Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> 150-vuotias Uspenskin katedraali
<empty> Jumala ohjaa hoitavia käsiä
<empty> Leijonat ärjyivät Teksasissa
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Juutalaiskanttori kohtasi Jeesuksen


Kanttori on synagogassa henkilö joka laulaa rukouslauluja. Mielenkiintoista on, ettei kyseisen musiikin nuotteja ole tallennettu, vaan kanttori laulaa ne ulkomuistista. Musiikki kulkee sukupolvelta toiselle perimätietona.

Alan Friedman syntyi ortodoksijuutalaiseen perheeseen toisen maailmansodan jälkeen Kansasissa, USA:ssa. Kanttori-isä opetti ylpeänä synagogamelodiat pojalleen. Synagogakäyntien yhteydessä Alanille heräsi halu tutustua entistä paremmin Jumalaan, ja niinpä hän varsin nuorella iällä päätti lähteä opiskelemaan New Yorkiin juutalaiseen hengelliseen kouluun (yeshiva). Nuorempi veli seurasi häntä ja pojat aloittivat koulun yhdessä.

Ihmeparantuminen
Yllättäen nuorempi veljeksistä sairastui aivokalvontulehdukseen, eivätkä lääkärit antaneet mitään toipumistoiveita.

Alan järkyttyi saatuaan tiedon veljensä diagnoosista. Hän lähti kesken koulupäivää synagogaan, jossa hän huusi Jumalan puoleen ja pyysi Jumalaa parantamaan veljensä. Rauha laskeutui Alanin sydämeen, ja hän lähti huojentuneena kotiinsa.

Muutaman päivän kuluttua veli parantui yliluonnollisesti. Veli eli vielä pitkän elämän ja kuoli muutama vuosi sitten.

Taivaallinen kohtaaminen

Alanilla oli nälkä Jumalan puoleen koko elämänsä ajan. Hän valmistui New Yorkista kanttoriksi ja rabbiksi. Hän meni naimisiin ja tuoreeseen perheeseen syntyi jonkin ajan kuluttua poikavauva.

Laulaessaan eräänä päivänä synagogassa sapattirukouslaulua Alanin eteen ilmestyi valkoinen hehkuva hahmo, jonka hän tiesi olevan Jumala. Hän koki valtavan rakkauden lähtevän tuosta hahmosta. Vaikka kaikki hänen epäpuhtautensa tulivat ilmi, tuo hahmo rakasti häntä.

Alan kysyi: ”Kuka sinä olet, minä haluan oppia tuntemaan sinut.”

Pian tämän kohtaamisen jälkeen Alan Friedmanin elämä muuttui traagisesti. Hän erosi vaimostaan ja heidän kaksivuotias poikansa menehtyi yliajon uhrina. Miehen kaikki liiketoimet epäonnistuivat ja elämä lähti rajuun syöksyyn.

Alan etsi epätoivoisesti ratkaisua ja helpotusta oloonsa. Hän kokeili joogaa, hinduismia, Hare Krishnaa ja hän juoksi gurulta gurulle, mutta apua ei löytynyt ahdinkoon.

Jeesus rakastaa ilman rajoja
Alan Friedman lähti vierailemaan sukulaistensa luona Israelissa. Hänellä oli sisimmässään tunne, että on pakko olla joku totuuden kirja.
Sukulaisten kirjahyllystä pomppasi yksi kirja hänen silmiinsä, ja se oli Raamattu. Alan otti kirjan käteensä ja avasi sen Vuorisaarnan kohdalta (Matt 5:3-8) ”Autuaita ovat hengellisesti köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta. Autuaita ovat murheelliset, sillä he saavat lohdutuksen. Autuaita ovat ne, jotka isoavat ja janoavat vanhurskautta, sillä heidät ravitaan. Autuaita ovat laupiaat, sillä he saavat laupeuden. Autuaita ovat puhdassydämiset, sillä he saavat nähdä Jumalan.”

Sanat koskettivat Alania, ja hän tiesi ne Jeesuksen sanoiksi, vaikka tuossa kohdassa ei mainittu Jeesuksen nimeä.

Alan alkoi mietiskellä, että Jeesuksen täytyi olla ainakin profeetta, mutta miksi hänet tapettiin.

Alanin etsikkoaika jatkui, ja hän luki edelleen Raamattua saaden siitä rauhaa. Kuitenkin vielä pieni epävarmuus kaihersi hänen sisikuntaansa. Niinpä Alan päätti lähteä viiden päivän intensiivimatkalle Englantiin löytääkseen totuuden.

Englannissa hän tapasi uskonnollisen juutalaisen, Jehovan todistajan ja gurun, mutta kukaan ei pystynyt auttamaan häntä.

Kun hän lopulta päätti avautua Jumalalle ja purkaa kaikki haavansa ja elämänsä pettymykset, hän näki näyn ihmisistä taivaassa. Nämä itkivät hänen puolestaan ja tunsivat hänen tuskansa. Näiden ihmisten eteen ilmestyi mies, joka rakasti Alania ilman mitään rajoja. Mies oli Jeesus.

Siinä tilanteessa Alan tiesi Jumalan olevan hänen kanssaan.

Apostolinen kutsu
Jatkaessaan Raamatun tutkimista Alan huomasi, kuinka monet Vanhan testamentin profetiat toteutuivat Jeesuksen (Yeshua) elämässä, ja kuinka Jeesuksen täytyi olla Messias. Pian tuon näyn jälkeen Alan Friedman antoi elämänsä Jeesukselle ja otti Hänet vastaan pelastajana. Vihdoinkin hän oli oppinut tuntemaan etsimänsä Jumalan.

Vuosia myöhemmin Alan avioitui suomalaisen naisen kanssa ja kävi Teksasissa raamattukoulun, jossa hänet siunattiin hengelliseen työhön.

Alan Friedman toimi vaimonsa kanssa lähetystyöntekijänä USA:ssa, Suomessa, Baltiassa, Venäjällä, Intiassa ja Israelissa sekä Keski-Euroopassa.

Hänellä oli apostolinen kutsu avustaa messiaanisten seurakuntien perustamisessa Israelissa ja Itä-Euroopassa. Alan toimi myös epävirallisena kanttorina Prahan ja Budapestin synagogissa.

Hän menehtyi yllättäen sydänkohtaukseen helmikuussa 2015.

Isänsä muistoksi tytär Elisabeth Friedman on julkaissut levyn ”Temple of Life” isänsä synagogalauluista. Monet suomalaisetkin muistavat Alan Friedmanin hänen voidellusta laulustaan, uskonsa jakamisesta ja lähimmäisen rakkaudestaan.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN

aitoavioliitto