Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Mihin katosi ruotsalainen mies?


Ruotsalainen mies etsii itseään. Hän ei halua olla enää yhtä alistettu kuin talibaanit Afganistanissa tai 1990 luvulla päivänvalon nähnyt androgyyni. Ruotsalainen mies on lähtökuopissa etsimässä itseään. Yhtenä tekijänä miehisyyden katoamiselle pidetään asevelvollisuuden lakkauttamista. Eri puolille Ruotsia on syntynyt miesten omia yhdistyksiä, joissa mies saa olla mies.

Ruotsia pidetään maailman tasa-arvoisimpana maan, jossa tasa-arvotaistelu on ollut neljän vuosikymmenen ajan muita taisteluja tärkeämpi. Tässä taistelussa on mies menettänyt identiteettinsä. Samaan aikaan ovat naiset saaneet enemmän tilaa yhteiskunnassa. Äitiysloma ei ole enää äitiysloma vaan se on vanhempainloma, josta miehen/isän on lainmukaisesti pidettävä puolet.

– Ruotsalaisella miehellä on kovat paineet. Samanaikaisesti, kun hänen on oltava pehmoisä, tasa-arvoinen kumppani, on hänen oltava menestyvä supermies, sanoo Tukholman yliopiston tutkija Lars Jalmert. Hänen mukaansa Ruotsissa on menty liian pitkälle.

– Tuntuu, että poliitikot päättävät, kuinka paljon miehen on annettava naiselle rakkautta ja kuinka paljon on saatava takaisin. 1990 -luvulla syntyi uusi mies. Käsite "miehinen mies" sai väistyä ja tilalle tuli "androgyyninen mies" – tasa-arvoinen mies, joka laittaa perheen ja naisen tarpeet etusijalle. Unohdettiin vain miehen ja naisen geneettinen perintö. Asia josta ollaan eri mieltä. Ruotsalaisen miehen miehisyyteen on jäänyt leima. Ulospäin kaikki on näyttänyt hyvältä, mutta vain ulospäin. Ruotsalainen mies ei ole koskaan ostanut niin paljon seksuaalisia palveluja kuin niitä ostetaan tänään, vaikka ostaminen on laitonta. Kotirintaman arjessa toimii kaikki hyvin, mutta miehen ja naisen välinen intiimisuhde ei toimi. Miehet pitävät erilaisista asioista kuin naiset. Ruotsia pidetään homoseksuaalien paratiisina. Kuitenkin enemmistö miehistä on heteroseksuaaleja, jotka haluavat elää naisen kanssa. Miehet haluavat kantaa päävastuun perheestä. He haluavat myös olla hikisiä puita hakkaavia miehiä, jotka eivät aina tuoksu Rexonalle, sanoo Lars Jalmert.

Oikeudenmukainen tasa-arvo
Oikeudenmukaisessa tasa-arvossa otetaan huomioon biologiset seikat. Jo muinaiset roomalaiset tiesivät, että miehen ja naisen välillä vallitsee valtasuhde, jota ei voi lainmuutoksilla estää.

– Sukupuolien välillä täytyy olla ja on jännitteitä, jotka ovat luonnollisia. Ei miehen ja naisen välinen jännite tarkoita sitä, että mies haluaa alistaa naisen. Se, että ruotsalainen mies etsii itseään johtuu siitä, että kukaan ihminen, olipa hän kumpaa sukupuolta tahansa, ei voi kehittyä, jos luonnollinen kehitys estetään, sanoo Lars Jalmert.

Miestutkimus on kohtalaisen uusi käsite Ruotsissa. Tutkimus kuuluu genustutkimuksen piiriin, mutta tähän asti tutkimukset ovat pitkälle keskittyneet naisiin. Lars Jalmert analysoi miehisyyttä, miehistä psykologiaa sekä miehisyyttä osana kulttuuria ja historiaa.

– Yritän selvittää mikä on todella ruotsalaisen miehen identiteetti. Haluan löytää nostaa esille miehille tärkeitä asioita, jotka ovat monen kymmenen vuoden ajan olleet unohduksissa. Tässä voisi käyttää laivavertausta. Oli aika jolloin laivat oli puuta ja miehet rautaa – nyt on tilanne toisinpäin, nauraa Lars Jalmert.

Valkoisen taulun miehet
Vaikka ruotsalainen mies on menettänyt osan identiteetistään, niin oikeudentajuaan he eivät ole menettäneet. Ruotsin yhteiskunnan eräs häpeäkohta on naisiin kohdistuvan fyysisen ja psyykkisen väkivallan lisääntyminen. Ruotsalaiset miehet ovat yhtenä rintamana nousseet tätä vastaan. Kuudellekymmenelle eri paikkakunnalle pitkin Ruotsia on perustettu White Ribbon yhdistyksiä.

Alunperin White Ribbon on Kanadasta 1990 -luvulla alkunsa saanut kampanja. 1989 tappoi kanadalainen mies neljästoista Montrealin teknillisen korkeakoulun naisopiskelijaa.

– Tutkija Michael Kaufman ja kourallinen kanadalaisia miehiä olivat saaneet tarpeekseen naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Sama ilmiö on myös Ruotsissa. Meillä yhdistykset lähtivät käyntiin Uppsalan mielettömän "kunniamurhan" yhteydessä. Iranilainen nuori tyttö tapettiin, koska hän ei suostunut elämään muslimilakien mukaan. Valitettavasti toukokuun alussa sattui samanlainen "kunniamurha", sanoo Lars Jalmert.

Suojeluviettiä teiltä ei puutu?
– Sitä ei ole miehiltä puuttunut koskaan, mutta nyt se hyväksytään yhteiskunnan taholta. Näiden yhdistyksien kautta ovat miehet ryhtyneet puhumaan omasta kuvastaan. Yhdistyksistä on tullut monelle hyvin tärkeä osa arkipäivää. Tapaamisiin mennään mielellään. Miehet saavat olla miehiä. Alkuperäistä tarkoitusta naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamista ei ole unohdettu. Sen lopettamiseksi tehdään kaikki mitä tehtävissä on. Tosimiehet eivät lyö naisia. Paras on, että miehet saavat puhua omista rooleistaan, siitä mikä on heidän mielestään mennyt vikaan ja mitä voisimme yhdessä tehdä. Tuntuu ehkä hullunkuriselta, mutta suomalaisia miehiä pidetään – miehinä. Suomessa miehet uskaltavat mennä jahtiin ja keskenään kalalle. Ruotsissa metsästys on melkein ja olisikin ilman kuningasta, joka on kova jahtimies – kirosana, sanoo tutkija Lars Jalmert. Hän puhuu myös hengellisyydestä. Miehistä jotka etsivät hengellisyyttä.

– Monella on sellainen kuva, että ruotsalainen mies ei ole hengellinen vaan aika pinnallinen ilmiö. Mies on etsijä siinä missä nainenkin. Moni menisi mielellään puhumaan hengellisistä asioista asiantuntijan kanssa. Porras on korkea sillä moni haluaisi puhua näistä asioista miehen kanssa, sanoo Jalmert.

Tuleeko ruotsalainen mies takaisin?
– Kyllä tulee, se voi kestää muutaman vuoden. Tuleminen tapahtuisi ehkä hieman nopeammin, jos meillä olisi vielä pakollinen asevelvollisuus. Valitettavasti sekin on otettu miehiltä pois, lopettaa Lars Jalmert.

Maria Palo

Yhteistyössä
CMN