|
|
DOG CHAPMAN
– palkkionmetsästäjä Jumalan armosta
 |


Moni on valitellut, ettei televisiosta näy muka muita kristillisiä ohjelmia kuin TV2n ‘Enkelin kosketus’. Mutta mikäli kaipaa tuon varsin siirappisen sarjafilmin sijasta hieman äijämäistä kristillisyyttä, kannattaa kääntää torstai-iltaisin SubTV:lle, jossa seikkailee Duane ’Dog’ Chapman.
Legendaarinen palkkionmetsästäjä Duane ’Dog’ Chapman (53) on viettänyt varsin värikkään nuoruuden, jonka aikana hänet on mm. pidätetty 18 kertaa aseellisesta ryöstöstä ja onpa hän ehtinyt istua kaksi vuotta osallisuudesta murhaan. Mutta Dog on tehnyt parannuksen, hän on ottanut Jeesuksen vastaan, ja ansaitsee nykyään elantonsa ottamalla toisia konnia kiinni. Naimisissa hän on ehtinyt olla jo seitsemän kertaa ja lapsiakin on kertynyt 12, joista seitsemän asuu isänsä ja tämän nykyisen vaimon Bethin kanssa Havaijilla.
Häkki heilahti palkkionmetsästäjillekin
Dog on 27-vuotisen uransa aikana ottanut kiinni yli 6000 rikollista. Da Kine Bail Bonds -nimisessä yrityksessä työskentelevät isä-Dogin lisäksi pojat Leland ja Duane Lee. Varsinaiseen nousukiitoon Dogin ura lähti heinäkuussa 2003, jolloin hän joukkoineen pidätti viiden kuukauden metsästyksen päätteeksi kosmetiikkajätti Max Factorin lapsenlapsen Andrew Lusterin lymyilemästä väärällä nimellä Puerto Vallartasta Meksikosta. Luster oli tuomittu poissaolevana 86 -kohtaisen syytteen perusteella, mukana mm. syyte kolmen naisen raiskauksesta. Maasta paennut Luster oli piileskellyt useita kuukausia niin poliiseja kuin FBI:täkin, ennen kuin Chapman löysi hänet.
Dog oli viemässä pakolaista lentokentälle, kun paikalliset meksikolaispoliisit pidättivät heidät. Palkkionmetsästys on kiellettyä Meksikossa, ja koska Dog toimi ilman valtuuksia, meksikolaiset tulkitsivat hänen tekosensa kidnappaukseksi… Niinpä Dog vietti seuraavan yön meksikolaisessa putkassa poikansa Lelandin ja yhtiökumppaninsa Tim Chapmanin kanssa. Seuraavana päivän kolmikko vapautettiin takuita vastaan, ja he pääsivät palaamaan kotiinsa.Meksikon matkalla oli mukana myös kaksihenkinen kuvausryhmä, jonka ansiosta Dog sai oman tositv-sarjansa ‘Dog The Bounty Hunter’, jota on voinut seurata viime elokuusta lähtien SubTV:ssäkin torstai-iltaisin ja uusintoina sunnuntaisin ‘Mieheni on palkkionmetsästäjä’ -nimellä. Miekkosten kotiinpaluu tapahtui loppujen lopuksi kuitenkin ilman meksikolaistuomarin lupaa, joten heidät etsintäkuulutettiin välittömästi. Viime syyskuussa, eli kolmen vuoden jälkeen Meksikon hallitus viimein esitti USA:n viranomaisille Chapmanien luovutuspyynnön, mikä tietenkin nosti valtavan yleisönosastomylläkän Yhdysvalloissa. Amerikkalaiset eivät ymmärrä, kuinka USA:n hallitus voisi luovuttaa Dogin kaltaisen hyväntekijän Meksikoon kärsimään mahdollisesti jopa neljän vuoden vankilatuomiota. Tässä välissä lienee syytä kertoa, että Meksikosta kotiin noudettu Andrew Luster istuu parhaillaan 124 vuoden tuomiotaan Yhdysvalloissa.
Jumala pitää silmällä
Denverissä, Coloradossa varttuneen Dogin äiti, Barbara oli cherokee-intiaani, joka kiersi First Assembly of Godin saarnaajana levittämässä evankeliumia New Meksikon intiaaneille. Samalla Sanan siemeniä jäi itämään myös nelilapsien katraan esikoisen mieleen. Isä Wesley toimi paikallisessa laivaston tukikohdassa hitsaajana ja opetti vapaa-aikoinaan mm. nyrkkeilyä Dogille.
Nuorukainen kasvoi kovassa ja köyhässä ympäristössä. Hän jätti koulunkäynnin kesken ja ajautui jo varsin nuorena väärille poluille liittyen mm. ‘The Devil’s Disciples’ -nimiseen moottoripyöräjengiin.
Tuo Paholaisen opetuslapset -jengi teki pikkurikoksia asuinympäristössään, mutta Dogille tuotti vaikeuksia lähteä innolla mukaan rötöstelyyn.
– Sanoin aina kavereille, etten minä voi lähteä mukaan, kun Jumala näkee sen, Dog muistelee.
Jengi käytti varsin raamatullisia nimityksiä jäsenistään, oli Saarnaajaa, Johannes Kastajaa jne.
– Jengin vetäjä sanoi, että kun minä puhun koko ajan Jumalasta ja olen toisaalta ihmisen paras ystävä, nimekseni tulee Jumala (God) takaperin kirjoitettuna eli Dog (koira).
Eräänä iltana jengi lähti ostamaan huumausaineita, ja kaupanteon yhteydessä yksi sen jäsenistä ampui diilerin. Lopputuloksena neljälle jengiläiselle luettiin tuomio, Dog yhtenä heistä.
Hän muistelee, kuinka Jumala puhutteli häntä linja-automatkalla Amarillosta Huntvillen vankilaan.
– Pysähtyessämme erääseen risteykseen, näin kauempana jonkun seurakunnan järjestämän tapahtuman, jossa ihmiset lauloivat ja ylistivät Jumalaa. Silloin Herra sanoi minulle: "Tämä on sinun viimeinen tilaisuutesi!" Sillä hetkellä, vaikka olinkin matkalla vankilaan, tein päätöksen, että tekisin täyskäännöksen ja palaisin äitini neuvomalle tielle.
Ja ei kun hommiin
Istuttuaan viiden vuoden kakustaan vain puolitoista vuotta Dog palasi kotiin muistaen lupauksensa aloittaa uusi elämä.
Hänen vaimonsa oli ottanut eron ja mennyt naimisiin Dogin parhaan ystävän kanssa. Juuri vapauteen astunutta, työtöntä miekkosta odottivat nyt rästiin jääneet elatusmaksut.
– Tuomari aikoi heittää minut takaisin vankilaan, ellen maksaisi 200 dollaria kuussa ex-vaimolleni, Dog kertoo.
Kuultuaan, kuinka mahdotonta oli saada töitä vankilareissun jälkeen, tuomari ehdotti, että Dog etsisi erään vankikarkurin ja toisi tämän oikeuteen. Ja kun kyseinen toimeksianto onnistui, tuomari järjesti Dogille lisää vastaavia töitä, ja sille tielle hän lopulta jäikin.
– Kun kerroin äidilleni uudesta työstäni, kuinka saatoin liikkua poliisien seurassa ja kuitenkin jutella rikollisille, hän vastasi minulle, että se oli juuri sitä, mitä Jumala halusi minun tekevän.
Dog myöntää ottaneensa uran alkuaikoina turhankin paljon riskejä, koska tunsi itsensä niin huonoksi ja syntiseksi.
– Raamatussahan todetaan, että jos kuolet tehdessäsi jotain hyvää, sitä enemmän sinua arvostetaan taivaassa.
Lopulta Dog kuitenkin ymmärsi Jumalan armon merkityksen ja alkoi päästää itseään helpommalla.
– Mutta pyydän edelleenkin Jumalalta anteeksiantoa joka päivä, koska olen syntinen.
Oikealle tielle
Vaikka Dogin ja muun tiimin kielenkäyttö on varsin värikästä, he eivät peittele myöskään uskoaan. Useimmiten ennen kuin he lähtevät ottamaan kiinni rikollista, koko tiimi rukoilee Jumalalta siunausta hankkeelleen – ja joskus tilanne vaatii rukouksia myös jälkeenpäin.
Mutta täytyy myöntää, ettei Dog pitkine hiuksineen ja tatuoituine käsivarsineen ensi silmäyksellä tuo mieleen Jumalaa pelkäävää, lapsia rakastavaa perheenisää. Hän myöntääkin peittävänsä tietoisesti persoonallisella ulkokuorellaan herkän sisikuntansa. Televisiokatsojat saavat kuitenkin usein seurata kyyneleitä nieleskelevän palkkionmetsästäjän askareita.
Erikoislaatuisen Dogista tekee myös se, että hänelle ei riitä pelkkä roistojen kiinni ottaminen. Hän haluaa myös mahdollisuuksien mukaan tehdä itsensä tarpeettomaksi yrittämällä auttaa rikollisia kaidalle tielle. Moni televisiosarjan osa päättyvätkin rikollisille annettuun nuhdesaarnaan, useimmiten varsin koskettaviin sellaisiin.
Kimmo Janas
|
|
|

|
|
|