Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Apteekissa kohdataan lähimmäinen


Reilut puolitoista vuotta Kihniön apteekkarina toiminut Petteri Pietikäinen haluaa kohdata asiakkaansa ihmisinä, joiden elämää voi helpottaa muutenkin kuin vain pillerien myymisellä.

Pielavedellä, Pohjois-Savossa syntynyt Petteri Pietikäinen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1985, ja kun lukion todistuksen perusteella kemia oli vahva, hän ajatteli apteekkialan voivan kiinnostaa.

1980-luvun lopulla Pielavedellä paikallinen apteekkari tarjosi kesätöitä, mikä lisäsi nuoren miehen intoa alaa kohtaan.

Kutsu kävi jo nuorella iällä
Pietikäisen isä oli ns. perusluterilainen ja äiti Karjalasta evakkona muuttanut ortodoksi. Perheessä eri kirkkokunnat olivat kuitenkin sulassa sovussa ja harmonia säilyi. Kun isä kuoli vuonna 2008, hänet jopa haudattiin ortodoksiselle hautausmaalle.

Petteri Pietikäisen vanhempi sisko tuli uskoon perinteisellä tavalla, joka aiheutti jonkin verran epätietoisuutta perheen sisällä. Körttisaarnaaja Paavo Ruotsalaisen kotipaikkana tunnetulla Nilsiän Aholansaaressa käyty rippikoulu oli Petterille puolestaan ratkaiseva tekijä. Siellä ei uskonratkaisua korostettu, mutta kun Sana kävi kohti ja puhutteli, hän halusi lisää ”valoisaa ja mukavaa” uskoa.

– Tein ratkaisuni konfirmaatiossa. Siinähän kysytään, ”tahdotteko lähteä seuraamaan Herraa Jeesusta Vapahtajana ja Herrana?” - Minä vastasin, että totta kai minä haluan.

Kotipaikkakunnalla kirkon toiminta tuntui enemmänkin harrastelulta – lentopalloilua ja kitaran soittoa. Henkilökohtainen usko ei päässyt oikeuksiinsa.

Pielaveden vapaissa suunnissa oli herätystä, joten Pietikäinen lähti paikalliseen helluntaiseurakuntaan. Siitä lähtien hän onkin ollut kotonaan yhtä hyvin kirkon kuin helluntaiseurakunnankin puolella.

Opinnot eivät sujuneet aivan odotetusti, ja jo varusmiesaikana hän kertoo olleensa hengellisesti kylmällä paikalla.

– Koin että Jumala otti siunaavan kätensä päältäni pois.

Mies aloitti proviisorikurssin Helsingissä 1988, mutta keskittymisvaikeudet saivat ihmettelemään, mikä on vikana.

1980-luvulla oli Helsingissä Perjantai Kristukselle -toiminta voimissaan.

– Halusin saada uskonasiani ojennukseen, joten lähdin heidän tilaisuuteensa Johanneksen kirkkoon Tulifestivaaliin. Puhumassa oli helluntaisaarnaaja Raimo Rahnasto, ja laulamassa oli Christian-Charles de Plique. Menin alttarille saadakseni asiat Jumalan kanssa kuntoon, kertoo Petteri Pietikäinen.

Rakkaus Israeliin syttyy
Opiskelut eivät kuitenkaan lähteneet liikkeelle aivan toivotulla tavalla, ja mieleen tuli mahdollisen välivuoden pitäminen. YK-joukot nousivat yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi, sillä Pietikäisen Eino-setä oli palvellut 1960-luvulla YK-joukoissa Kyproksella.

Pietikäinen kertoo laittaneensa Jumalalle villoja vuonna 1990, että jos hän pääsee helluntaiherätyksen syyskurssille, hän lähtee YK-joukkoihin. Ja niin tapahtui, Pielaveden helluntaipastori suositteli ja Petteri Pietikäinen pääsi viimeiselle Katinalassa järjestetylle syyskurssille. – Silloin olin varma, että pääsen myös YK-joukkoihin, hän muistelee hymyillen.

Samana päivänä, kun isä-Bushin uhkavaatimus Persianlahden sodan aloittamisesta umpeutui tammikuun 15. päivä 1991, Pietikäisen postiluukusta tippui kirje, jossa kerrottiin hänen tulleen hyväksytyksi YK:n valmiusjoukkoihin.

Helmikuun alkuun mennessä Saddamin joukot oli lyöty ja sota oli sillä erää ohi. Valmiusjoukkojen koulutus alkoi vasta huhtikuun alussa Niinisalossa, ja uudeksi sijoituspaikaksi tuli Etelä-Libanon.

Palvelusaikana syttyi rakkaus Israelia kohtaan.

– Oli valtava hengellinen kokemus vierailla Raamatusta tutuilla paikoilla. Nämä paikat ovat todella totta. Pataljoonan alueelle näkyi päivittäin lumihuippuinen Hermon-vuori. Talvella 1991-1992 satoi Jerusalemissa lunta, kaikki on jäänyt hyvin mieleen, Petteri Pietikäinen kertoo. – Vuosi oli aivan huippu. En ole koskaan katunut lähtöäni sinne. Samalla sain omia ajatuksiani selvitettyä.

Mielenkiintoista oli, että hänellä oli YK-komennuksella sotilaspastorina sama mies, joka oli jo varusmiespalveluksen aikana ollut sotilaspastorina eli Veijo Lauronen Kajaanista. Lauronen oli reissannut Israelissa jo aikaisemmin ja toimi hyvänä oppaana Libanonin komennuksen aikana.

– Ensimmäinen Israelin matkani oli vuonna 1991 Sahnen lähteelle, joka on vähän kuin maanpäällinen paratiisi. Kaikki mahdolliset lomat kiersimme Israelia ristiin rastiin, kävimme Egyptissä mm. Kairossa ja Alexandriassa yms. Meillä oli valkoinen bussi, jossa oli kylkeen maalattu UN eli United Nations. Kuskit teettivät t-paitoja, joiden rinnassa luki hieman vitsailevasti Unto Nurminen Tours Ltd., Pietikäinen naureskelee muistoilleen.

Profetia säikäyttää
Kotiin palattuaan Libanonista Pietikäinen sai siirrettyä opiskeluoikeutensa Helsingistä Kuopioon, ja valmistui farmaseutiksi 1994. Elettiin kuitenkin pahinta lama-aikaa, joten töitä ei tahtonut löytyä.

Mutta kun opiskelut viimein sujuivat, hän päätti jatkaa provisoriksi ja valmistuikin 1999.

Nokian nousun imussa alkoi töitä löytyä ja uusia apteekkeja perustettiin lisää.

Muutamassa pikkuapteekissa harjoittelun jälkeen avautui Petteri Pietikäiselle vakituinen työpaikka Helsingistä Vuosaaren apteekista vuoden 2001 alussa. Siellä kuluivat seuraavat 15 vuotta.

2011 apteekin otti hoitoonsa uusi apteekkari ja käynnisti myöhemmässä vaiheessa YT-neuvottelut jopa proviisoritasolla. Vaikka työpaikka säilyi sillä kertaa, alkoi Pietikäisen mielessä pyöriä oman apteekin etsiminen.
Petteri Pietikäinen on ollut KD:n kansanedustajaehdokkaana Helsingissä kahdesti, vuosina 2011 ja 2015.

Vuoden 2015 vaalisunnuntai oli lähestymässä, ja Pietikäinen lähti kahta päivää aikaisemmin Vuosaaren seurakunnan järjestämään Kuninkaan iltaan.

– Ehkä siinä oli taustalla myös halu näyttäytyä potentiaali-äänestäjille, hän naurahtaa.

Ollessaan rukoiltavana Petteri Pietikäinen sai profetian yhdeltä esirukoilijoista: ”Sinut siirretään parempaan paikkaan”.

– No minä tietenkin ajattelin, että pääsenköhän nyt Eduskuntaan.
Saman vuoden marraskuussa ajaessaan pääkaupunkiseudulta Pielavedelle hän sai puhelun työtoveriltaan, joka onnitteli uutta Kihniön apteekkaria.

– Säikähdin silloin, kun muistin saamani profetian, hän toteaa ja kertoo ottaneensa Kihniön apteekin vastaan sitten vapunpäivänä 2016.

Ekumenia toimii
Kihniössä on Pietikäisen kertoman mukaan paljon tunnustavia uskovia, ja KD on kunnan kolmanneksi suurin puolue noin 15 % kannatuksella. Kunnassa on hieman vajaa 2000 asukasta, joista noin 10 % on vapaiden suuntien edustajia.

Kihniön apteekki on varsin pieni, ja muutaman vuoden kuluttua Pietikäinen voisi hakea isompaa apteekkia, mutta hän haluaa toimia Kihniön parhaaksi. Lähimmät apteekit ovat 25 (Parkano) ja 35 km (Virrat) päässä.

– Täällä on niin paljon Jumalan ihmisiä, ja kunta sinnittelee itsenäisyytensä kanssa – vaihtoehtona liittäminen todennäköisesti Parkanoon. Vaikka vietinkin Helsingissä hyvät 15 vuotta, en kaipaa sinne. Täällä saan hengittää vapaasti.

Paikkakunnan kristityt harrastavat paljon yhteistyötä. Esimerkiksi Turussa järjestettyyn Kristus-päivään lähti yhteiskuljetus, johon osallistuivat niin luterilaiset, helluntailaiset kuin vapaaseurakuntalaisetkin. Kerran kuussa kokoonnutaan myös yhteistilaisuuteen vuoron perään paikkakunnan eri seurakunnissa.

Pienen paikkakunnan etu on myös se, että ihmiset tuntevat toisensa, ja saattavat apteekissa käydessään toivottaa ovella lähtiessään Jumalan siunausta.

Elävinä lähimmäisinä
Vuoden kuluessa on keskusteltu julkisuudessa lääkekorvausten leikkaamisesta. Esimerkiksi suun kautta otettavat diabetes-lääkkeet korvattiin aikaisemmin lähes kokonaan, mutta nyt enää 65 %. Tämä on johtanut heikkotuloisempien kohdalla kokonaan lääkkeistä luopumiseen rahapulan takia.

Toisaalta esim. mielialalääkkeiden 100%-korvattavuus on säilynyt lähes entisellään. Paljon on myös huomauteltu, että mielialalääkkeitä määrätään liian herkästi.

– Erik Ewalds, joka on ollut minulle hengellinen isähahmo ja oli myös vihkipappini, sanoi että meidän jokaisen pitäisi olla elävä lähimmäinen toisillemme, ja aina kun me kohtaamme toisemme, pidämme toinen toistemme psyykkeen kasassa, niin sitten kyllä ne muutamat erittäin vaikeat tapaukset voidaan jättää lääkäreille, Pietikäinen muistelee ja valittelee, kuinka nykyään on yhä vähemmän ihmisten välistä kanssakäymistä.

– Työ apteekissa on hyvin pitkälle tuota ihmisten rinnalla kulkemista. Sanotaan ystävällinen sana, tervehditään, kysellään kuulumiset jne. Pankkikonttorit häviävät ja sinun on keskusteltava vain automaattien kanssa. Onneksi apteekit ovat vielä säilyneet. Meillä saa purkaa sydäntään farmaseutille – meillä on oltava ihmisille aikaa, hän painottaa.

Kihniön apteekki kuuluu Liikkujan apteekin -konseptiin, jonka ideana on tarjota asiakkaille myös liikunnan mahdollisuutta. Jos alat aktiivisesti tehdä kävelylenkkejä tai jotain kuntosaliharjoitteita, niin terveysliikunnalla voi parantaa elämänlaatua – voi lisätä hyvien päivien määrää hamaan tulevaisuuteen.

– Minä olen vanhimman poikani Villen kanssa Trainer4Youn koulutuksessa, meistä tulee Personal Trainereita. Meillä on jo kuntosalivalmentajan tutkinto suoritettu, mutta koulutus jatkuu ensi toukokuuhun saakka. Kuusi lähijaksoa Tampereella vielä jäljellä.

Pietikäisen mielestä on apteekin uskottavuuden kannalta tärkeää, että ei myydä lääkkeitä vain siksi, että apteekkarit rikastuisivat, vaan on toimittava kansanterveyden ja ihmisten hyvinvoinnin puolesta.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN