Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Tavoittamattomien tavoittaja
<empty> 2024 Vainoraportti
<empty> Immanuelin paluu
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Rukousaamiaisella verkostoidutaan


Vietimme kiireisen kansanedustaja Antero ”Mooses” Laukkasen kanssa Frescon kahvilassa rupattelu- ja päivitys(ei päivittely) tuokion.

National Prayer Breakfast eli Kansallinen rukousaamiainen järjestettiin Washingtonissa ensimmäisen kerran vuonna 1953. Tänä vuonna 2.2. järjestetty rukousaamiainen oli Antero Laukkasen kohdalla jo 18. kerta osallistua varsinaisen rukousaamiaisen lisäksi lukuisia lounas- ja illallistapaamisia käsittävään kolmipäiväiseen tapahtumaan.

Kansojen siunaaminen
Ensimmäisen kutsun Kansalliselle rukousaamiaiselle Laukkanen kertoo saaneensa toimiessaan kansanedustaja Toimi Kankaanniemen avustajana 1998.

– Rukousaamiaisella tilaisuuden järjestäjät saivat tietää roolistani eduskunnan rukoushetkien organisoinnissa ja kysyivät, voisinko jatkossa olla heidän yhdyshenkilönsä täällä Suomessa, Laukkanen muistelee.

Siitä lähtien hän on ollut tavallaan osa kongressin rukousaamiaisen järjestelytiimiä laatimalla aina syys-lokakuussa listan Suomesta kutsuttaviksi ehdotetuista henkilöistä.

– Valitsen listalle henkilöitä sen mukaan, onko heillä kiinnostusta tällaiseen parlamenttien väliseen rukoustyöhön, Antero Laukkanen kertoo ja jatkaa huomattaen: – Rukousaamiainen ei ole evankeliointitilaisuus, vaikka siellä onkin evankeliumi läsnä!
Kyseessä ei ole siis perinteinen seurakuntatilaisuus, vaan se on päättäjien rukousaamiainen, jossa on hieman erilainen sisältö.

Keskeisellä sijalla ovat tietenkin Yhdysvaltojen presidentin sekä pääpuhujan pitämät puheet. Sen lisäksi on erilaisia rukouksia ja Raamatun lukua kansakunnan puolesta sekä kansojen siunaaminen.

Tervetuloa seuraamaan Jeesusta
Tapahtumassa verkostoidutaan eri parlamenttien välillä. Alkujaan parlamentaarisesta rukoustapahtumasta liikkeelle lähtenyt rukousaamiainen on levinnyt tänä päivänä jo 70 eri parlamenttiin ympäri maailmaa. On syntynyt kansainvälinen rukousperhe. Eli rukousaamiaisella syntyneet yhteydet poikivat myös yhteydenpitoa arkisemmankin työn merkeissä.

Vaikka Kansallinen rukousaamiainen on kristillinen tapahtuma, sinne kutsutaan päättäjiä ja parlamentaarikkoja myös muista uskonto- ja kirkkokunnista.

– Tänä vuonna paikalla oli mm. Jordanian kuningas, joka on muslimi. Siellä oli juutalaisesta yhteisöstä useita rabbeja, oli hinduja, Kiinasta budhalaisia jne. Perusajatuksena on, että kaikki ovat tervetulleita seuraamaan Jeesusta, tarkentaa Antero Laukkanen. – Tapahtuman kansainvälisessä lounastapaamisessa saivat myös eri uskontokuntien edustajat esittää omia puheenvuorojaan.

Vakaumus voi näkyä työssä
Laukkanen painottaa rukousaamiaisen merkitystä oheistilaisuuksineen juuri verkostoitumisessa.

– Toinen tärkeä seikka on, että kristityt päättäjät saavat rohkeutta toistensa uskosta. Eri tapaamisissa on useita puheenvuoroja, joissa parlamentaarikot eri puolilta maailmaa kertovat, miten usko näkyy heidän työssään, minkälaisia ratkaisuja he ovat joutuneet tekemään jne. Varsin koskettavia puheenvuoroja, hän toteaa.

Normaalisti Kansalliselle rukousaamiaiselle osallistuu noin 2600 henkilöä, mutta tänä vuonna, kun presidentti vaihtui, aamiaista oli nauttimassa 3300 vierasta, mikä Laukkasen kertoman mukaan tuntui jo selvänä ahtautena Washington Hilton -hotellin ballroomissa. Kansainvälisiä vieraita on hieman runsas 500 henkilöä 140 eri maasta.

– Siellä oli tänä vuonna esimerkiksi Norjan entinen pääministeri, sosiaali- ja terveysministeri, Ruotsista oli useita kansanedustajia. Se että Suomi jotenkin väheksyy tätä tapahtumaa, on meille hyvin tyypillistä. Täällä ajatellaan, ettei rukous kuulu millään tavalla tähän päätöksentekoon. Muissa maissa suhtaudutaan paljon suvaitsevammin ja avoimemmin mielin siihen, että ihmisen vakaumus voi näkyä hänen työssään, huokaisee Antero Laukkanen.

Presidentin arvomaailma
Vaikka rukousaamiainen noudatti pitkälti aikaisempien vuosien kaavaa, presidentin puhe ei sitä tehnyt. Donald Trump poikkesi selkeästi aikaisempien presidenttien viitoittamalta tieltä.

– Se oli todellakin epätyypillinen rukousaamiaisen puhe, koska Trumpilla ei ollut mitään hengellistä teemaa tai sisältöä siinä. Hän tosin mainitsi lyhyesti kristitystä äidistään ja saamastaan kristillisestä kasvatuksesta, mutta siihen se jäi. Aikaisemmilla presidenteillä on ollut selvä hengellinen sisältö, Raamatun paikka tai useita puheissaan. He ovat kertoneet myös hengellisistä kokemuksistaan, jopa uskoontulostaan, Antero Laukkanen kertoo.

Hän muistaa, kuinka presidentti Clinton luki aikoinaan pitkät pätkät kuningas Salomon rukouksesta.

– Hän vertasi itseään ja omaa työtään Salomoon, kun tämä sanoi, että minä olen kuin pieni poikanen, en tiedä mihin mennä tai mistä tulla. Se oli aika koskettavaa kuultavaa mahtimaan presidentin sanomana.

Laukkanen myöntää pohtineensa presidentti Donald Trumpin kohdalla, onko hän kristitty, tunnustava kristitty. Onko hän hapuileva uskossaan, vasta-alkaja tms.

Aika näyttää
Antero Laukkanen ihmettelee suomalaisen median tuomionpäivä-mentaliteettia sen uutisoidessa Trumpin toimia. Itse hän kertoo suhtautuvansa tilanteeseen hyvin rauhallisesti. Ensiksi on nähtävä, mitkä kaikki virkanimitykset menevät läpi ja minkälaista politiikka uusi koneisto lopulta alkaa luoda.

– Nyt on annettava Trumpille oma aika ja rauha tehdä omat päätöksensä. Luulen että hän on niin ”erilainen nuori”, että tekipä hän mitä tahansa, häntä moititaan täällä Euroopassa.

Aika tulee näyttämään uuden presidentin todelliset kyvyt ja vahvuudet. Moni amerikkalainen lienee kuitenkin tyytyväinen Trumpin jo tähän mennessä tekemiin päätöksiin, jotka ovat suoraan vaikuttamassa amerikkalaisten työpaikkojen säilymiseen.

– Veikkaan hänen kansansuosionsa lähtevän vielä kasvuun. Ennen vaalejahan media povasi pörssikurssien romahtavan ja suurin piirtein alkuaineiden sulavan, mutta miten kävi, juuri päinvastoin, Laukkanen naurahtaa.

Kotimainen rukousaamiainen
Meillä Suomessa järjestetään jo kolmannen kerran oma Kansallinen rukousaamiainen maaliskuun puolessavälissä Helsingissä. Aamiaiselle odotetaan 150-200 vierasta. Tapahtumaan osallistuu edustajia niin parlamentin kuin liike-elämän ja taiteen ja tieteenkin puolelta.

Meillä on aamiaisen yhteydessä Arvo foorumi, jonka toivotaan kasvavan yhdeksi merkittäväksi vuosittaiseksi arvokeskustelutapahtumaksi Suomessa.

Määrätynlainen salamyhkäisyys tapahtuman ympärillä johtuu siitä, että rukousaamiaiset on määritelty kaikkialla maailmassa yksityistilaisuuksiksi, niin meillä Suomessakin.

– Haluamme, että mukaan tulevat korkeassa yhteiskunnallisessa asemassakin olevat ihmiset voivat osallistua tilaisuuteen rauhallisella mielellä ja tulla iloitsemaan kaltaistensa uskosta ilman pelkoa, että löytävät kasvonsa jonkin lehden kannesta, Laukkanen huomauttaa.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN