Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Jerusalemin kaduilla – juosten evankeliumin puolesta!


On olemassa paikka, joka on erityisessä asemassa koko maailmassa, ja josta kirjoitetaan sekä kuvaillaan merkittävällä tavalla niin historiassa, nykyajassa kuin myös tulevassa maailman ajassa. Ja tämä paikka on Jerusalem, joka on erityisessä asemassa myös Jumalan silmissä.

Pyhä Raamattu kertoo kaupungista monissa kohdin ja täällä ikäänkuin maailman keskipisteessä olen saanut viime vuosina usein vierailla ja myös kokeilla omia rajoja liikunnallisen haasteen muodossa juoksemalla – Jerusalem maratonin.

Joitakin vuosia sitten löysin internetistä videon, joka herätti itseni tuntemukseen, että tuonne haluan lähteä. Israelilainen maratonjuoksija kuvasi tunnelmiaan juoksun jälkeen videolla ja sai minutkin innostumaan asiasta. Vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa ilmoittauduin ensimmäiselle Jerusalem-maraton tapahtumalleni, joka olisi 13.3.2015 ja aloitin valmistautumisen juoksuun. Tästä alkoikin projekti, joka edelleen jatkuu...

Liikunnallista lähetystyötä
Omalla sydämelläni on vahva raamatullinen näky, joka sisältää evankeliumin sanoman viemisen juutalaisille. Uskoontuloni vuonna 1986 ankkuroituu jakeeseen Joh. 5:24 sanomasta, jossa ajatus ”kuolemasta elämään” on olennainen. Samainen ajatus ”kuolemasta elämään” sisältyy hengelliseen näkyyni siinä, miksi haluan olla vaikuttamassa juutalaisiin kohdennetussa lähetystyössä, ja se löytyy Roomalaiskirjeestä, luku 11:12-15. Aivan olennainen asia ihmisen ja Jumala yhteydessä on uudestisyntyminen, tätä totuutta Raamattu ei meiltä halua salata. Ja onkin käynyt niin, että oma hengellinen näkyni on ikäänkuin laajentunut liikunnallisestikin toteutuvaksi, joka ilmenee tässä artikkelissani. Voiko liikunnallisesti tehdä lähetystyötä ja peräti juutalaistyötä? – kyllä voi, vaikka Raamattu sanookin Timoteuskirjeessä, että ruumiinharjoittamisesta on hyötyä vain vähän, mutta kuitenkin siis ON. Kristillisen uskomme juurien yhteys juutalaisiin on olennainen, kun tutkimme Raamatun punaista lankaa ja sen evankeliumin ydintä.

Blogi käynnistyy
Aloitin valmistelut ensimmäisen Jerusalem maratoniin vuodenvaihteessa 2014-2015, olinhan elämäni ensimmäisen maratonin vuoden 1989 jälkeen kokenut monia maratoneja tässä välillä, ja tiesin miten edetä ja mitä tuleman pitää. Samalla ”jostain syystä” sain ajatuksen, että voisin pitää eräänlaista liikuntablogia valmistautuessani. Niinpä tammikuun 2015 alussa blogin pitäminen alkoi ja samalla kirjoittelun lomaan liittyi mukaan myös hengellinen näkökanta – siitä mitä Israel on ja mitä juutalaisten kautta olemme saaneet. Halusin liittää blogiini niin liikunnallisia kokemuksia kuin myös näkemyksiä jakeiden muodossa suoraan Raamatusta. Tutkin suomalaisten seurakuntien nettisivuja ja huomasin, että hyvin vähän on esillä Israel-asia, siis se johon kiinnittyy uskomme juuret monella eri tasolla. Tässä oli siis yksi vaikutin blogin kirjoittamiselle. Blogin päivittämisen alkuvaiheesta alkaen kerroin kuvin ja sanoin kuinka tapahtumaan valmistautuminen etenee, otin esille erilaisia hengellisen työn toimijoita Israel-työn osa-alueella, ketään erityisesti korostamatta. Oletan että jokaiselle järjestöllä on sydämellä tehdä hyvää Israelille ja juutalaisille, joka taas puolestaan edesauttaa, että Israel-työstä hyötyy koko maailma. Niinhän edellinen Roomalaiskirjeen jakeiden kohta todistaa, näin ymmärrän. Liikunnallisesti etenin talvella 2014-2015 kaksi ja puoli kuukautta harjoitellen todeten samalla, kuinka haastavaa talvinen juoksuharjoittelu on. Päädyin ottamaan mukaan myös maastohiihtotreeniä. Ruumiillisen harjoittelun ja blogikirjoittelun lomassa usein rukoilin valmistautumiseni ja blogiin kirjoittamieni asioiden puolesta, etenkin aktiivisten järjestöjen ja vaikuttajien puolesta. Näin valmistautuminen eteni positiivisin ja odottavien tunnelmien vallitessa kohti tapahtumaa.

Euro ja kilometri
Ensimmäinen kokemus Jerusalemin kaduilla koitti sitten maaliskuussa 2015. Aikamoinen se olikin, sillä edellisen illan tankkausaterian epäonnistuminen johti itse juoksun aikana moneen ”uloskäyntiin”, toki loppusuoran ja maalin saavutin hieman alle 5 tunnissa.

Ensimmäisen Jerusalem-maratonin raskaat kokemukset eivät lannistaneet, vaan 2016 ja 2017 koin uudelleen täysmatkan haasteet, ovathan korkeuserot ja täysmatkan reitti kaupungissa todella vaativat. Jerusalemin kukkulat uuvuttavat taivaltajaa taatusti, vaikka samalla hienot näköalat antavat extra-tunnetta matkan tekoon. Vuosien 2016 ja 2017 tapahtumaan valmistautuessa olin maraton-projektillani tukemassa myös juutalaistyötä taloudellisesti omilla juoksu- ja hiihtokilometreilläni. Päätin edetä harjoittelukuukausina joka treenikerta euro/kilometri -syklillä (1 km = 1 euro), ja sain taloudellisesti omaperäisellä tavalla olla mukana juutalaisten auttamisessa myös tällä tavalla. Tämä pieni ”taloudellinen satsaus” projektissani meni perille suomalaisen lähetystyön järjestön kautta.

Erilainen Jerusalem-vierailu
Vuoden 2015 juoksun loppukilometreillä sain tutustua paikalliseen Daniin, joka oli muuttanut Israeliin Ukrainasta joitakin vuosia sitten. Hän pyysikin juoksun jälkeen sähköpostiviestissä minua kotiinsa kylään ja päivälliselle syömään, mutta 2015 tapahtuman yhteydessä se ei onnistunut. Tapahtumissa tavoitteeni on ollutkin lähestyä paikallisia ihmisiä. Ja niinpä Danin luo pääsin vuonna 2016 ja 2017, sain vierailla kahteen kertaan hänen kodissaan sekä tavata hänen vaimonsa. Näissä vierailuiden keskusteluissa tuli esiin tietysti kotimaani ja kotikaupunkini Oulun erityspiirteet sekä oma elämän vakaumukseni. Tietysti valaisin Raamatun ja Israelin yhteydestä, sekulaarijuutalaisina he ymmärrettävästi ihmettelivät näkemyksiäni. Sain kertoa siitä, mitä sydämessäni on Israelia sekä juutalaista kansaa kohtaan, kuinka Raamattu kertoo juutalaisesta Jeesuksesta ja hänen merkityksestään. Kristittyjen rakkauden yhteys maahan ja kansaan ei voi olla vaikuttamatta tällaisissa keskusteluissa ja luomassa positiivista ilmapiiriä, näin myös koin Danin ja vaimon luona käydessäni. Liikunnallisesti aktiivinen toiminta voi johtaa myös hengellisiin ja evankeliumin suomiin mahdollisuuksiin.

Jerusalemin täysmaratonin juoksureitti avartaa lisänäkymiä siitä, mistä myös Raamattu kertoo. Niin vanhan testamentin kuin Uuden testamentin sisältökin avautuu kaupungissa monissa paikoissa, voi kokea olevansa ikäänkuin sisällä Raamatun kertomuksissa. Uskon, että tuhannet kristityt eri maista osallistuvat tapahtumaan samasta syystä kuin itsekin. On hieman erilainen tunne nähdä kaupunki, kun se on täysin liikenteestä ja melusta vapaa. Juoksemalla katuja ja kukkuloita pitkin, joilla on historian saatossa nähty monenlaisia tapahtumia, antanee perspektiiviä toisenlaiseen Jerusalem-vierailuun. Raamattu kertoo, kuinka Jeesus itki Jerusalemin tähden, niin merkityksellinen ja rakas tämä kaupunki sekä sen ihmiset hänelle olivat.

Luukas 19:41-42: ”Ja kun hän tuli lähemmäksi ja näki kaupungin, itki hän sitä ja sanoi: ”Jospa tietäisit sinäkin tänä päivänä, mikä rauhaasi sopii! Mutta nyt se on sinun silmiltäsi salattu.”

Juutalaiselle kansalle Jeesuksen sanat ovat edelleen ”peitossa” ja sen vuoksi on syytä muistaa Taivaallisen Isän edessä asiaa. Juoksutapahtuman aikana varmasti monet ajattelevat tätäkin ja rukoilevat peiton poistumista, ja sitä että ymmärrys Jeesuksesta, Golgatasta sekä evankeliumin ihmeestä leviäisi niin tässä kaupungissa kuin koko Israelissa.

Etiopialais-suomalaista yhteistyötä
Vuoden 2018 tapahtumaan sitten liittyikin jotain uutta ja erityistä. Sain ensinnäkin mahdollisuuden osallistua lehdistötilaisuuteen Jerusalemissa, joka oli tapahtumaa edeltävänä päivänä. Tapahtuma järjestettiin First Station -nimisessä paikassa, on nimensä mukaan juna-asema entisaikaiseen rautatie-liikenteeseen liittyen. Tänä päivänä kyseinen asema ei ole enää aktiivikäytössä vaan sisältää monenlaisia pieniä liikkeitä, kahviloita ja ravintoloita.

Täällä sain kohdata etiopialaisen urheilun huippunimen, Hailie Gebreselassien. Hän oli huippuvuosina 1990-luvulla olympiavoittaja ja maailmanmestari. Hänet oli kutsuttu vuoden 2018 Jerusalemin maraton-tapahtumaan pr-mieheksi, ja se varmaan oli onnistunut veto. Olihan tänä vuonna paikalla ennätysmäärä ihmisiä, 35 000 osallistujaa noin 70 eri maasta. Pressitilaisuudessa Hailie nosti esiin maraton-juoksussa mukana olevia afrikkalaisia ja kertoi olevansa Israelissa ensimmäistä kertaa. Pressitilaisuudessa Jerusalemin pormestari esitteli Gebreselassielle ja kuulijajoukolle kattoterassilta Jerusalemin merkittäviä kohteita ja toi omassa puheessaan esille sen, kuinka turistien määrä on vahvassa kasvussa. Tämä näkyy katukuvassa monien uusien hotellien rakentamisena. Nir Barkat tähdensi, kuinka turvallinen kaupunki on turisteille, ja sen kyllä voi paikan päällä havaita.

Sain jututtaa etiopialaista urheilun huippunimeä ja kertoa mistä itse olen. Hän ottikin erään suomalaisnimen heti esiin ja kertoi lääkäristä, joka hänen jalkansa operoi Turussa. Aki Hintsa auttoi Hailea vuonna 2004 ja onhan Hintsa tullut tunnetuksi myös urheilumaailmassa muutenkin. Formula 1 on laji, jossa Hintsa teki yhteistyötä monen huippukuskin kanssa. Aki Hintsa piti eläessään esillä uskoaan ja Jeesus-yhteyttään, joka sai aikaan arvostusta urheilupiireissä. Onpa Hintsa ollut myös 1980-luvulla lähetyslääkärinä ja juuri Etiopiassa. Vakavan sairauden uuvuttamana hän sai taivaskutsun viime vuonna, hän on siellä, joka onkin meidän uskovien suurin voittopalkinto. Sitä ei voi tietenkään verrata mitenkään Jerusalem-maratonin antamiin tuntemuksiin.

Sinivalkoiset kansakunnat
Habakukin kirjan 2. luvussa on ajatus, joka on eräs evankeliumin työn kiinnekohta kohdallani. ”Kirjoita näky ja piirrä selvästi tauluihin, niin että sen voi juostessa lukea”. Sillä näky odottaa vielä aikaansa, mutta se rientää määränsä päähän, eikä se petä. Jos se viipyy, odota sitä; sillä varmasti se toteutuu, eikä se myöhästy.”

On viisasta tehdä oma kutsumus myös varmaksi, odota että toimit oikealla ajalla ja valmistaudu siihen missä Herra haluaa sinua käyttää. Ja Hän varmasti haluaa sinua käyttää!

Tämän vuoden maraton-tapahtumassa halusin kokea juoksun myös toisenlaisesta näkövinkkelistä, niinpä valitsin puolikkaan maratonin. Ja tämä oli vallan erinomainen valinta ja kyseisen Habakuk-näyn mukainen.

Puolikas reitti kulkee hieman poiketen täysmatkasta, joita olin jo kolme kertaa kokenut. Samaiselta Sacher Parkin läheisyydessä olevalta lähtöalueelta pormestari Nir Barkat laukaisi tuhannet juoksijat liikkeelle, ja neljäs Jerusalemin kaduilla koettu juoksuni alkoi. Reitin noin 7 km:n kohdalla pääsin keskusteluun juutalaismiehen kanssa.

Paz-niminen mies halusi tehdä tuttavuutta kanssani ja saimme edetä yhdessä matkaa taittaen. Esittelyjen ja alkutunnustelujen jälkeen kerroin omista juoksukokemuksistani, lukuisista maratoneista ja kuinka myös täällä Jerusalemissa olin jo käynyt ennenkin. Hänelle näin pitkä juoksumatka oli ensimmäinen ja hän etenikin varovaisesti tunnustelen kehon tuntemuksiaan. Välillä hän kehotti minua etenemään lujempaa, ajatellen että hänen hidas vauhtinsa pidättelisi minua. Kuitenkin totesin, ettei loppuaika ole itselleni tärkein vaan se, että saan kokea yhteyttä paikallisiin ihmisiin näin urheilun lomassa.

Välillä Paz totesi, että pääseeköhän hän maaliin (oli hänelle ensimmäinen puolimaraton) ja kovasti kannustin vain jatkamaan, halusin vierellä tsempata häntä onnistumiseen. Juoksun edetessä kerroin omasta YK-komennus kokemuksesta Golanilla 1990-1991 (lääkintämies) ja monista Israel-vierailuistani sen jälkeen. Kerroin kuinka ymmärrän Israelin olemassaolon taistelun Lähi-idän keskiössä ja siitä, kuinka nyky-Israel on todellinen teknologian ihme monella yhteiskunnan alueella, myös maailmanlaajuisesti. Toki Paz nämä tiesi, mutta halusin nostaa juutalaista maata ja tietämystä yhteiseen puheenaiheeseemme. Kerroin omasta liikuntablogista netissä ja sen tarkoituksesta. Tässä vaiheessa kysyinkin, että saanko laittaa blogiin keskustelustamme kuvien kera ja tähän uusi ystäväni antoi luvan.

Osoittautui, että Paz perheineen ovat suuria Suomi-ystäviä, perheen äiti on ollut työssä mm. Helsingissä. Eipä paremmin olisi matka voinut taittua, Suomi-ystävä ja Israel-ystävä loivat yhteistä ystävyyttä juoksun aikana Jerusalemin kaduilla, ikäänkuin ”sinivalkoiset kansakunnat” liittyivät yhä voimakkaammin toisiinsa. Loppusuoralle viimein saapuessamme hän kertoi, kuinka perhe on häntä vastassa. Siinä kohta vaimo ja kolme lasta olivatkin ja juoksuystäväni esitteli minut perheelleen. Jälkeenpäin sain tietää, että Paz-ystäväni oli kommentoinut omalla facebook-sivullaan tapaamistaan suomalaisen kanssa. Hän oli etsinyt blogi-sivuston jakaen kirjoituksiani israelilaisystävilleen, olinhan kirjoittanut sinne myös englannin kielellä. Enpä itse olisi osannut kuvitella, että pääsen kohtaamisellamme esiin hepreankieliseen maailmaan. Ilmeisesti keskustelumme sai hänet luottamaan vieraaseen suomalaiseen, ja olinhan loppuajan sijaan arvostanut enemmän yhteistä kokemusta kuin ns. teknistä aikasuoritusta. Näin myös evankelioiva nettikirjoitukseni on saavuttanut juutalaisia lukijoita, ei varmaan huono asia ja johtakoon Jumala oikeita lukijoita sinne edelleen.

Jospa tässä olisi oppia myös elämän monelle osa-alueelle; on syytä huomioida kanssakulkijoita, älä kulje eteenpäin laput silmillä, kuuntele, tee havaintoja, tarkkaile, ja avaa sydämesi asialle josta saat kiitoksen ystävyyden myötä. Varmasti Taivaan Isä tulee myös silloin läheisesti mukaan. Näin sain kokea vuoden 2018 tapahtumassa.

Jumala hoitaa lopputyön
Uuden testamentin puolella 1. Kor 3:6-11 kertoo, miten Jumalan työ etenee ja kuinka Hän on työnsä täyttäjä ja missä perustus lepää.

”Minä istutin, Apollos kasteli, mutta Jumala on antanut kasvun. Niin ei siis istuttaja ole mitään, eikä kastelijakaan, vaan Jumala, joka kasvun antaa. Mutta istuttaja ja kastelija ovat yhtä; kuitenkin on kumpikin saava oman palkkansa oman työnsä mukaan. Sillä me olemme Jumalan työtovereita; te olette Jumalan viljelysmaa, olette Jumalan rakennus. Sen Jumalan armon mukaan, joka on minulle annettu, minä olen taitavan rakentajan tavoin pannut perustuksen, ja toinen sille rakentaa, mutta katsokoon kukin, kuinka hän sille rakentaa. Sillä muuta perustusta ei kukaan voi panna, kuin mikä pantu on, ja se on Jeesus Kristus.”

Voimme olla omalla persoonallamme ja harrastuksenkin kautta hänen käytössään, on hyvä antautua työyhteyteen Hänen järjestämällä tavalla ja aikataululla. Olla valmiina kertomaan Herrastamme silloin, kun tilaisuus tulee, se on meidän olennainen tehtävämme. Jumala hoitaa lopputyön, siis sen tärkeimmän – pelastuksen.

Näillä neljällä Jerusalem-maraton matkallani olen saanut kokea hienoja hetkiä, onnistumisia, toki myös taisteluja ja epäonnistumisia. Ne kaikki kuuluvat myös maratoonarin matkan taivaltamiseen, sinnikäs määrätietoinen taivallus on samankaltaista kuin mistä Raamattu puhuu, kun on esillä ”Voittopalkinto”.

1.KOR 9: 23-27: ”Mutta kaiken minä teen evankeliumin tähden, että minäkin tulisin siitä osalliseksi. Ettekö tiedä, että jotka kilparadalla juoksevat, ne tosin kaikki juoksevat, mutta yksi saa voittopalkinnon? Juoskaa niin kuin hän, että sen saavuttaisitte. Mutta jokainen kilpailija noudattaa itsensähillitsemistä kaikessa; he saadakseen vain katoavaisen seppeleen, mutta me katoamattoman. Minä en siis juokse umpimähkään, en taistele niin kuin ilmaan hosuen, vaan minä kuritan ruumistani ja masennan sitä, etten minä, joka muille saarnaan, itse ehkä joutuisi hyljättäväksi.”

Maratonin maalissa saat itsellesi sen, jota tavoittelit, olet voittaja, selviytyjä ja mitalikin ripustetaan kaulaan. Onnen tunne on hieno. Näin on myös varmaa, kun saamme nähdä lopullisesti perillä ”voittopalkinnon” eli Jeesuksen, pääsemme hänen yhteydessä kultakaupunkiin, ikuiseen Jerusalemiin. Kaupungin kaduilla koetut hetket erilaisten historiallisten ja raamatullisten näköalojen kautta ovat todella hienot, näet juoksun aikana kaupungin moniulotteisuuden ja kun tietää mitä siellä on tuhansien vuosien aikana tapahtunut ja tulee vielä tapahtumaan niin voi todella onnitella saadessaan omistaa myös sydämessään asian, josta Vanha testamentti kertoo Ps 137:5-6: ”Jos minä unhotan sinut, Jerusalem, niin unhota sinä minun oikea käteni. Tarttukoon kieleni suuni lakeen, ellen minä sinua muista, ellen pidä Jerusalemia ylimpänä ilonani.”

Ensi vuonna Jerusalemissa
Ylin ilo on olla Jumalaa lähellä. Sanassa kerrotaan kuinka Jumala on valinnut Jerusalemin nimensä asuinsijaksi (2. Aik. 6:6), on ihana tiedostaa, että olet Taivaallisen Isän asialla kun ymmärrät Jerusalemin merkityksen. On hyvä seisoa Raamatun totuuden takana, rukoilla rauhaa Jerusalemille ja taistella rukousten kautta sitä vastaan mitä maailma ja tänä päivänä vallankin länsimaat ja niiden media edustavat. Jeesus tulee takaisin Öljymäelle, Scopus-vuoren kohteeseen, joka näkyy myös hyvin maratoonareille. Tämä on vain yksi osa reitin merkityksellisiä näkymiä, ne muut voit itse kokea osallistumalla seuraavalle Jerusalem maraton tapahtumalle. Tapahtumassa on matkoja 1,5 km alkaen aina täysmaratoniin 42,2 km ja ei siellä ole pakko juosta, voi myös kävellä. Siispä lopuksi harkintaan sinulle lukijani suomalaisen matkajärjestäjän Caleb Toursin suunnittelema vuoden 2019 Jerusalemin maraton-matka. Voinee sanoa, että maaliskuinen maraton-tapahtuma on varsinainen kansojen festivaali, jossa eri maanosien ihmiset ympäri maailmaa kohtaavat liikunnallisen ilmapiirin yhteishengessä. Aktiivijuoksijoiden, harrastajien, sekä perheiden ja eri-ikäisten ihmisten yhdessäoloa on ihailtavaa seurata paikan päällä, olla itse siinä keskiössä mukana. Tervetuloa mukaan hienoon tunnelmaa Jerusalemiin, rukoilemaan liikunnan lomassa kaikkien maailman ihmisten parhaaksi; rukoilemalla rauhaa Jerusalemille!

Nähdäänkö yhdessä ”ensi vuonna Jerusalemissa”?

Vesa Liljamo


Yhteistyössä
CMN