Etusivu
Mediatiedot
Lehden tausta
Tilaa ilmainen näytenumero
Lehtitilaus
 
Yhteystiedot
Kauppa
 
Tässä numerossa
<empty> Kutsu karulle lähetyskentälle
<empty> MP 24 – kaikkien aikojen suurimmat MP -messut
<empty> Heikot Weljet tukevat toisiaan
viiva
Artikkelit
<empty> Vanhemmat lehdet
   
Tosimies nyt myös Facebookissa ja Youtubessa

 

Solo laskeutui Suomeen


Pohjois-Amerikan suurin kuluttajakopterien valmistaja 3D Robotics (3DR) toi viime vuoden lopulla Pohjoismaiden markkinoille Solon, maailman ensimmäisen älykkään kuvauskopterin. Tosimies osallistui pohjoismaiseen lehdistötilaisuuteen Tukholmassa ainoana suomalaisena mediana.

3DR:n Solo on suunniteltu tekemään ammattimaisten ilmakuvien ja -videoiden ottaminen kaikille helpoksi. Se on samalla ensimmäinen kuvauskopteri, joka lähettää elävää teräväpiirtoista videokuvaa langattomasti suoraan iOS/Android -laitteisiin jopa 800 metrin etäisyydeltä.

Solo-mobiilisovellus mahdollistaa automaattisen pilvipohjaisen lentojen kirjaamisen sekä välittömän teknisen tuen käyttömahdollisuuden ja tuen tulevaan Solon verkkopohjaiseen hallinnointiin. Myös teräväpiirtovideokuvan tallentaminen laitteelta onnistuu sovelluksen avulla.

Kahdella integroidulla 1 GHz:n Linux-tietokoneella toimiva kopteri takaa tarkan, yksinkertaisen ja samalla sulavan kuvauskokemuksen. Solossa on myös tehokas Smart Shot -teknologia elokuvamaisen materiaalin taltioimiseen. Kopterin käyttämän GoPro -kameran asetusten säätäminen ja kameran käyttö lennon aikana onnistuu kätevästi.

Mitäs me päätoimittajat...

Vuonna 2009 Wired -lehden entisen päätoimittajan Chris Andersonin ja meksikolaisen insinöörin Jordi Munozin perustama 3D Robotics on luonut DroneKitin, yhden maailman johtavista avoimista kopteriohjelmistoalustoista, joka sallii kehittäjien luoda uusia sovelluksia Sololle. 3DR:n kumppanuus Qualcommin, Intelin ja Linux-säätiön kanssa tukee kyseisten yhteisten avointen alustojen kasvua ja kehitystä.

Vertailu makukysymys
3DR:n Solo käyttää GoPron kameraa, kun taas pahin kilpailija DJI hyödyntää omassa Phantom -kopterissaan yhtiön omaa, kiinteä kameraa.

Koptereiden vertailu on hyvin vaikeaa, pitkälle makukysymys. Hinnaltaan Solo on esimerkiksi halvempi kuin Phantom, mutta kun joutuu ostamaan GoPron, hinta nouseekin yllättäen noin 400 eurolla.

Ominaisuuksia riittää
Mielenkiintoisia ominaisuuksia Solossa on esimerkiksi Orbit-toiminto. Kamera lukitaan johonkin kohteeseen, jonka jälkeen kopteri kiertää kohdetta ympäri määrätyllä etäisyydellä ja kuvaa sitä samalla.

Toinen herkku on Cable Cam-toiminto, jossa Solo saadaan lentämään ennalta määrättyä suoraviivaista reittiä aivan kuin kaapelin varassa. Näytön kartalta määrätään vain lähtö- ja loppupisteet, ja Solo hoitaa loput kuvaten tasaista, tärinätöntä kuvaa.

Kolmas huippuominaisuus ja oma suosikkini on Follow-toiminto, jonka avulla Solo seuraa ohjainyksikköön kytkettyä kännykkää. Mikä mukavampaa kuin ajaa Tosimies testaa -ohjelmassa rauhallista peltotietä kuvauskopterin seuratessa ja kuvatessa ajoa yläilmoista.

Tekniset tiedot:
• Lentoaika: max 25 min, kameran ja Solo Gimbalin kanssa 20 min
• Teräväpiirtovideon lähettäminen puhelimeen
• Huippunopeus: 90 km/h
• Paino: 1500 g, GoPro -kameran ja Solo Gimbalin kanssa 1800 g
• Wi-Fi -kantama: 800 m
• Ohjaimessa värinäyttö ja reaaliaikaiset lentotiedot
• Pixhawk 2 -lento-ohjain
• Täysin autonominen APM -lennonjohto-ohjelma
• Mukautettavat värilliset LED-valot suuntaamiseen
• Solon akku: 14,8 V litiumpolymeeriakku (5200 mAh)
• Ohjaimen akku: uudelleenladattava, 2600 mAh/7,2 Vdc (kesto 4 tuntia, 8 tuntia laajennettu akku)
• Potkurit: 10 x 4,5 tuuman itsekiristyvät
• Moottorit: 800 kV
• Liitettävyys 3-akseliselle Solo Gimbalille
• Yhteensopivuus: GoPro HERO3, 3+ ja 4 kanssa

Kimmo Janas


Yhteistyössä
CMN