Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Haifan Karmel-vuorella “jälleen-rakentumisen“ mahdollisuudet
<empty> Jeesus on paras joululahjamme
<empty> Seppo Kurkola lensi reitin nuoremmille lentäjille
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Jeesus on paras joululahjammeKun vietämme Vapahtajamme syntymäjuhlaa, niin toivottavasti se merkitsee meille ihmisille vielä tätä tapahtumaa, mitä Luukkaan evankeliumin toisesta luvusta luemme, että teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa.

On tietysti niitäkin, jotka joulua eivät vietä, mutta ei voi olla kuitenkaan huomaamatta, kuinka on vilinää ym. touhua, kun liikkuu ihmisten joukossa. Vaikka joulun valmistelu tuokin erilaisia asioita ja tapahtumiakin eteemme, mitä ei yleensä ole muina juhlapyhinä, ja ehkä toiset asiat menevät vähän ylitsekin normaalista elämänrytmistä.

Onhan tässä suuressa tapahtumassa hyvät puolensakin, esim. monet hyväntekeväisyystilaisuudet ja -konsertit, jotka tuottavat tukea vähävaraisille, sairaille niin kotimaahamme kuin lähettämällä yli valtakuntarajojenkin. Hyvää mieltä siis löytyy, kuten jossain joululaulussa lauletaan.

Joulun todellinen merkitys
Monille se on myös tavallaan painajainen ja henkinen koettelemus. Mikäli itse joulun pääaihe olisikin suurimmilta osin Jeesuksen syntymäjuhlan viettäminen, niin moni pääsisi helpommalla. Kuitenkin joulun onnistumisen määrittelee useasti raha ja sen käyttö, eli joulun ilo on sidottu ylellisyyteen monin eri tavoin, tai sitä ainakin havitellaan, jos on suinkin edellytyksiä.

Miksi tämän kerron. Kerron siksi, koska tiedän monia perheitä tai yksinäisiä ihmisiä, jotka kyynelin odottavat ja raskain mielin ottavat joulun vastaan, varsinkin lahjojen suhteen, mitä on totuttu toisillemme antamaan. Tässä kohden lapsiperheet useasti, joissa odotetaan jotain saavan, mutta kun ei pysty edes kunnolla jouluateriaa valmistamaan. On myös yksinäisiä ihmisiä ja isovanhempia ym., jotka ovat samassa asemassa. Tuossa aiemmin jo mainitsin hyväntekeväisyystilaisuudet, mutta olen myös kiitollinen siitä, että monet seurakunnat ojentavat auttavan kätensä järjestäen halukkaille joulujuhlan tai muuten huomioivat heitä, missä tuodaan auttamisen lisäksi esille myös todellisen joulun merkitys. On toki muitakin auttavia tahoja, jotka panostavat erityisesti joulunaikaan.

Joululauluista muutama ajatus
Joululauluthan soivat radio kanavista, erilaissa paikoissa, vieläpä kuulijat ovat voineet valita mieluisan kanavan kuunnellen erilaisia joululauluja vaikkapa netin kautta. Tuossa, kun itse olen kuunnellut näitä jouluisia lauluja, niin olen laittanut merkille varsinkin uusissa lauluissa, että ei niinkään enää lauleta seimenlapsesta, vaan on keskitytty lähinnä perheen ja lähimmäisten ympärille sanoituksissa. Tämä ei tietystikään ole huono asia, mutta toivoisin kuitenkin, että ei ajansaatossa unohtuisi tämä itse pääasia, minkä vuoksi joulua vietämme. Vielä kuitenkin lauletaan näitä perinteisiäkin, lauluja, missä Jumala saa kunnian ja hänen poikansa Jeesus Kristus.

Paljon myös tehdään ns. joululevyjä eri artistien ja kuorojen laulamana, ja useat meistä käyvät myös yhteislaulutilaisuuksissa laulamassa tai kuulemassa näitä lauluja, itse mukaan lukien. Omalta kohdaltani ja toivottavasti useamman kohdalla joululaulut, joissa vielä on sanoma Vapahtajastamme, saisivat soida meidän sydämissämme muutenkin kuin joulunaikaan. Tarkoitan sävelmää, joka soittaa meidän sielumme kanteleessa, sitä iankaikkisuuden ja toivon sävelmää, ettei käy niin, kuten eräässä laulun sanoituksessa todetaan. ”Missä lienee Kristus merkkipäivänä? Miksi läsnä ei Hän olla saa? Ihmiskunta juhlaa viettää keskenään; Hän, ken parhaan lahjan tarjoaa, aivan yksin yössä vaeltaa.” Käykäämme siis tämän seimen luo, kuten itämaan viisaat miehet aikoinaan ja annetaan Kristukselle paras lahja, minkä voimme jokainen antaa, eli itsemme. Silloin saamme myös lahjan ja rikkauden, joka kestää ajan pyörteissä, mistä voimme riemuita vuoden jokaisena päivänä, koska itse lahjan antaja Jeesus Kristus on kanssasi Pyhän Henkensä kautta.

Hyvää ja rauhallista joulunaikaa sinulle yksin tai läheistesi kanssa, sekä siunausta tulevaan vuoteen 2023!

Jarmo Ojanperä

 


Yhteistyössä
CMN