Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

SuperPottua viljellään
Raamatun opein


Raamatussa meitä kehotetaan viljelemään ja varjelemaan maata. Samasta kirjasta löytyy myös ohjeita, kuinka viljelymaiden pitää antaa viettää joka seitsemäs vuosi sapattia.

Vaikka joka seitsemäs vuosi ei riitäkään antamaan maaperälle tarpeeksi lepoa nykyisillä viljelymenetelmillä, ylihärmäläinen perunanviljelijä Rami Lilja on jo vuosia pyrkinyt noudattamaan omilla tiluksillaan Raamatun oppeja.

– Meidän tilan traktoreita on turha etsiä pelloiltamme sunnuntaisin, sillä silloin vietämme viikoittaista sapattipäiväämme, tokaisee Lilja.

Yksipuolista viljelyä
Varsinaisen sysäyksen pohtimaan uusia perunanviljelytapoja Lilja kertoo saaneensa vuonna 2013 nähtyään tutkimustuloksia nykyruuan ravinnepitoisuuksista.

– Järkytyin tuloksista, sillä perunoiden kivennäis- ja hivenainepitoisuudet olivat suorastaan romahtaneet 1940-luvun tasosta, tiputus ollut erityisen jyrkkää 1980 -luvulta. Siitä lähti ajatus kehittää parempaa perunaa ja tietenkin noudattaa kestävän kehityksen periaatteita muutenkin viljelyssä, Rami Lilja muistelee.

Tärkeä syy alhaisiin ravinnepitoisuuksiin löytyi yksipuolisesta viljelystä. Maailmassa käytetään yleisesti suolalantoja.

Lilja muistuttaa, mitä Jeesus toteaa Luukkaan evankeliumissa (Luuk. 14:34-35): ”Suola on tarpeellista. Mutta jos suolakin menettää makunsa, millä se saadaan taas suolaiseksi? Se ei kelpaa maahan eikä lantatunkioon. Se heitetään pois. Jolla on korvat se kuulkoon!”
Tuhatvuotinen valtakunta on selvästi tulossa, ja Paha on päässyt Liljan käsityksen mukaan valtaan. Kemianteollisuus ei välitä, vaikka viljelijät saastuttavat maaperää pyrkiessään maksimoimaan satonsa.

Agrokemian teollisuus haluaa juuri tätä, jotta he entisestään rikastuisivat ja viljelijät on koulussa jo koulutettu näiden kemian miesten ehdoilla tekemään ”oikeat toimenpiteet”, jotka sitten tuhoavat maaperää.

Viljelijät eivät tietoisesti tietenkään tahdo maitaan pilata, vaan tekevät sen ymmärtämättömyytään.

– Nykyiselle systeemille on kyllä tulossa stoppi ja se saattaa olla aika rajukin, Rami Lilja aprikoi ja muistuttaa: – Maan tila eri korjaannu hetkessä.

Oppia Luvatusta maasta
Israel on Liljalle tärkeä maa jo pelkästään miehen uskon takia, mutta hän muistuttaa myös, kuinka paljon Jumala on antanut juutalaisille, omalle kansalleen.

Tiedonjano uusista lannoitustekniikoista vei Liljan maaliskuussa 2014 Israeliin, jossa hän tapasi Jerusalemissa yliopiston professorin, jolla oli hallussaan valtavasti tietämystä eri kasveista ja kasvinravitsemuksesta.

Parin vuoden aikana tehtyjen koeviljelyjen ja lukemattomien laboratoriokoneiden tuloksena Liljan maatilalla, Lilja Farms Oy:ssä on kasvatettu viittä eri perunalajiketta, ja SuperPottu -perunatoimitukset ovat nyt käynnistyneet niin suurimpiin kaupparyhmittymiin kuin pienempiin yksityiskauppoihinkin.

Rami Lilja huomauttaa, ettei kyseessä ole uusi perunalajike, vaan uusi viljelytyyli.

– Meillä SuperPotun viljely lähtee ajatuksesta ”Terve maa tuottaa terveellisen sadon”, hän tarkentaa.

Kyse ei ole ainoastaan siitä, saammeko liikaa tai liian vähän ravinteita, vaan myös niiden tasapainosta.

– Oikealla ja ravinnerikkaalla ruoalla saamme tasapainoisesti ravinteita, jotka ovat biosaatavassa muodossa eli elimistöllemme käyttökelpoista, Lilja lisää.

Johdatuksen hengessä
Rami Lilja ei peittele uskoaan, mutta ei myöskään lähde jakelemaan traktaatteja pellonpientareelle. Jokainen päivä aloitetaan Raamatun luvulla ja rukouksella, se on perheelle yhtä tärkeää ja luonnollista kuin hengittäminen.

– Koen saaneeni ihmeellistä ymmärrystä suoraan taivaasta. Erityisesti kokonaisuuksien hahmottaminen ja syy-seuraussuhteiden ymmärrys on varmasti tullut Jumalalta. Pyhä Henki vaikuttaa asioista kertomiseen, Lilja kertoo.

Lilja Farmsin käyttämässä uudenlaisessa tuotantomenetelmässä viljelykierto on yksi tärkeä osa kokonaisuutta. Peltolohkoilla viljellään pari vuotta perunaa ja annetaan pari vuotta sitouttaa hiiltä eli toiset kaksi vuotta pidetään viherkesannolla, joka sitoo ilmakehästä hiiltä maahan.

– Viljakasvien hintataso on tänä päivänä sitä luokkaa, että on edullisempaa antaa lohkojen vain levätä kuin viljellä välivuosina viljakasveja.

Maata myös parannetaan välikasveilla, jotka murskataan peltoon ravinnoksi.

– Tarkoitus on myös sitouttaa hiiltä ja saada aikaiseksi humusta, joka on valitettavasti kadonnut useilta perunapelloilta tehoviljelyn johdosta.

Tietotekniikka apuun
Maan biologisen elämän rikastuttamisen lisäksi Lilja Farms käyttää täsmäviljelyä. Sateliittipaikannuksen, paikkakohtaisten maanäytteiden, NDVI/NDRE-sensorien, ilmakuvien ja satokarttojen avulla saatua tietoa hallinnoidaan erityisellä FMIS -ohjelmalla, jolla voidaan tehdä paikkakohtaisia levityskarttoja sekä seurata mitkä toimenpiteet ja annokset antavat parhaan vasteen.

Perunarivit istutetaan luotisuoraan automaattiohjauksen avulla, jolloin peltoala käytetään mahdollisimman tehokkaasti hyväksi. Liljan pelloilta ei myöskään löydy painanteita, jotka keräävät ylimääräistä vettä, koska pellot muotoillaan satelliittiohjatulla maansiirtolanalla.

Jo nyt maatilan perunoiden ravinnepitoisuudet ylittävät jopa Keski-Euroopan parhailta viljelyalueilta saatavien perunoiden tason.

– Tietenkin tällainen viljelymenetelmä on reilusti kalliimpi kuin perinteinen tapa, mutta uskon ympäristötietoisten kuluttajien ymmärtävän ravintorikkaan perunan todellisen arvon niin maussa, terveellisyydessä kuin ympäristöystävällisyydessäkin, Rami Lilja toteaa.

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN