Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Ei kun grillaamaan!



Grillauskausi starttaa perinteisesti pääsiäisenä – säätilasta tai pääsiäisen ajankohdasta riippumatta. Niinpä HKScan polkaisi grillikauden käyntiin Olympiastadionilla lumisateen keskellä.

Yhä useampi valmistaa kesällä ruokaa grillissä. Grillaajien määrä kokonaisuudessaan on kasvanut kahden koronakesän aikana. Nekin, joilla ei ole mahdollisuutta grillata kotona tai mökillä, ovat löytäneet ulkoruoanlaiton ihanuuden hyödyntämällä yleisiä nuotiopaikkoja tai käyttämällä erilaisia retkigrillejä. Perusgrillaajien lisäksi voimakkaasti kasvava ryhmä ovat erilaisiin grilleihin tai grillausmenetelmiin hurahtaneet ruoanlaittajat, joista monet grillaavat ympäri vuoden.

Makkara miehen tiellä pitää
Makkara pitää edelleen paikkaansa ylivoimaisesti suosituimpana grillattavana. Kesäkuukausina, toukokuusta elokuuhun Suomessa syödään 110 miljoonaa grillimakkaraa. Jos ne laitetaan peräkkäin, niin jono ulottuisi kymmenen kertaa Hangosta Utsjoelle. Suosituimpana grilliin sujahtaa niin sanottu laadukkaampi ja lihaisampi grillimakkara (64 % grillaajista) ilmenee HKScanin teettämästä, Crowstin toteuttamasta grillaustutkimuksesta, johon vastasi 800 henkilöä kesällä 2021.

– Artesaanimakkarailmiö käy kuumana. Käsintehdyt makkarat ja chef's special -grillimakkarat ovat monien suosikkeja. Kesäkaudelle tulevia uusia makuja odotetaankin aina innolla. Tämän kesän HK Maakarit® -uutuudessa maistuu valkosipulien ja pehmeän cheddarin yhdistelmä. Chef's special -uutuusmakkaran resepti on Akseli Herlevin käsialaa ja siinä maistuu tulinen tabasco. Raakamakkarauutuuden maun viimeistelee hienostunut tryffeli. Kananpojan uutuusgrillimakkaran makuna on savujuusto, kertoo HKScanin Suomen markkinointijohtaja Mikko Järvinen.

Kananpoika takamatkalta eturiviin
Grillaustrendeissä näkyvät samat ilmiöt kuin ruoanlaitossa muutenkin. Broilerista on tullut suosituinta grillattavaa lihaa, vaikka se on historiallisesti melko uusi herkku grilleissämme. Viimeiset 10–15 vuotta ovat olleet kananpojan grillaamisen voimakkaan kasvun aikaa. Suosion kasvu selittyy monilla eri asioilla.

– Olemme oppineet grillaamaan kananpoikaa ja yksi sen valteista on nopea kypsyminen. Kun broileri on itsessään niin miedon makuista, on sitä helppo maustaa. Siksi monet eri makumaailmat ovat lyöneet läpi paremmin kuin muissa lihatyypeissä. Kauppojen hyllyillä on paljon erilaisia kanavaihtoehtoja grilliin. Kuten esimerkiksi paistileikkeitä, varraspaloja, minuuttipihvejä, fileepihvejä, perhosleikattuja fileitä ja siipiä. Kesän uusia kanamakuja ovat muun muassa hedelmäinen guajillo- chili, grillattu sitruuna, hunaja-inkivääri ja karibian jerk, kertoo Järvinen.

Pekoni grillaustilaston kovin nousija
Yksi jo pitkään vallalla ollut grillaustrendi on se, että kaikkea voi grillata. Lihojen ja makkaroiden lisäksi vihannekset, grillijuustot, kalat, sienet ja jopa hedelmät ovat tuttuja grillisuosikkeja. Vartaat ovat oivallinen tapa yhdistää kasvikset, lihat ja makkarat.

– Varrastrendi näkyy kesätuotteissamme. Tämän kesän uutuuksina on valmiiksi maustetut kananpojan varraspalat sekä viljaporsaan varraspalat, joiden mukana on tuoremaustekastikkeet, jotka tuovat aasialaisen katugrillauksen klassiset maut kotigrilleihin. Vartaiden kasviksia ja lihoja kääritään monesti myös pekoniin. Pekonin käyttö grillaamisessa on kasvanut 17 %. Pekonihan tekee ruoasta kuin ruoasta aina pykälää parempaa, huomauttaa Mikko Järvinen.

Kokeile rohkeasti picanhaa tai ulkofileelankkua
Grillaajat valitsevat yhä enemmän pitkään kypsytettäviä lihoja, koska monen mielestä parasta herkkua tulee juuri haastavimmista ruhon osista. Keittiömestari ja ravintoloitsija Kari Aihisen ravintoloidenkin ruokalistoilta tuttuja herkkuja kannattaa rohkeasti kokeilla.

Kapen grillausvinkit kesään:
  • Veitsimureutettu picanha on naudan ulkopaistin kärki, joka on voimakkaan makuinen ja muuta ulkopaistia mureampi. Muista käyttää picanhan grillaamisessa lihalämpömittaria.
  • Viljaporsaan ulkofileestä tehty lankku-uutuus on veitsimureutettu, joka takaa murean lopputuloksen ja tuo lisää mausteista pintaa ja makua. Grillaa kohtalaisen kovalla lämmöllä noin 15 minuuttia muutaman kerran kääntäen. Tärkeää! Muista antaa lihan vetäytyä folion alla vielä noin 10 minuuttia.
  • Rakenna lopuksi herkullinen to share -pöytä ja kutsu koko perhe ja ystävät syömään. Yhdessä syöminen on parasta kesässä!

Ei pelkkää grillausta
Vaikka kesä on grillauksen kulta-aikaa, kaikki ruoanlaitto kesällä ei ole grillaamista. Mitä kuumempi ilma, sitä helpompaa ja kevyempää halutaan syödä. Valmisateriat ja valmiit salaatit ovat erityisen suosittuja kesällä.

Via-valmisruokasarjaan tulee kesäuutuuksina tuorebowlit. Bowl on kerroksittain pakattu ateria, jossa pohjana oleva riisi tai nuudeli sekä tofu, kana tai katkarapu lämmitetään, ja annos viimeistellään pakkauksen tuoreilla kasviksilla ja maustekastikkeella.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN