Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Ilmaherruus taivaan ylivoimaa
<empty> Keren Kayemeth LeIsrael katsoo tulevaisuuteen
<empty> Lähetyslentäjät ilmastotalkoissa
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Lähde pulppuaa Malhan rinteillä


Jo vuosia on suomalaisten Israel-kävijöiden turvasatamana ollut Majatalo Lähde. Runsas vuosi sitten Lähde muutti Latrunista Jerusalemiin eli on nyt vain 45 minuutin ajomatkan päässä Ben Gurionin lentokentästä.

Työskennellessään Israelissa 1990-luvun puolivälissä Jarmo Pakarinen tutustui Jerusalemissa toimivaan Benjamin Turkiaan. Israelissa asuva raamatunopettaja ja tutkija herätti kirjoituksillaan ja opetuksillaan Pakarisen ajattelemaan Raamatun tekstejä erilaisessa valossa, nimenomaan Israelin maaperästä ja sukujuurista katsoen.

– Varsinkin opetus Israelin sukukunnista herätti mielenkiintoni, kun ymmärsin, ettei Israel ollutkaan pelkkä Juudan heimo eli juutalaiset, vaan paljon enemmän, Pakarinen muistelee.

Samoihin aikoihin hän tutustui Markus ja Seija Aitto-ojaan, jotka olivat saaneet sydämelleen muuttaa Israeliin 1990-luvulla. Aitto-ojat majoittivat matkailijoita omassa asunnossaan, ja siitä käynnistyi Keidas-majatalotyö. Benjamin Turkia piti suomalaisille raamattupiiriä aluksi pitkään Israelissa asuneen Esko Nykäsen luona, mutta Keidas-majatalotyön alettua kokoukset siirtyivät Aitto-ojien tiloihin.

Käsky Ylhäältä
Vuonna 2010 Jarmo Pakarinen istui toimistossaan Turussa, kun hän kuuli selvästi Pyhän Hengen sanovan: ”Nyt lähdet Israeliin.”

– Luin siinä jotain kauppakirjaa, ja kehotus tuli niin kaiken ulkopuolelta, että hätkähdin oikein kunnolla ja tajusin sen olevan Jumalalta, hän kertoo.

Pakarinen soitti tapahtuneesta vaimolleen, joka kannusti miestään toimimaan ohjeen mukaan.

Seuraava ongelma oli majoitus, joten hän otti yhteyttä Seija Aitto-ojaan, joka lupasi yösijan Keitaalta.

– Ei minulla ollut hajuakaan, miksi minun piti matkustaa Israeliin, mutta ajattelin, että kyllä se Herra näyttää varmaankin, mitä on tarkoitus tehdä, Jarmo Pakarinen naurahtaa.

Saavuttuaan Keitaalle hänelle kävi selväksi, että Seija ja Markus olivat lopettelemassa Keitaan toimintaa ja siirtymässä Suomessa.

– Koin silloin vahvasti, että toiminnan pitää jatkua. Talossa jossa Keidas toimi ei voinut enää jatkaa, joten kehotin Seijaa laittamaan lehteen ilmoituksen, että vuokrataan talo. Lupasin palata kahden viikon kuluttua. Päätimme katsoa, mitä Herra tekee.

Kun Pakarinen Suomeen palattuaan soitti Seija Aitto-ojalle, tämä kertoi ainoastaan yhden talotarjouksen tulleen. Jarmo Pakarinen matkusti kuitenkin pian Israeliin ja he lähtivät katsomaan sitä taloa.

– Upea taloa, uima-allas pihalla jne. Aivan täydellinen meidän tarpeisiimme. Ja kun menimme pidemmälle puutarhaan, huomasimme puskassa Suomen lipun. Niin löytyi ensimmäinen Majatalo Lähde. Ja taustaorganisaatioksi perustimme Lähdeystävät ry, joka toimii Suomesta käsin.

Pakarinen organisoi toiminnan uudelleen samalla kun Aitto-ojat valmistautuivat vetäytymään Suomeen eläkkeelle. Seija Aitto-oja jäi kuitenkin vielä mukaan toimintaan Lähdeystävät ry:n hallitukseen.

– Oli ihmeellistä, miten Jumala toi minut tänne – ja miksi Hän toi minut, on käsittääkseni se, että hengellinen työ jatkuisi täällä. Tämä ei todellakaan ole mitään businessta, vaan toiminta hoidetaan täysin vapaaehtoisvoimin, jotta kulut saadaan katettua. Kiitos Herralle, kaikesta on selvitty. Tarkoitus ei olekaan tehdä tästä liiketoimintaa, vaan tavoite on, että suomalaiset uskovaiset saavat majoitusta edelliseen hintaan, ja että täällä olisi siunattu ilmapiiri, Jarmo Pakarinen selvittää.

Kristittyjen yhteyttä
Jarmo Pakarinen kertoo itsellään olevan näkynä tähän työhön Sakarja 12:n lause, että Daavidin suku on oleva kuin jumalolento Juudan kansan keskellä eli siis lopun aikana.

– Minulle se kuvaa sitä, että Daavidin suku olemme me uskovat, ja kun sanotaan että kuin jumalolento, ne ovat uudestisyntyneitä, Pyhälle Hengelle täytettyjä, Jumalan kirkkautta loistavia ihmisiä, jotka tulevat tähän maahan. Miten muuten voisi Jumala kohdata näitä ihmisiä kuin oman itsensä kautta eli Hänen ruumiinsa kautta eli uskovien kautta. Näen, että kaikki tänne tulevat uskovat voivat olla Jumalan käytössä. Vaikka vain tuomalla sen oman Pyhän Hengen läsnäolonsa tänne ja rukoilevmalla tämän kansan puolesta. Monia Jumala myös käyttää täällä toimimiseen.

Toivoisin, että Israelin matka voisi olla muutakin kuin vain perinteisten turistikohteiden katsomista. Että se olisi sellaista yhteyttä Israelissa. Koska Israel mm. kokoaa kaikki seurakunnat, Israel yhdistää seurakunnat. Täällä ei ole kuin veljiä ja sisaria.

Aluksi Majatalo Lähde toimi Mevaseret Zionissa, mutta kun talon omistanut perhe muutti takaisin, jouduttiin etsimään uutta paikkaa. Kun uutta taloa rukoiltiin, Herra näytti Pakariselle ilmestyksessä ylhäisen arabinaisen.

– Netissä löytyi edullinen paikka Neve Shalomissa, Latrunissa, ja kun menin katsomaan paikkaa, vastassa oli tuo ilmestykseni arabinainen…, Jarmo Pakarinen hymyilee.

Kokoustoiminta tärkeää
Siellä kului nelisen vuotta, mutta kun omistajat halusivat myydä talon, jouduttiin jälleen etsimään uutta paikkaa.

– Itse en ollut koskaan tuntenut vetoa tänne Jerusalemiin – kaikki tulevat tänne, mutta ajattelin, että mennään minne Pyhä Henki johtaa. Ja täällä sitä ollaan oltu nyt runsas vuosi Jerusalemissa.

Nykyisen paikan löytyminen Malhan alueelta on taas todellinen ihme. 3-kerroksinen talo on kuin Lähteelle tehty. 10 huonetta, kokoustila, aamupalatila jne.

– Se että asiat sujuvat täällä, ei ole suinkaan itsestään selvää, sen voin vakuuttaa 30 vuoden kokemuksella. Mutta kun Jumala ottaa asiat hoitoonsa, ne myös sujuvat hyvin, Pakarinen lausuu.

Nykyään Benjamin Turkian suosittu raamattupiiri kokoontuu tiistai-iltaisin Majatalo Lähteellä.  Raamattupiiriin kokoontuu lähialueella asuvia suomalaisia, ja se on avoin majatalossa majoittuville ja muille matkailijoille. Parhaimmillaan paikalla on kolmisenkymmentä suomalaista.
Majoituskapasiteettia on parillekymmenelle hengelle ja huoneita löytyy 4-hengen keittiönurkkauksella varustetusta huoneesta 3-hengen sviittiin ja 2-hengen huoneisiin.

Pääsiäinen ja Lehtimajajuhlan aika syksyllä ovat kiireisimpiä, mutta esimerkiksi joulu-tammikuu puolestaan hiljaisinta aikaa.

Kibbutz-henkeä tarvitaan
Tyypillinen asiakas Lähteellä on aktiivikristitty, Israelin ystävä. Ja valtaosa on käynyt Israelissa useammankin kerran.

Vapaaehtoistyöntekijöistä puolestaan osa on ollut Lähteellä useita kertoja, osa vain kerran. Kaikille kuulemma tulee yllätyksenä, kuinka valtavasti työtä on isännän/emännän roolissa.

– Jos tulee vapaaehtoistöihin ja aikoo samalla lomailla, se ei onnistu, Pakarinen varoittaa.

Tarvitaan enemmänkin ns. kibbutz-henkeä. Aamupalan valmistamisen lisäksi on vastattava jatkuvasti tuleviin kyselyihin ja järjesteltävä varauksia.

Ihmisiä tulee ja menee, ja jokainen pitää huomioida. Lisäksi valtaosa tulijoista tulee yöllä, jolloin heitä on oltava vastassa ja avaamassa ovia jne. Kyytien järjestäminen on oma lukunsa. Parhaiten homma toimii, kun on kohtalaisen kokoinen ryhmä majoittumassa. Ääripää on tietenkin tilanne, jossa jokainen asukas on tullut itsekseen ja haluaa myös liikkuakin itsekseen.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN

aitoavioliitto