Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Miesten intiimivaivoja, osa 1


Mies on kunnialla selvinnyt ruuhkavuosista ja nyt olisi vihdoin aikaa nautiskella eläkevuosista vaimon kanssa, mutta kaikki ei välttämättä toimikaan enää kuten nuorella miehellä.

Ikääntymiseen ja kroonisiin sairauksiin liittyvät intiimivaivat voivat häiritä sosiaalisia suhteita ja sukupuolielämää. Varsinkin seksuaalisuuden puolella saattavat ”toimintahäiriöt” vaikuttaa niin parisuhteeseen kuin miehen itsetuntoonkin. Tärkeää on, ettei mies murehdi vaivojaan itsekseen, vaan kääntyy asiantuntijan puoleen. Jumalan meille antama seksuaalisuuden lahja kuuluu niin nuorille kuin vanhoillekin.

Et ole ainoa
– Erektiohäiriöitä kokee noin joka toinen yli 70-vuotiaista miehistä ja maailmanlaajuisesti yli 150 miljoonaa miestä kärsii näistä häiriöistä, toteaa Satakunnan keskussairaalan kirurgian ylilääkäri, urologi Antti Kaipia. Lääkärin vastaanotolle hakeutuu hänen mukaansa kuitenkin huomattavasti harvempi, vain noin 10-30 % EH-potilaista.

– Voi olla, että iäkkäillä potilailla sukupuolielämä ei ole enää aktiivista muutenkaan. Monesti taustalla lienee myös se, että asia koetaan kiusalliseksi, hän lisää.

Kaipia huomauttaa, ettei erektiohäiriö suinkaan tarkoita pelkästään impotenssia vaan sillä tarkoitetaan kyvyttömyyttä saavuttaa tai ylläpitää tyydyttävään seksuaaliseen kanssakäymiseen riittävä erektio.

Mikä aiheuttaa
Paisuvaiskudos on osa verenkiertoelimistöä, ja se on siten yksi osoitus verenkiertoelimistön kunnosta.

– Kun on tutkittu erektiohäiriöpotilaita, on huomattu, että sepelvaltimotaudilla on samat riskitekijät. Jos alle 50-vuotiaalla miehellä on erektiohäiriö, varsin monella alkaa näkyä muutoksia myös sepelvaltimoissa, Antti Kaipia kertoo.

Sepelvaltimotaudin vaikeusaste on hänen mukaansa myös suoraan verrannollinen erektiohäiriön vaikeusasteeseen.

Erektiohäiriön elimellisistä syistä yleisin on verenkiertoelimistön rappeuma, jota diabetes, rasva-aineenvaihdunnan häiriöt, verenpainetauti ja tupakointi nopeuttavat.

Diabetekseen liittyvä erektiohäiriö voi kuitenkin vaivata myös nuoria miehiä. Onkin arvioitu, että vähintään joka kolmas diabeetikkomies kärsii jonkinasteisesta erektiohäiriöstä. Suhdeluku kasvaa taudin keston ja vaikeusasteen mukaan.

Muista häiriötilan aiheuttajista Kaipia luettelee verenpainelääkkeet, masennuslääkkeet ja psyykelääkkeet.

– Myös elämäntavat saattavat vaikuttaa potilaan tilaan. Liikunta ja normaalipainoisena pysytteleminen auttavat ehkäisemään erektioon liittyviä vaivoja. Tupakointi kannattaa ehdottomasti lopettaa, hän painottaa.

Apua löytyy
Hoitomuodot Kaipia jakaa kolmeen tasoon.

Ensilinjan hoitona ovat suun kautta otettavat lääkkeet, joista tunnetuin lienee Viagra. Eri valmisteissa vaikuttavat eri aineet ja hoito valitaan potilaan mukaan. Kliininen teho on kaikilla yhtä hyvä.

– Lääkkeet tehoavat noin 70 % potilaista. Suurimmat erot tuotteiden välillä löytyvät vaikutusajassa, joka liikkuu 4-36 tunnin välillä, Antti Kaipia selvittää.

Sivuvaikutukset myös vaihtelevat tuotteittain. Joku voi saada päänsärkyä, kun taas toisen potilaan kasvot punoittavat tai esiintyy nenän tukkoisuutta jne.

Toisen linjan hoitoihin kuuluvat pistoshoito, virtsaputken sisään asetettava alprostadiilipelletti, hyvin harvoin käytettävä tyhjiöpumppuhoito sekä uusimpana ns. SWT-hoito.

SWT-hoito
Urologi Antti Kaipia kertoo olevansa kolleegansa kanssa kokeilemassa uutta matalaenergistä ultraääni-iskuhoitoa erektiohäiriön hoitoon. Kehonulkoista ultraääni-iskuhoitoa on käytetty jo vuosia mm. munuaiskivien murskauksessa. SWT (Short Wave Therapy) saa ilmeisesti aikaan kudoksen uudelleen rakentumista, ja sitä käytetään jo useilla alueilla.

– Sillä saadaan luutumaton murtuma luutumaan, sillä syntyy uusia verisuonia ja sidekudos alkaa muuttua luukudokseksi ja tiettyjä tulehdustiloja voidaan hoitaa, Kaipia luettelee.

Israelissa havaittiin muutamia vuosia sitten, että matala-annoksinen ultraäänihoito paisuvaiseen voi aikaansaada verisuonien uudistumista, joka puolestaan auttaa erektioiden paranemista.

Kaipian kokeilema hoito Suomeen hankitulla laitteistolla annetaan peniksen juureen kahdesti viikossa kolmen viikon ajan. Saadut tulokset ovat hänen kertomansa olleet erittäin rohkaisevia. Erittäin vaikeissa häiriötapauksissa kaksi potilasta kuudesta sai apua, mutta keskivaikeissa tapauksissa jo 8/10. Ja kahdessa lievässä tapauksessa kumpikin parantui normaaliksi.

Kun muut keinot eivät auta
Mutta toisinaan tarvitaan myös kirurgista hoitoa, jolloin puhutaan kolmannen linjan hoidoista.

Kun potilaan oma paisuvaiskudos ei toimi, ratkaisu on erektioproteesi tai ehkä paremminkin erektioimplantti.

– Implantit ovat toimivia ja luotettavia, mutta ne vaativat leikkauksen. Yliopistosairaaloissa leikkauksia tehdään vielä hyvin vähän. Tarve olisi huomattavasti suurempi, mutta asiaan perehtyneitä lääkäreitä on maassamme vielä toistaiseksi melko vähän, Kaipia tarkentaa.

Implantti koostuu peniksen paisuvaiskudoksen sisään asetettavasta sauvaparista, kivespussin ihon alle sijoitettavasta pumpusta ja vatsaonteloon tai lantioon sijoitettavasta nestesäiliöstä. Implantin tärkein ominaisuus, jäykän erektion aikaansaaminen ja toisaalta peniksen huomiota herättämätön lepotila toteutetaan siirtämällä pumpun avulla suuri nestemäärä säiliöstä sauvoihin erektiota varten ja takaisin säiliöön lepotilan saavuttamiseksi.

– Tästä on saatu erittäin hyviä kokemuksia, potilaan kumppani ei edes välttämättä tiedä implantin olemassaoloa, koska siitä ei näy ulkoisia merkkejä, Antti Kaipia selvittää.

Jokainen potilas on yksilöllinen, ja ongelma saattaa ilmaantua pikkuhiljaa tai äkillisesti. Erilaisia hoitomuotoja siis löytyy. Ongelman kanssa ei kannata jäädä murehtimaan eikä suinkaan häpeilemään, vaan on syytä hakeutua asiantuntijan puheille.

Kimmo Janas

Yhteistyössä
CMN