin, Idan Hanegev Industrial Zonelle. Muuton on arvioitu maksavan n.78 miljoonaa dollaria, ja työllistävän ainakin 1100 ihmistä. Lisäksi valtio on sitoutunut avustamaan n. 20%:lla tuotannon siirtoa.

Boikotti vai kilpailu?
SodaStreamin tulot ovat laskeneet 15-30% vuonna 2014, riippuen miten analyytikot tulkitsevat dataa, ja pörssikurssit jopa enemmän. Kauppa NASDAQ:ssa on laskenut n.35%. Monet asiantuntijat väittävät, että

BDS-boikotti ei ole laskun syy, vaan kova kilpailu markkinoilla mm. Coca Cola USA:n markkinoilla, mukaanlukien. Arvioidaan että SodaStream tarvitsisi uusia tuotteita markkinoille kuluttajien kiinnostuksen lisäämiseksi. SodaStream tuotti 125 milj. USD (2014).

Työllistävä vaikutus
Ironista SodaStreamia vastaan nostetussa BDS-kampanjassa on se, että vastustajat tulevat huomaamaan, että kampanja vie työpaikkoja palestiinalaisilta, kun tuotanto siirtyykin Negeviin. Näin voi käydä monessa muussakin tuotannossa, jossa on työssä tuhansia palestiinalaisia israelilaisella työnantajalla, länsimaisin palkoin ja työeduin.

Maailmanpankki raportoi, että jos Area C:n tuotantolaitoksia kehitetään, se voi antaa Palestiinan taloudelle jopa 35% nousujohteisen kehityksen.

SodaStream onkin todellinen piristysruiske Negevin alueen työttömyyteen ja palkkataso on vertailukelpoinen kansainvälisestikin,1200-2000 dollaria/kk, on hyvä palkka, kun verrataan Palestiinan minimipalkkaan, joka on 377 USD/kk. Israelin minimipalkka on1200 USD/kk.

Apua pakolaisongelmaan
Lisäksi SodaStreamin toimitusjohtaja Birnbaum on heittänyt haasteen Israelin hallitukselle kertomalla olevansa holokaust-selviytyjän poika, ”eikä suostu vain seisomaan ja katsomaan tätä humanitääristä kriisiä rajan takana Syyriassa”. Hän on ehdottanut hallitukselle, että SodaStream ottaa 200 syyrialaista pakolaista ja tarjoaa heille työtä uudessa Negevin tuotantolaitoksessa.

Pääministeri Benjamin Netanyahu hylkäsi aiemmin syksyllä mahdollisuuden ottaa Syyriasta pakolaisia Israeliin. Hän totesikin,”vaikka emme väheksy kärsimystä rajan takana, meillä ei yksinkertaisesti ole kapasiteettia ottaa vastaan, koska Israel on pieni maa. Lisäksi emme voi hyväksyä Israeliin tulvivia soluttautujia (taistelijoita)”.

Netanyahu totesi myös, ettei Israel ole välinpitämätön naapurimaa Syyrian kriisille, koska he ovat hoitaneet tuhansia sodassa haavoittuneita Syyrian vastaisella rajallaan ja sairaaloissaan.

Lähteet:
SodaStream may leave West Bank, but BDS ”not a factor”/The Times Of Israel, September 1, 2014/David Shamah

SodaStream West Bank factory closing ahead of schedule /Al Bawaba May 10:th, 2015/business/sodastream.

Israel´s SodaStream offers to take in Syrian refugees/The
Times Of Israel, September 22, 2015/JTA

Arto Perämäki


Yhteistyössä
CMN