Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Envision konferenssi Jerusalemissa


ICEJ (International Christian Embassy Jerusalem) järjestää vuosittain Jerusalemissa kansainvälisen johtajuusseminaarin pastoreille ja hengellisen työn johtajille.

Tänä vuonna viikon pituinen Envision järjestettiin hotelli Yehudassa tammikuun 22.-25. Paikalle oli saapunut 146 osanottajaa kaikkiaan 26 eri maasta. Suomalainen delegaatio oli varsin merkittävä, peräti 14 henkeä eli 10 % konferenssin kokonaismäärästä.

Eniten oli saapunut osanottajia USA:sta (38 kpl) ja toiseksi eniten Saksasta (27 kpl) eli suomalaiset veivät hienosti kolmannen sijan tässä kansojen kisassa. Tanskalaisia ja norjalaisia oli kummastakin maasta 7 henkeä, mutta yllättäen paikalla ei ollut yhtään ruotsalaista.

Meitä suomalaisia oli muutama eteläisemmästä Suomesta, mutta valtaosa oli tullut lähinnä ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta. Useista uteluistani huolimatta – suomenkielellä kylläkin – en saanut selville, mikä oli kirvoittanut juuri ruotsinkielisiä lähtemään Jerusalemiin, sillä kyseessä ei ollut mikään järjestetty ryhmämatka, vaan jokainen oli hoitanut omat matkajärjestelynsä.

Konferenssiin osallistui niin kristittyjä, messiaanisia juutalaisia kuin arabikristittyjäkin. Erilaisista taustoista huolimatta löytyi osanottajille yhteinen sävel konferenssin alkuhetkistä lähtien.

Opetusta Raamatusta
Steve Carpenterin ja Vesna Bühlerin vetämien ylistyshetkien käynnistämien aamuosuuksien jälkeen konferenssissa oli opetusta Raamatusta ja sen sanomasta Israelin kansalle.

Mutta konferenssi ei ollut pelkkää Sanan lukua, vaan erilaisissa panelikeskusteluissa saimme tietää kristillisen seurakunnan kasvusta ja toisaalta sen vaikutuksesta Israelin yhteiskuntaan. Joku puhujista huomautti pilke silmäkulmassa, että koska israelilainen yhteiskunta on viime vuosina tullut hyvin suvaitsevaksi, tänä päivänä myös kristittyjä ja messiaanisia juutalaisia suvaitaan siinä missä gay-yhteisöjäkin…

Uusi sukupolvi nousee
Israelissa on tänä päivänä pyöreästi 8 miljoonaa asukasta, joista noin miljoona muslimia, loput juutalaisia. Messiaanisia juutalaisia on arviolta 50 000.

Vaikka messiaanisia juutalaisia suvaitaan, ei heillä ole samaa asemaa yhteiskunnassa kuin ortodoksijuutalaisilla. Esimerkiksi messiaaniset seurakunnat joutuvat maksamaan korkeampia vuokria kuin perinteiset seurakunnat jne.

Huolestuttavaa on, että messiaaniset juutalaisnuoret saattavat menettää uskonsa varusmiespalveluksensa aikana, kun ympäristön paineet käyvät liian voimakkaiksi eikä vertaistukea löydy.

Uusi sukupolvi on kuitenkin astumassa esiin, joten tilanne eri uskontokuntien välillä tulee varmasti muuttumaan jo lähitulevaisuudessa.

God is love
Tämänvuotisessa konferenssissa kuultiin myös ajankohtainen raportti Iranin, Irakin ja Syyrian kristittyjen tilanteesta.

Panelistit totesivat ISISin vaikutuksen olleen jopa positiivinen evankelioinnin kannalta. Mitä enemmän ISIS on kohdistanut raakuuksia muslimiväestöön, sitä suuremmaksi näiden kiinnostus Jeesusta kohtaan on tullut.

Useimmiten keskustelut muslimien kanssa aloitetaan Matt. 5:n opetuksella. Mutta ensimmäiseksi joudutaan usein tekemään selväksi, että Jumala on rakkaus -lauseessa ei ole kysymys seksistä.

Evankeliointi tapahtuu muslimien keskuudessa kiihtyvällä tahdilla varsinkin somen ja internetin välityksellä. Näin kristityksi kääntynyt voi kasvaa turvallisesti uskossaan. Tunnettuahan on, että kääntyneitä ei suvaita muslimiyhteisössä vaan edessä on yleensä tappotuomio.

Meidän tukemme tärkeää
Meillä oli myös mahdollisuus keskustella Knessetin edustajien kanssa.

Ehkä vaikuttavin kohtaaminen oli rabbi Yehuda Glickin kanssa. Hän ei mielipiteitään säästele, josta syystä hän varmaan saikin muutama vuosi sitten pari luotia vain millin päähän sydämestään.

Niin Glick kuin muutkin tapaamamme kansanedustajat painottivat, kuinka tärkeitä Israelin lähettiläitä me Israelia rakastavat ulkomaalaiset olemme. Vain meidän välityksellämme saadaan maailmalle oikeaa tietoa Lähi-idän tilanteesta, ja meidän tukemme Israelille on ensiarvoisen tärkeää.

Boikottikampanjapuhutti
Ja tietenkin matkan aikana puhutti myös BDS -boikotti. Pääsimme tutustumaan Samariassa toimivaan juutalaisyritykseen Twitoplastiin, joka työllistää pari sataa henkeä – puolet juutalaisia, puolet palestiinalaisia. Yhtiön markkinointipäällikkö Lev-Ran Moshen kertoi yhtiön maksavan samaa palkkaa juutalaisille ja palestiinalaisille. Hän myös huomautti palestiinalaisia työskentelevän myös yhtiön johtopaikoilla. Niin Moshen kuin Barkan kaupungin pormestari Yossi Dagarkin huomauttivat BDS:n kohdalla suurimman ongelman olevan ihmisten tietämättömyys. Jos boikotti toteutuu, palestiinalaiset ovat suurimmat häviäjät, he jäävät työttömiksi jne.

Palkka juoksee terroristeillä
Kahdenkeskisissä keskusteluissa tuli myös esille monien huoli Palestiinan hallinnon maksamista palkkioista terroristeille.

Länsimaiden tuki Palestiinan hallinnolle ei suinkaan mene palestiinalaisten päivittäiseen apuun vaan pääosin varusteluun ja terroristien tukemiseen.

PA:han maksaa terrorismista vankilaan tuomituille noin 475 euroa kuukaudessa, jos tuomio on 3-5 vuotta. Mikäli tuomio on 20-35 vuotta, kuukausipalkka nousee jo yli 2300 euroon kuukaudessa. Naimisissa olevalle tulee vielä 70 euroa lisää, samoin jokaisesta lapsesta noin 15 euroa. Ja jos terroristi on Jerusalemista kotoisin, kuukausiansiot lisääntyvät 70 eurolla ja Israelin kansalaisuudesta rapsahtaa vielä runsaat 115 euroa. Eli perheellinen terroristi pääsee varsin merkittäviin kuukausiansioihin...

Ei vielä syytä huoleen
Palattuani kotimaahan yleisin minulle esitetty kysymys on ollut ”Oliko siellä turvallista?” Jerusalemhan on todella rauhallinen paikka, uutiskanavien syöttämä kuva Israelista antaa täysin väärän kuvan israelilaisarjesta. Olenkin vastannut ystävilleni, että ainoastaan kahtena päivänä oli Jerusalemissa liikenne sekaisin, mutta sekin johtui vain siitä, että päätoimittaja Janas ja USA:n varapresidentti Pence sattuivat kaupunkiin yhtä aikaa…

Mutta toisaalta, vaikka tilanne kaduilla on rauhallinen, jatkuva epävarmuus tietenkin rasittaa israelilaisten arkea. Moni paikallinen epäilikin tilanteen kiristyvän nopeasti varsinkin maan pohjoisosissa, Syyrian rajalla, mistä olemmekin saaneet viime päivinä lukea lehtien uutisotsikoista.

Jatkossa lisää
Tämä artikkeli oli vain nopea läpileikkaus viikon kokemuksistani Israelissa, mutta palataan seuraavissa numeroissa tarkemmin esim. suomalaisten suosimaan Majatalo Lähteeseen, Jerusalem Foundationin toimintaan syrjäytyneiden juutalaisnuorten parissa, ICEJ:n esittelyyn, raamatulliseen eläintarhaan jne.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN