Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Joel Hallikainen – isättömästä pojasta suurperheen isäksi
<empty> Sotainvalidi, asemapäällikkö Viljo Takala tukeutuu Jumalaan
<empty> Mika Poutala – toiminnallinen isä
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Esirukousmatka Israelin ja kansojen sillanrakentamisen välineenä


Jerusalemin temppelien aikakausilla osoitettiin tarkkaan, millä puolella temppelialuetta mikäkin ryhmä sai olla. Pakanoille osoitettiin omat esipihansa, samoin miehet erotettiin naisista. Tämä erottelu on yhä tärkeää tämän päivän juutalaisuudessa; miehillä ja naisilla on omat paikkansa missä olla ja rukoilla. Tämä pätee myös kansoihin (goyim) ja käännynnäisiin. Länsimuurilla on väliseinä (mechitza), joka erottaa miehet ja naiset.

Tämä erottava väliseinä vallitsee myös isommassa mittakaavassa. Se on nähtävissä maailmanhistoriassa, kansojen kanssakäymisessä ja hengellisessä elämässä.

Jeshua, Jeesus, tuli kuitenkin murtamaan nuo väliseinät. Hänessä me kaikki olemme yhtä (echad). Hänessä on yhteisymmärrys ja yhtenäisyys, jonka tavoittelussa me itse usein kompastelemme.

Israel-matkamme on suunniteltu juuri tämän erottavan väliseinän purkamiseksi. Se on esirukousmatka ja matka yhteyksien rakentamiseen messiaanisten juutalaisten ja arabiuskovien kanssa. Olemme rakentaneet matkaohjelman yhdessä israelilaisen raamatunopettaja Andrey Teplinskyn kanssa. Hän kuuluu Haifassa Karmel-vuorella sijaitsevan messiaanisten uskovien seurakunnan vanhemmistoon. Matkat järjestetään Karmel-seurakunnan tytärpalvelutyö Carmel Streamsin kautta. Rakennamme siltaa Israelin ja kansakuntien välille, ja rukoilemme tämän yhteyden puolesta. Raamatun profeettojen sanoma avaa matkalaiset näkemään uusia näköaloja.

Matkaohjelmamme on suunniteltu kaikille, jotka haluavat siunata Israelia ja rukoilla sen puolesta. Tutustumme myös Israelin historiallisiin paikkoihin ja näemme Raamatun tapahtumapaikat omin silmin. Kun puhutaan Israelin historiallisista paikoista, se tarkoittaa aina sitä että ne kytkeytyvät 100-prosenttisesti Raamatun tapahtumiin. Mutta me emme pysähdy tähän. Tämä ei riitä. Emme katso vain menneisyyteen. Me käännämme katseemme nykyisyyteen ja tulevaan. Jumalan suunnitelman koko kaari tulee näin täydeksi silmissämme. Israel on paljon enemmän kuin sen menneisyys. Sillä on ikuinen kutsumus Jumalan suunnitelmissa olla valona kansakunnille. Tämä sukupolvi saa todistaa tämän suunnitelman monia eri puolia omin silmin ja käytännössä. Nykyään tuo pieni valtio on maailman terävintä kärkeä mm. high-techin, viljelyn ja lääketieteen saroilla. Se on huikea saavutus kun muistamme sen ponnistaneen valtioksi tyhjästä hiekkaerämaasta vain 74 vuotta sitten. Raamatun profetiat toteutuvat silmiemme edessä. Mutta matka on vielä kesken. Paikka muurinaukossa odottaa täyttäjäänsä. Mitä tämä tarkoittaa sinun ja minun kohdalla?

Opetusta ja rukousta hengellisesti strategisilla paikoilla
Matkaohjelmamme ensimmäinen puoli käsittää Raamatun opetusta ja rukousta mm. Haifassa Karmel-vuorella, Galilean alueella, Kapernaumissa, Golanin kukkuloilla, Juudean erämaassa ja En Gedissä, jossa saamme kokea Daavidin vesiputoukset. Toinen puoli matkastamme huipentuu Jerusalemiin, jossa vietämme aikaa mm. vanhassa kaupungissa, Temppelivuoren lähistössä, Öljymäellä ja Getsemanen puutarhassa. Yövymme suomalaisen yhdistyksen ylläpitämässä Majatalo Lähteessä. Rukoilemme Jerusalemin ja Israelin puolesta strategisilla paikoilla.

Jokaisesta matkastamme voisi kirjoittaa kirjan. Tämä on tietysti mainosmielessä helppo sanoa, mutta tämä oikeasti pitää paikkansa. Niin paljon ihmeellisiä tapahtumia, kohtaamisia ja kokemuksia niillä jokaisella aukeaa. Me todella saamme kutsua näitä matkoja seikkailuiksi ihmeellisessä maassa. Matkaa on järjestetty vuodesta 2017 lähtien varkautelaisen Riitta Voutilaisen käynnistämänä, ja itse olen ollut mukana alusta saakka. Parhaimmillaan matkoja on ollut kolme vuodessa. Nyt vetäjän vastuu on minulla ja Jasmina-vaimollani.

Kokemukset ovat konkreettisia, syvästi ravistelevia. Usein elämää muuttavia.

Itse olen saanut elää todeksi matkamme teemaa eri tavoin. Kerron lopuksi yhdestä päivästä Jerusalemissa, jolloin sain itse kokea erottavan väliseinän murtuvan silmieni edessä.

Erottava väliseinä
Menin seuraamaan, kuinka ortodoksijuutalaiset rukoilivat Länsimuurilla ja viettivät Bar Mitza-juhliaan. Menin muurin vasemmalla puolella sijaitsevaan rukousluolaan, joka on yleensä täynnä. Luola on nimeltään Wilsonin kaari, ja se on Länsimuurin pohjoisnurkkauksessa sijaitseva pitkä holvimainen luola. Tunsin kummallista haikeutta siellä kävellessäni, ja jatkoin vaellustani eteenpäin. Tällä kertaa menin aivan tilan perälle saakka. Jostain syystä kiinnostuin siellä näkyvistä portaista, ja halusin selvittää mihin ne vievät.

Portaiden yläpäässä odotti näky joka pysäytti. Siellä seisoi pieni, noin 5-6 -vuotias pelokas tyttö.

Ihmettelin miten hän oli päässyt tälle puolelle, olihan paikka vain miehille. Kiipesin tytön luo ja huomasin tytön jääneen lukkojen taakse. Toisella puolella ovea oli naisten tila, josta he saivat seurata ikkunan läpi luolassa pidettäviä Bar Mitza -menoja. Mutta toiselle puolelle ei ollut mitään asiaa. Tyttö tuossa paikassa oli ennenkuulumatonta! Oli vain ajan kysymys, ennen kuin joku miehistä näkisi tytön ja valtava metakka alkaisi.

Tyttö oli selvästi ollut siinä jo pitkän aikaa, ja kun hän huomasi paljastuneensa, alkoi hän panikoida ja itkeä. Huusin oven läpi naisten puolelle. Nyt oli kiire, ennen kuin vihainen miesjoukko saapuisi. Lopulta avunhuudot kuultiin ja yksi naisista tuli oven taakse. Yhdessä tämän juutalaisnaisen kanssa purimme erottavan väliseinän. Hymyilimme toisillemme.

Lisää naisia tuli ovelle, ja myös tytön äiti oli joukossa.

Shma Israel
Samassa tapahtui jotain odottamatonta: tytön isä nousi portaat ylös. Wilsonin kaaressa oli kova hälinä, eikä huutoni vetänyt muita uteliaita paikalle. Kysyin, oliko mies tytön isä. Mies kaappasi tytön hellään syleilyyn ja nyökkäsi. Sen sijaan että mies olisi vihaisena sysännyt tytön naisten puolelle, otti hän tyttärensä syliinsä, laskeutui rappuset alas ja käveli ällistyneen miesjoukon halki. Joukko hajosi kuin Punainenmeri hänen edessä. Tällaista ei vain tapahdu. Ei Länsimuurilla, ei etenkään Wilsonin kaaressa. Naispuolisilta on ehdoton pääsykielto sinne. Mutta kaksikko jatkoi luolasta ulos aurinkoon. Seurasin näkyä haltioituneena. Täydellinen hiljaisuus saatteli heitä. Juutalaismiesten joukko seisoi aivan hiljaa.

Mies purki tyttärensä kanssa erottavan väliseinän.

Myöhemmin astelin pieneen juutalaispuotiin Jehuda-kadulla. Kauppaa piti vanhempi herrasmies, ja hänellä oli musliminainen apulaisenaan. Yksi ryhmämme jäsenistä halusi ostoksille, joten toimin tulkkina hänelle. Päätimme siunata kauppiasta antamalla hänelle vaihtorahat ”kahvikassaan”, ja kauppias ilahtui kovin. Seurasi lyhyt keskustelu, jolloin kerroimme olevamme Suomesta ja siunaavamme Israelia. Mies puhkesi spontaanisti laulamaan ”Shma Israelia” (5. Moos. 6:4-5), johon minä yhtä spontaanisti yllyin. Laulun päätteeksi halasimme ja siunasimme toisiamme.

Musliminainen seurasi tapahtunutta suu auki, silmät levällään, kädet sydämen päällä. Sanoimme rukoilevamme, että Israelin Jumala yhdistäisi meidät kaikki, että rukoilemme yhteyden puolesta, ja että rukoilemme myös muslimien puolesta. Nainen nyökkäsi haltioituneena ja oli ilahtunut näkemästään. Kauppias sanoi, että tämä nainen on aiemmin uskonut vain Allahiin, mutta jokin oli saanut hänet palkkaamaan hänet. Ja siinä me kaikki seisoimme, tuntien hetken aikaa iloa ja yhteyttä, jota emme osanneet ennakoida.

Yhdessä me purimme meitä erottavan väliseinän. Mutta kaikki Herran johdatuksessa.

Jumala on hyvä
”Sillä hän on meidän rauhamme, hän, joka teki molemmat yhdeksi ja purki erottavan väliseinän, nimittäin vihollisuuden, kun hän omassa lihassaan teki tehottomaksi käskyjen lain säädöksinensä, luodakseen itsessänsä nuo kaksi yhdeksi uudeksi ihmiseksi, tehden rauhan, ja yhdessä ruumiissa sovittaakseen molemmat Jumalan kanssa ristin kautta, kuolettaen itsensä kautta vihollisuuden. Ja hän tuli ja julisti rauhaa teille, jotka kaukana olitte, ja rauhaa niille, jotka lähellä olivat; sillä hänen kauttansa on meillä molemmilla pääsy yhdessä Hengessä Isän tykö. Niin ette siis enää ole vieraita ettekä muukalaisia, vaan te olette pyhien kansalaisia ja Jumalan perhettä, apostolien ja profeettain perustukselle rakennettuja, kulmakivenä itse Messias Jeshua, jossa koko rakennus liittyy yhteen ja kasvaa pyhäksi temppeliksi Herrassa; ja hänessä tekin yhdessä muitten kanssa rakennutte Jumalan asumukseksi Hengessä.”
(Ef. 2:14-22)

Kaikki tiedot Israel-matkoista: www.carmelstreams.fi

Markus Nurmesniemi


Yhteistyössä
CMN